x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Η Αμυντική Συμφωνία θωρακίζει την Ελλάδα

22 Οκτωβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την σημασία και τις προεκτάσεις της νέας Αμυντικής Συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ αναλύει, σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Οπως τονίζει η κ. Παπαδοπούλου, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την εμβάθυνση της σχέσης και της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ενώ εστιάζει και στο περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που ακολούθησε την υπογραφή της Συμφωνίας.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως η Συμφωνία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, λειτουργώντας, ωστόσο, αποτρεπτικά, για οποιαδήποτε απειλητική κίνηση προς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κυρία Παπαδοπούλου, κατ’ αρχήν θεωρείτε ότι η άποψη πως «οι ΗΠΑ άνοιξαν ομπρέλα προστασίας πάνω από την Ελλάδα», που εκφράστηκε από δημοσιογραφικούς κύκλους αμέσως μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας, ανταποκρίνεται με ακρίβεια στο περιεχόμενό της;

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Η διατύπωση αυτή έχει μεταφορική σημασία. Είναι σαφές ότι η σημαντική ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από τυχόν εξωτερικές απειλές. Ουδείς δυνητικά επιτιθέμενος μπορεί να αγνοήσει τις αμερικανικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν στην Ελλάδα και μάλιστα σε περιοχές με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, όπως η Αλεξανδρούπολη και η Κρήτη. Η στενότατη συνεργασία των δυνάμεων των δύο χωρών, με την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων, όπως αυτή του παρελθόντος Μαΐου στη Θράκη, προβάλλουν μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα προς οιονδήποτε δυνητικό επιθετικό παράγοντα. Επίσης, δεν πρέπει να λησμονείται και η επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών προς την ελληνική πλευρά, η οποία ακολούθησε την υπογραφή της νέας τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και περιλαμβάνει μια σημαντική πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ να συνδράμουν την Ελλάδα, ενώ διατηρεί τη δυνατότητα ακόμη ευρύτερης στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια, σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Καίρια είναι, επίσης, η αμερικανική έμφαση στη σημασία σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και, για πρώτη φορά, η αναφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Ε.Κ.»: Με δεδομένο ότι ΗΠΑ και Ελλάδα είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι, ποια είναι τα βασικά σημεία που ενισχύει ή αλλάζει η Συμφωνία;

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Με την τροποποίηση της Συμφωνίας ενισχύονται και εμβαθύνονται ακόμη περισσότερο οι σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας. Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων σε περισσότερες εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανά τη χώρα, σαφώς παρέχουν επιπλέον προστασία, αλλά συνεπάγονται και αμερικανικές επενδύσεις στη βελτίωση και επέκταση των σχετικών υποδομών. Το στοιχείο αυτό έχει θετικό αντίκτυπο, τόσο στην άμυνα της χώρας, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Πέραν τούτου, η τροποποιημένη Συμφωνία προβλέπει την επέκταση της χρονικής ισχύος της. Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ΗΠΑ επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, με έμφαση στον Ινδο-Ειρηνικό, επιδιώκουν να διατηρήσουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και στην ευαίσθητη ευρύτερη περιοχή μας. Το στοιχείο αυτό έχει μεγάλη σημασία, όπως και το γεγονός ότι στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας που διαδραματίζει ηγετικό ρόλο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Ε.Κ.»: Πώς εκλαμβάνει η ελληνική πλευρά τις αντιδράσεις στην Τουρκία, που για την μεν ελληνική πλευρά έκαναν λόγο για «προκλητική ενέργεια» ή «απειλή πολέμου», και για την δε αμερικανική πως «επέλεξε την Ελλάδα ως ευνοούμενη;

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας, πολλώ δε μάλλον μιας συμμαχικής, ΝΑΤΟϊκής χώρας, όπως η Τουρκία. Στο βαθμό που η Τουρκία δηλώνει ενοχλημένη από αυτήν, εκφράζει και μια πολύ διαφορετική νοοτροπία, την οποία αναπτύσσει και εκφράζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η νοοτροπία αυτή διέπεται από έναν ξεκάθαρο επεκτατισμό και έναν έντονο αναθεωρητισμό, με απόρριψη βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, ενώ συμπληρώνεται από μια έντονη δημόσια ρητορεία που επιχειρεί να «κάνει το μαύρο άσπρο», αγνοώντας, μεταξύ άλλων, τις βασικές αξίες και υποχρεώσεις κάθε ΝΑΤΟϊκού συμμάχου. Στο πλαίσιο αυτής της ρητορείας, ο επιθετικός παράγοντας παρουσιάζεται ως απειλούμενος, ο παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου επιμένει ότι είναι υπερασπιστής του και ο ασυνεπής σύμμαχος εμφανίζεται ως προδιδόμενος. Στις τακτικές αυτές δεν μπορούμε παρά να προτάξουμε την έναρχη στάση μας, να εμμείνουμε στη διπλωματική οδό, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, και να καταστήσουμε σαφές ότι η παραπληροφόρηση και η στρέβλωση των γεγονότων δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματική εικόνα. Η Ελλάδα πάντα επιθυμούσε και επιθυμεί να έχει μια γείτονα δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα, με την οποία να μπορεί να αναπτύξει μια πραγματική σχέση συνεργασίας.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά που επιφέρει αυτή την συνεχή πρόοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με δυο δεκαετίες νωρίτερα;

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Πάντοτε υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα που στήριζαν και τροφοδοτούσαν τη σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ: Οι κοινές αξίες, οι βαθιές δημοκρατικές παραδόσεις, η μακρά ιστορία φιλίας, αλλά και συμμαχίας στα πεδία δύο παγκοσμίων πολέμων και, βεβαίως, η ελληνική Ομογένεια ως ισχυρότατος συνδετικός κρίκος. Σε μια εποχή αβεβαιότητας και μεγάλων παγκόσμιων αλλαγών, τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν περαιτέρω και αξιολογούνται από όλο και περισσότερο κόσμο και στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα ποτέ πριν η σχέση μας με τις ΗΠΑ δεν τύγχανε μεγαλύτερης στήριξης από την κοινή γνώμη και από τον πολιτικό κόσμο. Το αντίστοιχο θεωρώ ότι συμβαίνει και εδώ στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, κοινοί μας φίλοι και εταίροι στην ευρύτερη περιοχή μας αισθάνονται την ανάγκη, όπως και εμείς, να αναπτύξουμε συνεργασία σε πολλούς τομείς, με στόχο τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία. Η συνεργασία με αυτούς τους κοινούς εταίρους προσδίδει και μια επιπλέον στρατηγική διάσταση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η ενεργός παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή μας αποτελεί αδιαμφισβήτητο σταθεροποιητικό παράγοντα, η δε ενισχυμένη ελληνοαμερικανική συνεργασία συμβάλλει στους προαναφερθέντες κοινούς στόχους, και σε αυτό το ευρύτερο περιφερειακό πλαίσιο.

«Ε.Κ.»: Παρ’ ότι ενδεχομένως να είναι νωρίς, ποιες πιστεύετε ότι θα είναι -διαχρονικά- οι προτεραιότητες της Ελλάδας όταν θα έρθει η ώρα για την ανανέωση της Συμφωνίας αυτής στην πενταετία, ενδεχομένως με μια διαφορετική διακυβέρνηση;

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Είναι πραγματικά νωρίς, δεδομένης και της γενικότερης ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Εντούτοις, είναι σαφές ότι η γενικότερη τάση είναι η περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας μας στον τομέα της Αμυνας, όπως και σε πλειάδα άλλων σημαντικών τομέων, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου που διεξάγουμε. Είναι επίσης σαφές ότι έχουμε μια κοινή στρατηγική θεώρηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, βάσει συγκεκριμένων αρχών και αξιών. Η αναθεωρημένη Συμφωνία μάς  δίνει την απαραίτητη ευελιξία να προσαρμοστούμε, με συστηματικό και έναρχο τρόπο, στις όποιες ανάγκες ανακύψουν στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι επιλογές των θεμάτων της εβδομάδας που αξίζει να διαβάσετε, όπως αξιολογήθηκαν από τη δημοσιογραφική ομάδα του «Εθνικού Κήρυκα».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ