x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτισμός

All you need is Greece: Ενα καλλιτεχνικό πρότζεκτ γεμάτο Ελλάδα από την Καρολίνα Ροβύθη

29 Ιανουαρίου 2023

Γεμάτες χρώματα και εικόνες που αποπνέουν Ελλάδα και ελληνισμό γενικότερα είναι οι δημιουργίες της conceptual artist, Καρολίνας Ροβύθη. Το καλλιτεχνικό της πρότζεκτ υπό τον τίτλο «All You Need is Greece», το οποίο αποτελείται από ένα ομώνυμο βιβλίο αλλά και από σχετικά βίντεο τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ξεπερνά τα όρια της γενέτειρας και απλώνεται παντού στον Κόσμο διαφημίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ελλάδα, τα τοπία και τους ανθρώπους της.

Η ίδια η δημιουργός δεν φείδεται προσπαθειών και θετικής ενέργειας, ζωγραφίζει τη χώρα, αποτυπώνει τις εμπειρίες της και μοιράζεται μαζί με όλους το πάθος της για τα γαλανόλευκα χρώματα και τη δύναμη που αυτά εμπεριέχουν.

Πρόσφατα, η Καρολίνα ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Ολυμπο και έφτιαξε με έναν πρωτόγνωρο τρόπο μια ελληνική σημαία.

(Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)
(Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)

Κατέγραψε τη συναρπαστική αυτή ανάβασή της σε ολιγόλεπτή ταινία σε σκηνοθεσία του Άρη Κατσιγιάννη και της Womb Films στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον Κόσμο ότι η δύναμη είναι μέσα μας και αυτή μας τη δίνει η Ελλάδα.

 

«Σε αυτόν τον ιερό τόπο,

τον ευλογημένο τόπο,

θα ενωθείς με το φως,

θα νιώσεις την ενέργεια,

την αγάπη,

τη λαχτάρα να αφουγκραστείς τη φύση,

να θυμηθείς τις παραδόσεις,

να εμπνευστείς από την ιστορία.

Εδώ θα βιώσεις το Ελληνικό πνεύμα,

αυτό που πάλλεται μέσα στην καρδιά,

το Πανελεύθερο!

Εκείνο που σε ανεβάζει στην πιο ψηλή κορυφή

και πραγματοποιείς το ακατόρθωτο».

Καρολίνα Ροβύθη

 

Η ταινία έκανε πρεμιέρα διαδικτυακά  την 28η Οκτωβρίου του 2022, ανήμερα δηλαδή της εθνικής μας εορτής, στο κανάλι ΥouTube και στα social media της Καρολίνας Ροβύθη.

Το βιβλίο της «All You Need is Greece» και οι ταινίες όπως προαναφέρθηκε τελούν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) σε μια ενέργεια που συντελεί στην προβολή της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο όπως και στην υποψηφιότητα του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η εμπνευστής και δημιουργός του όλου πρότζεκτ, Καρολίνα Ροβύθη, μίλησε στο «Περιοδικό» για την προσπάθεια που κάνει.

Περιοδικό: Tι είναι το All you Need is Greece;

Kαρολίνα Ροβύθη: Το λεύκωμά μου  «All you need is Greece» είναι μία συλλογή πολύχρωμων, φωτεινών και δυναμικών έργων που επιδεικνύουν την ομορφιά, το πνεύμα και τη δύναμη της χώρας μας. Σκοπός μου πάντα ήταν και είναι να προωθήσω την Ελλάδα παγκοσμίως και να ενδυναμώσω τον ελληνισμό ακόμη και σε δύσκολους ή ταραγμένους καιρούς.

Όλα τα έργα μου βασίζονται στην πεποίθησή μου, που είναι καθαρά βιωματική ότι «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η Ελλάδα»! Για μένα η Ελλάδα είναι αγάπη, έρωτας και περικλείει τα πάντα: Τον ήλιο, τη θάλασσα, το κέφι, τη ζεστασιά, την ιστορία, την παράδοση, τη φιλοξενία, οπότε αν χρειάζεται κάποιος βιώσει την πληρότητα με όλες του τις αισθήσεις, το μόνο που έχει να κάνει είναι να βρεθεί στην Ελλάδα.

Στόχος μου ήταν ο καθένας που θα ξεφυλλίσει το λεύκωμα αυτό, κοιτώντας τα έργα μου να νιώσει όλα όσα έχει ανάγκη, να δει τον εαυτό του μέσα εκεί, να θέλει να  το ζήσει, να αισθανθεί γεμάτος!

Περιοδικό: Από ποια ανάγκη προέκυψε το All you Need is Greece;

Καρολίνα Ροβύθη: Όλα ξεκίνησαν το 2012 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση κι ενώ ζούσα στο εξωτερικό ένιωθα αυτόν τον αντίκτυπο. Κάθε φορά που επισκεπτόμουν την Ελλάδα συναντούσα ανθρώπους θλιμμένους, απογοητευμένους με άγχος κι όταν μιλούσα μαζί τους, μού έλεγαν πως ένιωθαν αβοήθητοι και ήταν σε αδιέξοδο. Αυτό όλο «δούλευε» μέσα μου και με… έκαιγε, μέχρι που παρακολούθησα μια ομιλία του global brand strategist Peter Economides σε ένα ταξιδιωτικό συνέδριο της Google στην Αθήνα. Αυτό ήταν! Η σπίθα άναψε. Η ομιλία του αφορούσε στην ανάγκη των Ελλήνων να βρουν το δρόμο τους, ώστε να βγουν από την κρίση και αναφέρθηκε σε μια από τις πιο ανασταλτικές εκφράσεις στην ελληνική γλώσσα: Το…«δεν γίνεται». Θυμάμαι συγκεκριμένα πως είπε: «Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το ‘ΔΕΝ’ (δεν μπορώ) και να μείνουμε στο ‘ΓΙΝΕΤΑΙ’» (Μπορεί να γίνει). Αυτό έγινε viral στα social media. Έγινε μια δυνατή φωνή για μια νέα γενιά Ελλήνων, αποφασισμένων να δημιουργήσουν μια καινούργια Ελλάδα.

Αυτό λοιπόν ήταν το δικό μου δημιουργικό… «ξυπνητήρι»! Συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να δημιουργήσω έργα για να εμπνεύσω, να παρακινήσω και να «φωτίσω» τη χώρα μου, αντί να εστιάσω μόνο στις αγωνίες και στα σκοτάδια της. Χρησιμοποίησα λοιπόν την τέχνη μου για να πω το δικό μου «Γίνεται».

Ζωγράφισα σε έναν τεράστιο καμβά την Ελληνική Σημαία (“the crying greek flag”) δίνοντας νέα ζωή στο εμβληματικό μπλε και λευκό της μέσα από ένα μοτίβο από λευκές ρίγες που δακρυζουν. Σε αυτό το κομμάτι, η σημαία –όπως η χώρα και ο λαός της– παρουσιάζεται να στέκεται δυνατή και περήφανη, παρόλο που πονάει και κλαίει

(Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)

Περιοδικό: Τι θα ήθελες να αισθανθεί κάποιος ξεφυλλίζοντας το βιβλίο;

Καρολίνα Ροβύθη: Το όνειρό μου είναι αυτό το λεύκωμα να κάνει την Ελλάδα γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Να έρθει στα χέρια ανθρώπων που δεν έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας και να τους γεννηθεί η επιθυμία να κλείσουν εισιτήριο και να έρθουν να ζήσουν όλα αυτά που παρουσιάζω μέσα από αυτό το λεύκωμα. Να το ξεφυλλίζουν Έλληνες κι άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα και να ταυτίζονται, να χαμογελούν, να συνδέονται. Θα ήθελα επίσης να γίνει το πιο υπέροχο δώρο. Γιατί κάποιος να πάρει ένα κουτί γλυκά σε μια επίσκεψη κι όχι ένα βιβλίο σαν αυτό που μπορεί να βρει μια μόνιμη θέση στο τραπεζάκι του σαλονιού; Γιατί κάποιος να μην κάνει δώρο σε έναν ξένο όλη την Ελλάδα σε ένα βιβλίο; Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους της γης, αφού μιλούν οι εικόνες και τα συναισθήματα!

Περιοδικό: Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και την προλογίζει η Πρόεδρος του, κα Άντζελα Γκερέκου. Πώς νιώθεις γι’ αυτό; 

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, με την Καρολίνα Ροβύθη. (Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)

Καρολίνα Ροβύθη: Eίναι πραγματικά τιμή μου που ο ΕΟΤ αγκάλιασε το βιβλίο μου και που ένας άνθρωπος σαν την κυρία Άντζελα Γκερέκου, πίστεψε στο όραμά μου κι ένιωσα πως κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση, να πάμε την Ελλάδα… παντού, μακριά και ψηλά. Είμαι πολύ χαρούμενη που με αφορμή το βιβλίο μου γνώρισα έναν τόσο υπέροχο άνθρωπο, ειλικρινή, γεμάτο ενθουσιασμό που στον μεταδίδει.

Περιοδικό: Tι προσπάθησες να συμπεριλάβεις οπωσδήποτε στο βιβλίο; Ποια μοτίβα, εικόνες, παραδόσεις, μέρη της Ελλάδας;

Καρολίνα Ροβύθη: Στόχος μου ήταν να παντρέψω το παλιό με το καινούργιο, αλλά όχι με την κλισέ έννοια της φράσης. Πήρα διαχρονικά σύμβολα για να γεφυρώσω την αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη εποχή, συνδυάζοντάς τα με το ηρωικό παρελθόν και το δημιουργικό παρόν της χώρας μας. Είναι ένα σύνολο έργων που ενσωματώνουν για μένα την ουσία της Ελλάδας.

Μερικά από αυτά που ξεχωρίζω γιατί δημιουργήθηκαν με έντονη συναισθηματική φόρτιση είναι:

Το «The New Tsarouchi Air», όταν η κρίση ήταν στην κορύφωσή της, υπογραμμίζοντας στο έργο πως.. . «We can do it», γιατί οι Έλληνες μπορούμε να το κάνουμε και να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία!

«The New Tsarouchi Air»(Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)

Χρησιμοποίησα το περίφημο παπούτσι τσαρούχι (που φορούσαν οι Εύζωνες, η Ελληνική Προεδρική Φρουρά), ένα αντικείμενο με παράδοση και κληρονομιά και το «επανασχεδίασα» έτσι ώστε να «αντανακλά» τη νέα εποχή της Ελλάδας, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της.

Ένα άλλο έργο μου, «Η Ελληνική Πεταλούδα» συμβολίζει την αλλαγή και την αναγέννηση

«Η Ελληνική Πεταλούδα». (Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)

ενώ όταν η Τουρκία συγκρούστηκε με τις ελληνικές δυνάμεις στα σύνορά μας στον Εβρο (2020), δημιούργησα το «Stand with Greece», με μια γροθιά να αρπάζει έναν κεραυνό από την ελληνική σημαία, προκειμένου να υποστηρίξω με τον τρόπο μου τους Έλληνες του Έβρου.

«Stand with Greece». (Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)

Επίσης το έργο «Greece I love you more than ever» οπτικοποιεί τα έντονα συναισθήματά μου, αλλά πιστεύω κι όλων όσων είδαν κι έζησαν τις τρομερές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021.

(Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)

Αυτό το έργο τυπώθηκε και σε μπλουζάκια, στάμπες κλπ. και τα έσοδα δόθηκαν εξ ολοκλήρου στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό humanitygreece.org με στόχο να υποστηρίξω με τις δικές μου μικρές δυνάμεις τους Έλληνες που επλήγησαν από τις φωτιές.

 


Λίγα λόγια για την δημιουργό

H Καρολίνα Ροβύθη γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε γραφιστική και διαφήμιση. Από το 2002 έχει εργαστεί ως δημιουργική διευθύντρια σε διαφημιστικές και εκδοτικές εταιρείες (Εκδόσεις Λυμπέρη, Εκδόσεις Λαμπράκη, Imako Media, Unlimited Creativity). Αυτό αποτέλεσε καθοριστική επιρροή στην καλλιτεχνική της έκφραση και εξέλιξη. Η πολυετής εμπειρία της στη δημιουργία κατά παραγγελία έργων και την εξεύρεση μοναδικών πρωτότυπων τρόπων να τα υλοποιήσει χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα συνέβαλε στην ανάπτυξη της ικανότητάς της να συνδυάζει την τέχνη με ιδέες, έννοιες και εικόνες. Ως παιδί της δεκαετίας του ’80, η τέχνη της είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από την αισθητική εκείνης της εποχής, καθώς και τα στυλ και τα κινήματα της σύγχρονης τέχνης.

Έργα της έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2002. Έχει επίσης συμμετάσχει σε δημόσια έργα τέχνης όπως το «Cowparade Athens» και «Hearts in Athens» ενώ έχει σχεδιάσει και δημιουργήσει πολυάριθμα έργα τέχνης για λογαριασμό ιδιωτών και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Περισσότερα για την Καρολίνα:

website: carolinerovithi.com

instagram:  @caroline_rovithi 

youtube:  Caroline_Rovithi 

facebook: Caroline Rovithi: Artist Page 

Οrder the book here: https://keybooks.gr/product/all-you-need-is-greece/?gclid=EAIaIQobChMIx_yrtc_q_AIVi-5RCh1k4gu9EAAYASAAEgIjxPD_BwE

or contact: [email protected]

For artwork inquiries: https://allyouneedisgreece.gr

All you need is Greece. (Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση της Καρολίνας Ροβύθη)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Θυροκολλήθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής της ΙΘ' Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ