x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Οικονομία

Ακίνητα στην Ελλάδα, διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο πότε πρέπει να γίνουν

Οσοι φορολογούμενοι απέκτησαν ακίνητη περιουσία το 2021 με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, όσοι πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο, όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους Δήμους θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9 για να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα.

Ο χρόνος για διορθώσεις και προσθήκες στο Ε9 μετρά πλέον αντίστροφα και λήγει σε 25 ημέρες, στις 31 Μαρτίου 2022. Την 1η Απριλίου 2022 η πλατφόρμα θα κλείσει προκειμένου η ΑΑΔΕ να «τρέξει» την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ 2021. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, από φέτος μεταβάλλεται ο χρόνος υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Συγκεκριμένα, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Εξτρα συμβουλή

Η υποβολή της δήλωσης ακινήτων στο Κτηματολόγιο ήταν και είναι υποχρεωτική. Η διόρθωση λαθών είναι μέρος της δηλωτικής διαδικασίας, έτσι, ξεκίνησε από τις 8 Μαρτίου 2022, η διαδικασία της προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων, για όσους δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που βρίσκεται σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Βοιωτίας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Μέσω της ηλεκτρονικής προανάρτησης, οι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη ατομικά τις σχετικές ενημερώσεις, μπορούν, μέχρι την 21η Απριλίου 2022, να διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, ktimatologio.gov.gr, για 45 ημέρες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. Στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου στο Μεσολόγγι, μέσα στο οποίο έχασε χθες το βράδυ την ζωή της μία 50χρονη αλλοδαπή εργαζόμενη, προχώρησε η αστυνομία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ