x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ακροθιγώς το θέμα της Εκκλησίας της Κρήτης στη Σύνοδο του Φαναρίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου, η οποία συνήλθε στις 17 και 18 Μαΐου 2024, τέθηκε ακροθιγώς το θέμα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία με επιστολή της με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις τον Μονών.

Συγκεκριμένα, το θέμα ετέθη στο πλαίσιο της ανάγνωσης της αλληλογραφίας εν μέσω και άλλων επιστολών για άλλα θέματα. Αποκαλύπτουμε σήμερα πως όταν αναγνώσθηκε η επιστολή της Εκκλησίας της Κρήτης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμφανώς οργισμένος στραφείς προς τους εκ Κρήτης Συνοδικούς Ιεράρχες, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο και τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομο, φέρεται ειπών, πως «εμείς δεν ζητήσαμε να μας ερμηνεύσετε το Καταστατικό και τον Νόμο, αυτά τα ξέρουμε» και πρόσθεσε «αλλά σταματώ εδώ». Εν τω μεταξύ, οι ιεράρχες αλληλοκοιτάχτηκαν μη μπορώντας να ερμηνεύσουν την όλη αντιμετώπιση του θέματος από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος προχώρησε στην ανάγνωση άλλης αλληλογραφίας άλλων θεμάτων άσχετων με την Κρήτη. Κι έτσι ουδεμία απόφαση ελήφθη, αλλά ούτε και καμία περαιτέρω συζήτηση έγινε.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του της 14ης Μαΐου 2024, ανάμεσα στα άλλα, είχε γράψει πως «δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καμία παρερμηνεία ή ανάμειξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης με επιστολή της με ημερομηνία τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024.

Η επιστολή, η οποία είναι σε γνώση του «Εθνικού Κήρυκα», αναγράφει ανάμεσα στα άλλα πως «το νομικόν καθεστώς των Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών εν Κρήτη ορίζεται από την παρ. 2 του άρθρου 89 του Νόμου 4149/1961».

Η ομόφωνη απόφαση της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης καθιστά διαυγές πως «θέμα ημετέρας γνώμης και σκέψεως επί του Νόμου δεν υφίσταται, επιβάλλεται μόνον η πιστή εφαρμογή»

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης προεδρευμένη από τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΚΡΗΤΗΣ

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα πως «ο ως άνω Νόμος είναι σαφής, ρητός και δεν επιδέχεται ερμηνειών».

Οι Κρήτες αρχιερείς λένε ξεκάθαρα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι «τα κανονικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι ζήτημα ερμηνείας» και πως «ρυθμίζονται ειδικώς και περιοριστικώς» από τον Καταστατικό και τους Νόμους».

Εξ’ άλλου ο Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι στο επικείμενο συνέδριο των Ταγμάτων των Αρχόντων στην Αθήνα από 26 μέχρι 29 Μαΐου θα τον αντιπροσωπεύσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για το μέρος εκείνο του συνεδρίου των Αρχόντων της Αμερικής, ενώ για το μέρος του συνεδρίου των λοιπών Αρχόντων ανά τον κόσμο ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ.

Ο ίδιος ο Βαρθολομαίος δεν προτίθεται να παρευρεθεί, πράγμα το οποίο έχει εκληφθεί από πολλούς Αρχοντες, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, ως «περιφρόνησή» τους.

Ανακοίνωσε ότι προσεκλήθη και θα παρευρεθεί στην εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας στις 30 Ιουνίου 2024, καθώς επίσης και στην ενθρόνισή του καθότι σύμφωνα με την παράδοση των Βουλγάρων η ενθρόνιση γίνεται την ίδια ημέρα με την εκλογή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στη Θρονική εορτή της Εκκλησίας της πρεσβυτέρας Ρώμης θα αποτελείται από τους Μητροπολίτες Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Σικάγου Ναθαναήλ.

Ακόμα, στο συλλείτουργο της Κυριακής των Μυροφόρων στη Μονή Βαλουκλή συλλειτούργησαν για πρώτη φορά ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, πράγμα το οποίο σηματοδοτεί την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Βουλγαρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ορκίστηκε την περασμένη Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης, μέρος του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέα Αγγλίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ