x
 

Κοινωνία

Ακραίοι καύσωνες Ιουλίου: «Σχεδόν αδύνατοι» χωρίς την κλιματική αλλαγή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («NYT»). Ορισμένες από τις ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τη νότια Ευρώπη και το βόρειο Μεξικό στις αρχές του μήνα θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» χωρίς την επίδραση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Κατά το πρώτο μισό του Ιουλίου εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία έλιωσαν από τα έντονα κύματα καύσωνα. Ενα κύμα καύσωνα στην Κίνα κατέστη 50 φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η World Weather Attribution, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που μετρά πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επικεντρώθηκε στη χειρότερη ζέστη που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θερμοκρασίες στο Φοίνιξ έφτασαν τους 110 βαθμούς Φαρενάιτ, περίπου 43 βαθμούς Κελσίου, και πλέον για περισσότερες από 20 συνεχόμενες ημέρες. Πολλά μέρη στη νότια Ευρώπη βιώνουν θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ, τριψήφιες θερμοκρασίες. Σε μια απομακρυσμένη κωμόπολη στο Ξινγιάνγκ της Κίνας, η θερμοκρασία έφτασε τους 126 βαθμούς Φαρενάιτ, σπάζοντας το εθνικό ρεκόρ.

|Χωρίς την κλιματική αλλαγή, δεν θα υπήρχε αυτό το φαινόμενο», δήλωσε η Φρίντερικ Οτο (Friederike Otto), ανώτερη λέκτορας Κλιματικής Επιστήμης στο Imperial College του Λονδίνου και συνιδρύτρια του World Weather Attribution. «’Η θα ήταν τόσο σπάνιο που ουσιαστικά δεν θα συνέβαινε».

Αλλά σε ένα κλίμα που έχει αλλάξει από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, οι καύσωνες αυτού του μεγέθους «δεν είναι σπάνια γεγονότα», είπε.

Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, τα κύματα καύσωνα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ήταν πρακτικά αδύνατα, σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση των ερευνητών. Το κύμα καύσωνα της Κίνας θα συνέβαινε μόνο περίπου μία φορά κάθε 250 χρόνια.

Αν η σύνθεση της ατμόσφαιρας παρέμενε στα σημερινά επίπεδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό θα μπορούσαν να περιμένουν κύματα καύσωνα όπως αυτό του φετινού Ιουλίου περίπου μία φορά κάθε 15 χρόνια. Στη νότια Ευρώπη, θα υπήρχε πιθανότητα 1 προς 10 κάθε χρόνο για ένα παρόμοιο φαινόμενο. Στην Κίνα υπάρχει 1 προς 5 πιθανότητες κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεται ένα τέτοιο φαινόμενο.

Αλλά επειδή οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα και να διοχετεύουν επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, οι πιθανότητες θα συνεχίσουν να γέρνουν υπέρ της ακραίας ζέστης: ακόμη και αν σταματήσουμε, οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν, απλώς θα σταματήσουν να αυξάνονται.

«Πρέπει σίγουρα να μάθουμε να ζούμε με τα κύματα καύσωνα που βιώνουμε τώρα», δήλωσε η Δρ Οτο.

Καθώς οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει στην Ευρώπη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σειρά από πυρκαγιές που οδήγησαν στις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της χώρας. Ο καύσωνας έχει κάνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης πιο δύσκολες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι συχνότερες και εντονότερες πυρκαγιές στη Μεσόγειο μπορούν επίσης να συνδεθούν με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πολλές τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις, ιδίως στην Ευρώπη, έχουν δημιουργήσει σχέδια δράσης για τη ζέστη που περιλαμβάνουν μέτρα όπως δημόσια κέντρα κλιματισμού, καθώς και εκ των προτέρων προειδοποίηση και συντονισμό μεταξύ κοινωνικών υπηρεσιών και νοσοκομείων.

Αλλά ακόμη και όπου υπάρχουν αυτά τα προγράμματα είναι ατελή, και προς το παρόν, το ανθρώπινο κόστος των ακραίων θερμοκρασιών παραμένει υψηλό. Ο αριθμός των νεκρών από τη ζέστη αυτού του μήνα δεν θα είναι σαφής για αρκετό καιρό, αλλά περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει αυτό το καλοκαίρι στο Μεξικό από αίτια που σχετίζονται με τη ζέστη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας. Πέρυσι το καλοκαίρι, περίπου 61.000 άνθρωποι πέθαναν σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας των κυμάτων καύσωνα, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη μελέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ