x
 

Πολιτική

Ακροβατεί επί ξυρού ακμής ο προϋπολογισμός

16 Δεκεμβρίου 2020

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα).- Θα υπερψηφιστεί και θα αποτελέσει νόμο του κράτους, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, ή θα καταψηφιστεί, με την Κύπρο να βυθίζεται σε μια πρωτόγνωρη κρίση εν μέσω της δίνης της πανδημίας του κορωνοϊού; Αυτό είναι το μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ενόψει της ψηφοφορίας, επί του προϋπολογισμού, το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο προϋπολογισμός θα καταψηφιστεί από 24 βουλευτές, τους 15 του ΑΚΕΛ (ο 16ος βουλευτής, ο Νίκος Κέττηρος, δεν θα παραστεί στην ψηφοφορία λόγω προβλήματος υγείας), τους έξι του ΔΗΚΟ (ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ευρίσκεται σε αυτοπεριορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού), τους δύο του Κινήματος Οικολόγων και την ανεξάρτητη Αννα Θεολόγου. Σε είκοσι τέσσερις ψήφους ανέρχονται, μέχρι στιγμής, και οι θετικές ψήφοι: Οι 18 του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι δύο του Κινήματος Αλληλεγγύη, δύο της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων (ο τρίτος, Μαρίνος Μουσιούτας, ευρίσκεται σε αυτοπεριορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού) και δύο του ΕΛΑΜ.

Καθοριστική για την έκβαση της ψηφοφορίας αναμένεται να είναι η στάση που θα τηρήσουν τα συνεργαζόμενα κόμματα, ΕΔΕΚ (τρεις βουλευτές) και Συμμαχία Πολιτών (ένας βουλευτής). Είναι προφανές ότι η απόφαση των συγκεκριμένων βουλευτών θα εξαρτηθεί από τη διάθεση του κυβερνητικού «στρατοπέδου» να αποδεχθεί τροποποιήσεις για ικανοποίηση, έστω κατ’ ελάχιστο, συγκεκριμένων αιτημάτων προς όφελος του λαού, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού άρχισε αργά το απόγευμα της Τρίτης. Αφού έγινε μια συνοπτική αναφορά στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από την Πρόεδρό της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ακολούθησαν, κατά σειρά, ομιλίες από τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, το βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκο Λεωνίδου, το ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει έσοδα της τάξης των €8.861.318.757 και πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων και των δαπανών για τόκους) ύψους €7.609.847.339, με το πρωτογενές ισοζύγιο να ανέρχεται σε €1.251.471.418.

Οι κύριες κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού του 2021 αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δαπάνες προσωπικού ύψους €2,946 εκ. (27,9%), λειτουργικές δαπάνες ύψους €896 εκ. (8,5%), μεταβιβάσεις ύψους 2,982 εκ. (28,2%), δάνεια ύψους €2,426 εκ. (23%).

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε δηλώσει μετά την έγκριση του Προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και κατά την κατάθεσή του στη Βουλή, ότι είναι προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Της έναρξης της συζήτησης προηγήθηκαν αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ από τη μια και ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, από την άλλη.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού συνεχίστηκε την Τετάρτη, με ολιγόλεπτες ομιλίες βουλευτών. Την Πέμπτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη ψηφοφορία.

Στο μεταξύ: Αγωνιώδη έκκληση για υπερψήφιση του Προϋπολογισμού απηύθυνε την Τετάρτη το Υπουργείο Υγείας. Διά της Λειτουργού Τύπου, Μαργαρίτας Κυριάκου προειδοποιεί ότι πιθανή καταψήφιση του Προϋπολογισμού θέτει σε κίνδυνο, μεταξύ άλλων, την παραλαβή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πληθυσμού της Κύπρου.

Το Υπουργείο Υγείας απευθύνει εκ νέου την Τετάρτη έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εξετάσουν με σύνεση και ιδιαίτερη προσοχή τον Προϋπολογισμό, που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Οικονομικών και «να πράξουν το ορθό για το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας».

Οπως ανέφερε η κ. Κυριάκου, εν μέσω ενός ισχυρού δεύτερου κύματος της πανδημίας, μια πιθανή καταψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2021 από την Βουλή, θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στον τομέα της Υγείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «προβλήματα θα παρουσιαστούν με τα φάρμακα και με τις  εξειδικευμένες θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς», για να σημειώσει ότι «γενικότερα η μη ψήφιση του προϋπολογισμού θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της υγείας».

Ωστόσο, ανάφερε πως «η εξασφάλιση των εμβολίων, η οποία σαφώς και θα επηρεαστεί, ίσως να είναι το μικρότερο πρόβλημα από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού», αφού σημείωσε «αυτή τη στιγμή κρίνονται και άλλα σοβαρότερα θέματα, όπως αυτά που αφορούν στο ΓεΣΥ και στην εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων».

Αναφερόμενη στην περίπτωση που καταψηφιστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός  2021, η κ. Κυριάκου είπε πως αυτό θα σημαίνει μη καταβολή της συνεισφοράς του Κράτους στο ΓεΣΥ (€425 εκ.), που κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος και αποστέρηση από τους πολίτες της μεγαλύτερης κατάκτησης της κυπριακής κοινωνίας, ενώ προσθέτει ότι θα σημαίνει και μη καταβολή της χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ, που συνεπακόλουθα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη διαδικασία της αυτονόμησης και στην εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ΟΚΥπΥ, υπηρεσίες που έχουν κληθεί να αναλάβουν το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας, ενώ θα αδρανοποιήσει εξειδικευμένες κλινικές και υπηρεσίες που παρέχονται μόνο στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι μη ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού σημαίνει  ακύρωση της καταβολής του μισθολογικού κόστους του αποσπασμένου προσωπικού στον ΟΚΥπΥ, δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού, οι οποίοι τους τελευταίους 9 μήνες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης της ιατρονοσηλευτικής πτυχής της πανδημίας.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ενδεχόμενη μη ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού θα σημαίνει ακύρωση του Σχεδίου Επιδότησης για την Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας ύψους €2,500/φορά και μη παραχώρηση κινήτρου οροθετικών €300/μήνα, προγράμματα τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους δικαιούχους, αναστολή αγοράς εμβολίων και φαρμάκων, προκαλώντας σοβαρότατο πρόβλημα στην έγκριση και την παροχή εξειδικευμένων φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις, που εγκρίνονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, αλλά και εμβολίων που χορηγούνται δωρεάν σε ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με το Εμβολιαστικό Σχήμα, και τα οποία έχουν πολύ υψηλό κόστος, διακοπή του προγράμματος επιδότησης ασθενών για μετάβαση σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού για λήψη θεραπειών που δεν προσφέρονται στην Κύπρο και παγοποίηση όλων των αναπτυξιακών έργων και ακύρωση στρατηγικών και πολιτικών προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 186/1964 του ΟΗΕ, στη βάση του οποίου συστάθηκε η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ