x
 

Κοινωνία

Αλλάζουν κατηγορία έξι χώρες στη βάση της επιδημιολογικής τους εικόνας

09 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών ως προς τη νόσο COVID-19, προέβη η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τροποποιήσεις που τίθενται σε εφαρμογή από τις 12 Αυγούστου, 2021.

Συγκεκριμένα, Κροατία, Σουηδία, Σερβία, ταξινομούνται από την Πράσινη Κατηγορία στην Πορτοκαλί Κατηγορία.

Εσθονία, Λίβανος, Ισραήλ, ταξινομούνται από την Πορτοκαλί Κατηγορία στην Κόκκινη Κατηγορία.

Η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.

Χώρες  Πράσινης Κατηγορίας  (Green) – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση:

Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία

Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: Λίχτεσταιν, Νορβηγία

Τρίτες Χώρες: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ιορδανία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη.

Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.

Χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange) – Χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Πράσινη Κατηγορία:

Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φινλανδία.

Μικρά κράτη: Πόλη του Βατικανού.

Τρίτες Χώρες: Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κατάρ, Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ, της Μακάου και της Ταϊβάν), Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Σερβία.

Σημειώνεται ότι όλοι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Πορτοκαλί κατηγορίας, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο PCR εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.

Χώρες Κόκκινης Κατηγορίας (Red) – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις χώρες της Πράσινης και της Πορτοκαλί Κατηγορίας:

Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γαλλία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία.

Μικρά κράτη: Ανδόρρα, Μονακό, Σαν Μαρίνο

Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: Ελβετία, Ισλανδία

Τρίτες Χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μπρουνέι, Νότιος Κορέα, Ουκρανία, Ρωσία.

Σημειώνεται ότι όλοι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οπως αναφέρεται, το κόστος των εξετάσεων καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκο περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο υπό διερεύνηση οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο που ξέσπασε αρχές Μαρτίου με επίκεντρο την Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και το οποίο συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ