x
 

Αμερική

Αλλαγές στο σύστημα αποζημίωσης θυμάτων

28 Φεβρουαρίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση από την Πολιτεία, αναφορικά με τα έκτακτα έξοδα αλλά και τα διαφυγόντα εισοδήματα, χωρίς να απαιτείται η καταγγελία στην Αστυνομία, θα έχουν από την 1/1/2026 τα θύματα εγκληματικής ενέργειας στην Πολιτεία Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για μια τροπολογία που υπέγραψε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθυ Χόκουλ (Kathy Hochul) στο τέλος του περασμένου χρόνου, η οποία τροποποιεί το καθεστώς υπαγωγής στο πρόγραμμα αποζημίωσης θυμάτων εγκληματικών ενεργειών από το αρμόδιο Γραφείο Υπηρεσιών (Office of Victim Services), αφού άρει την προϋπόθεση της αναφοράς του περιστατικού στην Αστυνομία.

«Υποστηρίζω τους σκοπούς αυτής της τροπολογίας, η οποία έχει ως σκοπό να παρέχει εναλλακτικούς τρόπους στα θύματα εγκλημάτων να υποστηρίζουν το αίτημά τους για κάλυψη των σχετικών εξόδων που οφείλονται στο εις βάρος τους συμβάν, δημιουργώντας μια πιο ισότιμη πρόσβαση στη δυνατότητα αποζημίωσης στην Πολιτεία Νέας Υόρκης», είχε αναφέρει η κ. Χόκουλ.

Το Γραφείο Υπηρεσιών Θυμάτων Εγκληματικής Ενέργειας της Πολιτείας Νέας Υόρκης είναι μια κοινωνική παροχή, η οποία θεσπίστηκε πριν από περίπου τέσσερεις δεκαετίες, έχοντας αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική για πολίτες που έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, ληστείας ή άλλων αδικημάτων. Μεταξύ των εξόδων που καλύπτονται από το πρόγραμμα αποζημιώσεων, είναι οι ιατροφαρμακευτικές -κυρίως για τους ανασφάλιστους πολίτες-, τυχόν ζημιές, όπως σκισμένα ρούχα ή φθορές σε εξοπλισμό, απώλεια εσόδων λόγω ψυχολογικής ή σωματικής αδυναμίας άμεσης επιστροφής στην εργασία, συμβουλευτικής ή νομικής εκπροσώπησης όπως επίσης και μετακινήσεις σχετικές με την καταγγελία ή αντιμετώπιση του συμβάντος.

Μέχρι σήμερα προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, είναι η προσκόμιση της αστυνομικής αναφοράς, που θεωρείται λίγο έως πολύ το βασικό αποδεικτικό στοιχείο τέλεσης μιας εγκληματικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τους νομοθέτες της Πολιτείας Νέας Υόρκης, υπήρχαν, κατά το παρελθόν, θύματα τέτοιων ενεργειών που ένοιωθαν φόβο στην ιδέα της καταγγελίας του περιστατικού στις Αρχές και μιας πιθανής περαιτέρω στοχοποίησης από τον θύτη,  με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων της Πολιτείας.  Αυτός ήταν και ο λόγος που προχώρησαν σε μια μεταρρύθμιση η οποία, ωστόσο, δεν δύναται να εφαρμοστεί πριν από το 2026, κυρίως για τεχνικούς λόγους και ένεκα της ανάγκης προετοιμασίας παράλληλων υπηρεσιών.

«Πολύ συχνά, τα θύματα είναι διστακτικά στην αξίωση αποζημίωσης από το Γραφείο Υπηρεσιών, εξαιτίας της υποχρέωσης να αναφέρουν το περιστατικό στην Αστυνομία.  Ο δισταγμός μπορεί να οφείλεται στον φόβο των αντιποίνων, την έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά και την σχέση ανάμεσα στον θύτη και το θύμα», τόνισε η κ. Χόκουλ.

Υπενθυμίζεται πως τα θύματα εγκληματικής ενέργειας μπορούν να προωθήσουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά με την συνδρομή κοινωνικών υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηθελε πολύ να παρευρεθεί στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ