x

Υγεία

Ακόμα και 2 λεπτά περπάτημα μετά το γεύμα βοηθούν κατά του σακχάρου

05 Αυγούστου 2022

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Η λαϊκή σοφία θέλει το περπάτημα μετά από ένα γεύμα να είναι ευεργετικό ώστε να καθαρίσει το μυαλό και, επίσης βοηθά στην πέψη. Προσθετικά σε αυτό, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι το περπάτημα 15 λεπτών μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επιπλοκών όπως ο διαβήτης Τύπου 2. Ομως πλέον, όπως αποδεικνύεται, ακόμη και λίγα λεπτά περπάτημα μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτά τα οφέλη.

Σε μια μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Sports Medicine», οι ερευνητές εξέτασαν τα ευρήματα επτά μελετών που συνέκριναν τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής έναντι της ορθοστασίας ή του περπατήματος αναφορικά με την υγεία της καρδιάς, και μέτρησαν τα επίπεδα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το ελαφρύ περπάτημα μετά από ένα γεύμα, ακόμα και δύο έως πέντε λεπτά, είχε σημαντικό αντίκτυπο στον μετριασμό των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Κάθε μικρό πράγμα που κάνετε θα έχει οφέλη, ακόμα κι αν είναι ένα μικρό βήμα», είπε ο Δρ Κέρσου Πατέλ (Kershaw Patel), καρδιολόγος στο Houston Methodist Hospital που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σε πέντε από τις μελέτες που αξιολόγησε η εργασία, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε προδιαβήτη ή διαβήτη Τύπου 2. Οι υπόλοιπες δύο μελέτες εξέτασαν άτομα με και χωρίς τέτοιες ασθένειες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να στέκονται όρθιοι ή να περπατούν για δύο έως πέντε λεπτά κάθε 20 έως 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας.

Και οι επτά μελέτες έδειξαν ότι μόνο λίγα λεπτά περπάτημα μικρής έντασης μετά από ένα γεύμα ήταν αρκετά για να βελτιώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το να κάθεσαι σε ένα γραφείο ή να ξαπλώνεις στον καναπέ. Οταν οι συμμετέχοντες πήγαν για μια μικρή βόλτα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξήθηκαν και μειώθηκαν πιο σταδιακά.

Για τα άτομα με διαβήτη, η αποφυγή απότομων διακυμάνσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διαχείριση της ασθένειάς τους. Θεωρείται επίσης ότι οι απότομες άνοδοι και οι πτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη διαβήτη Τύπου 2.

Η ορθοστασία βοήθησε επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αν και όχι στον βαθμό που το έκανε το ελαφρύ περπάτημα. «Η ορθοστασία είχε ένα μικρό όφελος», είπε ο Αϊνταν Μπάφεϊ (Aidan Buffey), μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Limerick στην Ιρλανδία και συγγραφέας της εργασίας. Σε σύγκριση με την καθιστή ή την όρθια στάση, «το περπάτημα σε μικρή ένταση ήταν μια ανώτερη παρέμβαση», τόνισε.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαφρύ περπάτημα απαιτεί πιο ενεργή εμπλοκή των μυών από την ορθοστασία και χρησιμοποιεί το καύσιμο από το φαγητό σε μια στιγμή που κινείται πολύ στην κυκλοφορία του αίματος. «Οι μύες σας θα απορροφήσουν λίγη από αυτή την περισσή γλυκόζη», είπε η Τζέσι Ιντσαούσπε (Jessie Inchauspe), συγγραφέας του βιβλίου «Glucose Revolution: The Life-Changing Power of Balancing Your Blood Sugar».

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, έχουν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάταγμα στο ισχίο (γοφό), σε σχέση με όσες τρώνε κρέας τακτικά (τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα), δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας