x
 

Εκκλησία

Αλλαγή στο σύστημα διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

ΣΥΔΝΕΫ. Με εισήγηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Σύνοδος του Φαναρίου κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της αποφάσισε την αλλαγή του συστήματος διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, θεσπίζοντας Επαρχιακή Σύνοδο υπό  τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από τους υπάρχοντες βοηθούς Επισκόπους, οι οποίοι ωστόσο μετονομάσθηκαν σε «χωρεπισκόπους» χωρίς να αλλάξει και ο υφιστάμενος τίτλος τους.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι στις Επιτροπές των Κανονικών Υποθέσεων και εν τω Εξωτερικώ Επαρχιών του Θρόνου, υπήρξαν αντιρρήσεις και περί του αντιθέτου εισηγήσεις, εν τούτοις ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τις αντιπαρήλθε και παρότρυνε στους Συνοδικούς Παρέδρους να προχωρήσουν κατά την επιθυμία του, όπως και έγινε.

Στο ανακοινωθέν του Φαναρίου αναφέρονται μεταξύ άλλων, ότι «η Σύνοδος εμελέτησε:

α) έκθεσιν των Συνοδικών Επιτροπών Κανονικής και επί των εν τω Εξωτερικώ Επαρχιών του Θρόνου περί του σχεδίου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υποβληθέντος υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, συνταχθέντος υπό επιτροπής κανονολόγων καθηγητών, υπό την ηγεσίαν αυτού, εγκεκριμένου δε υπό των εν Αυστραλία διακονούντων Επισκόπων, των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, καθώς και υπό της ειδικής προς τούτο συσταθείσης Νομικής Επιτροπής, ούτως ώστε να πληρώνται υπ᾽ αυτού αι τεθείσαι υπό του Αυστραλιανού κράτους σχετικαί νομικαί προϋποθέσεις.

Μετά τας γενομένας συζητήσεις, απεφασίσθη όπως: 1) η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας διοικήται από τούδε και εις το εξής επί τη βάσει Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, προεδρευομένης υπό του Αρχιεπισκόπου και εχούσης μέλη τους βοηθούς Επισκόπους αυτού, οι οποίοι μετονομάζονται εις ‘χωρεπισκόπους’, διατηρούντες τους ους κατέχουν τίτλους, και 2) αι δύο αρμόδιαι Συνοδικαί Επιτροπαί συνεχίσουν το έργον των με την κατ᾽ άρθρον μελέτην του σχεδίου Συντάγματος, επί τη βάσει της ως άνω Συνοδικής αποφάσεως, υποβάλλουσαι την τελικήν έκθεσιν αυτών τη Αγία και Ιερά Συνόδω περί το Πάσχα».

Επίσης, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με αισθήματα ανεκλάλητης χαράς και βαθύτατης ικανοποιήσεως αγγέλλει προς το χριστεπώνυμο πλήρωμά της την έγκριση επί των αρχών του νέου Συντάγματός της από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από τη θετική προς τούτο εισήγηση της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας, από τούδε και εις το εξής, η διοίκησις της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας θα ασκείται υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, της οποίας θα προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και μέλη της θα είναι οι εν ενεργεία βοηθοί του Επίσκοποι ως χωρεπίσκοποι. Παράλληλα, συνεχίζεται η εντατική και συντονισμένη εργασία των αρμοδίων Συνοδικών Επιτροπών του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για τη ρύθμιση των επί μέρους ζητημάτων και λεπτομερειών.

Προς την Σεπτή Κορυφή των Ορθοδόξων, τον Παναγιώτατο Αυθέντη και Δεσπότη, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους τιμίους Συνοδικούς Αρχιερείς εκφράζονται ευγνώμονες ευχαριστίες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Μακαρίου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων και των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για την ιστορική αυτή απόφαση, η οποία εκκλησιαστικοποιεί την διοίκηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Για μία ακόμη φορά, μάλιστα, διαδηλώνονται με θέρμη τα αισθήματα υιικής αφοσιώσεως, σεβασμού, τιμής και αγάπης όλου του πληρώματος της πέμπτης ηπείρου, προς τον πανίερο Αποστολικό και Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και τον Πρώτο της ιερωσύνης των Ορθοδόξων, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη.

Εν δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό, ευχόμαστε το νέο Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μετά την τελική του μορφή, να αποτελέσει εφαλτήριο μείζονος, κατά Θεόν, προκοπής και αφορμή υψηλότερης πνευματικής πορείας, καθώς μάλιστα η προς έγκριση πορεία του συμπίπτει χρονικώς με την συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυσή της (1924-2024)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα, στην Αρχιεπισκοπή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ