x

Κοινωνία

Αίτηση για κατοχύρωση της κυπριακής πατάτας ως κυπριακό προϊόν

01 Φεβρουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι θετικές προοπτικές για την κατοχύρωση ενός ακόμα κυπριακού προϊόντος, της «πατάτας κοκκινογής», ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, ήταν η πιο πρόσφατη εξέλιξη που ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, κατά τον απολογισμό του έργου του για την πενταετία 2018-2022. Αναφέρθηκε παράλληλα στις επικείμενες προκλήσεις για τον διάδοχό του και τη νέα Κυβέρνηση.

Ο κ. Καδής είπε ότι έχει δημοσιευθεί στην Κύπρο η περιγραφή της «πατάτας κοκκινογής Κύπρου», κάτι που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την κατοχύρωσή της, ενώ αφού παρέλθει ένας μήνας για ενστάσεις θα ακολουθήσει η αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου, αφού ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός, προσδίδει ταυτότητα και είναι συνυφασμένος με την ποιότητα του προϊόντος. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή σε υπεραγορές, κυρίως της Ελλάδας, πατάτες άλλης προέλευσης βαφτίζονται πατάτες Κύπρου. Ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος.

Όσον αφορά τις προκλήσεις για τον επόμενο Υπουργό και τη νέα Κυβέρνηση, ο κ. Καδής είπε ότι στον αγροτικό τομέα θα είναι μια μεγάλη πρόσκληση η διαχείριση του χαλλουμιού από εδώ και πέρα, λόγω ζητημάτων που υπάρχουν με τις ποσοστώσεις. Σημείωσε ότι φαίνεται πως με τις ενέργειες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής της ποσόστωσης 50-50% (αναλογίας αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος) μέχρι το 2029. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν πιέσεις για να μην αυξηθεί το ποσοστό.

«Η συμβουλή μου προς τον επόμενο Υπουργό είναι εφόσον περάσει αυτός ο κανονισμός, από τώρα, να υπάρχει μια σταδιακή αύξηση με διάταγμα, 5% ανά έτος έτσι ώστε το 2029 να φτάσουμε το 50-50%», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ