x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αλλάζουν οι ΗΠΑ

Στο χθεσινό φύλλο του «Εθνικού Κήρυκα» δημοσιεύθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα σφυγμομέτρηση από τη «Wall Street Journal-NORC» για την υποχώρηση των παραδοσιακών αξιών από τους Αμερικανούς.

Στη σφυγμομέτρηση αυτή δεν διευκρινίζεται αν ερωτήθηκαν μόνο εκπρόσωποι των νέων γενεών, αλλά το δείγμα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό ηλικιακά και αυτό είναι πιο ανησυχητικό.

Οι νέοι δικαιολογούνται να αμφισβητούν, να επαναστατούν, να εναντιώνονται στις παραδοσιακές αρχές των γονέων τους.

Στην παρούσα όμως σφυγμομέτρηση δεν έχουμε τη λεγόμενη «επανάσταση των νέων». Αντίθετα, έχουμε μία γενικότερη απαξίωση των παραδοσιακών αρχών που διαμόρφωσαν τις γενιές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πατριωτισμός, θρησκεία, παιδιά, ανοχή στη διαφορετικότητα, συμμετοχή στις κοινότητες, σκληρή δουλειά για πρόοδο και άλλες προτεραιότητες που βοήθησαν στον καθορισμό του εθνικού χαρακτήρα για γενιές υποχωρούν σε σημασία για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Αποκαλύπτεται ακόμη ο έντονος πολιτικός διχασμός αλλά και διχασμός σχετικά με τη φυλετική ποικιλομορφία στις επιχειρήσεις και τη χρήση αντωνυμιών ουδέτερων ως προς το φύλο.

Η μόνη προτεραιότητα που φάνηκε να αυξάνεται σε σημασία το τελευταίο τέταρτο του αιώνα είναι τα χρήματα, τα οποία αναφέρθηκαν ως πολύ σημαντικά από το 43% στη νέα έρευνα, από το 31% το 1998.

Ο Μπιλ Μακίνταρφ (Bill McInturff), ένας δημοσκόπος που εργάστηκε σε μια προηγούμενη έρευνα της «WSJ» που μέτρησε αυτές τις τάσεις μαζί με το «NBC News», είπε ότι «αυτές οι διαφορές είναι τόσο δραματικές, που ζωγραφίζει ένα νέο και εκπληκτικό πορτρέτο μιας μεταβαλλόμενης Αμερικής».

Γιατί αυτή η αλλαγή;

Μία σειρά γεγονότων ενδεχομένως να συνέβαλε στην αλλαγή κατεύθυνσης και σκέψης του μέσου Αμερικανού: Ξεκινώντας από το τρομοκρατικό χτύπημα των Διδύμων που διέλυσε το μύθο ότι η Αμερική είναι άτρωτη εσωτερικά, μέχρι την οικονομική κρίση του 2008 που οι Αμερικανοί είδαν τα λεφτά τους να χάνονται και οι υπαίτιοι του τραπεζικού τομέα να μένουν ατιμώρητοι στον τραπεζικό τομέα. Ηλθαν και οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που έκαναν τους Αμερικανούς να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι και να γκρεμίσουν ένα μεγάλο φραγμό εκλέγοντας στην Προεδρία έναν μαύρο γερουσιαστή.

Αυτό όμως αφύπνισε τους συντηρητικούς του Νότου που αποτελούν μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας και εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ, η θητεία του οποίου τρόμαξε τους Δημοκράτες.

Το τι επακολούθησε το έχουμε ζήσει όλοι. Σύγχυση, προβληματισμός, διχασμός, λαϊκισμός. Η Αμερική ταρακουνήθηκε αυτά τα χρόνια και δικαίως ο λαός έχει μπερδευτεί.

Σε τέτοιες καταστάσεις το πρώτο που αμφισβητεί ο μέσος πολίτης, κυρίως ο νεότερος με την ισχυρή γνώμη του, είναι οι παραδοσιακές αξίες.

Το μέλλον πλέον εξαρτάται από τις κινήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αν θα ενώσει τον λαό ή θα τον διχάσει περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελειώσαμε, λοιπόν, και με τον ανασχηματισμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ