x
 

Πολιτισμός

«amen, για όσα δεν είναι» – Εκθεση της Μ. Μεθυμάκη στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

15 Ιανουαρίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Τη δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο «amen, για όσα δεν είναι» παρουσιάζει η Μαρία Μεθυμάκη, από την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους, η εικαστικός προτείνει στον επισκέπτη μια κατάφαση στα φαινόμενα που δεν είναι με τον παραδοσιακό τρόπο του υπάρχειν. Το σημείο δεν είναι. Οι άρρητοι αριθμοί, ο κύκλος, το άπειρο δεν είναι. Ο σταυρός δεν είναι. Η προσευχή, η κατάρα, η προφητεία δεν είναι. Η ψευδαίσθηση, ο χώρος, το όνειρο, ο χρόνος, η αποκάλυψη, ο λόγος, η αγάπη δεν είναι. Μα με κάποιον άλλο τρόπο είναι.

Όπως αναλύει η ιστορικός τέχνης Μαρία Σφενδουράκη: «Αντλώντας από γραπτά μνημεία η Μεθυμάκη κινείται στο χώρο της σύγχρονης τέχνης δημιουργώντας μια σειρά εικαστικών έργων φιλοσοφικής πνοής σε μορφή βιβλίου. Επενδύοντας στην αισθητική της εικόνας και του κειμένου, η καλλιτέχνις μορφοποιεί στα έργα αυτά έναν βιβλικό, μυστηριακό κόσμο μεταφυσικών προεκτάσεων. Η έκθεση δημιουργήθηκε ως ένα συνολικό έργο τέχνης με δομή εγκατάστασης που φιλοδοξεί, όπως διαφαίνεται από τον τίτλο της, να εγείρει στο θεατή της ερωτήματα περί του “είναι”. Σ΄ αυτήν, η Μεθυμάκη θεματοποιεί την ίδια την μέθοδο εργασίας της, την Προσθετική και τη διευρύνει περνώντας από το μεμονωμένο έργο στην εγκατάσταση. Βάσει της μεθόδου κανένα υλικό δεν αφαιρείται, καμία ενέργεια δεν αναιρείται. Κάθε νέο έργο δημιουργείται επί του προγενέστερου ενσωματώνοντας το ίχνος του, κάθε έκθεση προοικονομείται από την πρότερη την οποία και εμπεριέχει».

Θέτει διακριτικά το ερώτημα: Τι είναι το Είναι, όχι όμως για να απαντηθεί κυριολεκτικά, αλλά για να δώσει αφορμή στην καλλιτεχνική δημιουργία να το προσεγγίσει με τα δικά της μέσα και στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συντάξουν μια προσωπική κοσμολογία διερωτώμενοι. Η επιμέλεια της διοργάνωσης είναι της Αιμιλίας Κουγιά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 20/2, θα γίνουν την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 (17:00-20:00).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Η Τράπεζα της Ελλάδος, αν δεν λειτουργούσε θωρακισμένη με το θεσμικό πλαίσιο ανεξαρτησίας, μετά απ' όσα συνέβησαν το 2015, ίσως η χώρα να είχε βγει από την ευρωζώνη, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο συνέδριο της «Καθημερινής» σε πάνελ με τίτλο: «Τα επόμενα 50 χρόνια είναι ασφαλής η Δημοκρατία; Είναι η Ελλάδα μεταρρυθμίσιμη;».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ