x

Οικονομία

Αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο σε ενέργεια, τουρισμό, εκπαίδευση, υγεία, ναυτιλία

29 Νοεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος έχει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης μιλούσε στην εκδήλωση με θέμα «To Κυπριακό Οραμα για το 2035: Η πορεία προς την ανάπτυξη» (Cyprus Vision 2035: The path to Growth), την οποία διοργάνωσε το Κύπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Am Cham Cyprus) στο Chateau Status, στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υφυπουργός Ερευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ο Ανδρέας Ασσιώτης, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου και ο Φοίβος Στασόπουλος, Ανώτατος Διευθυντής Τραπεζικής, της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η οικονομία είναι ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο και είναι καλό να υπάρχει σχέδιο. Ολα θεωρούνταν δεδομένα πριν μερικές δεκαετίες, ανέφερε, αλλά σήμερα βρισκόμαστε στο 2022 και ήδη είμαστε κάτω από μια δεύτερη κρίση, μια οικονομική παγκόσμια κρίση. Με αυτά τα δεδομένα, ανέφερε, όλες οι στρατηγικές και όλα τα μοντέλα ανάπτυξης πρέπει να αναπροσαρμοστούν.

«Μπαίνουμε σε μια καινούργια περίοδο που κανείς δεν περίμενε πριν μερικά χρόνια, με νέα χαρακτηριστικά», δήλωσε. Ενα από αυτά τα χαρακτηριστικά, συνέχισε, είναι το τέλος της εποχής του «φτηνού χρήματος», ένα άλλο είναι ότι πλέον δεν υπάρχει φτηνή ενέργεια, και ένα τρίτο είναι το τέλος του φτηνού εργατικού δυναμικού. Υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, σημείωσε, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε κρίσιμες υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη πολλών οικονομιών.

O Υπουργός Οικονομικών Kωνσταντίνος Πετρίδης προβαίνει σε δηλώσεις μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

Το τέταρτο χαρακτηριστικό, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι η μεγαλύτερη σημασία της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Πιστεύω, είπε, ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτή η βιωσιμότητα θα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και ότι ο συνδυασμός του τέλους της εποχής του φτηνού χρήματος και των επικίνδυνων δημόσιων οικονομικών, αλλά και το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες κρίσεις απαιτούν δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακραία αντίδραση από τις αγορές όταν πρόκειται για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, και φάνηκε αυτό με το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εχουμε αυτή τη νέα οικονομική περίοδο και δεν είναι μόνο να έχουμε οράματα, αλλά να έχουμε τη σωστή οικονομική πολιτική, τη δύναμη και τον ορθολογισμό για να προχωρήσουμε, τόνισε.

Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, έχει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. «Εχουμε αποδείξει την ανθεκτικότητα της οικονομίας όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επέμενα ότι η λύση είναι η ανάπτυξη», είπε. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο, υπογράμμισε, γιατί υπήρχε σχέδιο. «Εχουμε σχέδιο, έχουμε την οικονομική δυνατότητα και έχουμε δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η οικονομία έχει διαφοροποιηθεί και έχουμε επενδύσεις από τις ΗΠΑ, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ναυτιλίας και αυτό δεν ήταν τυχαίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκινος δήλωσε ότι το «Οραμα 2035» είναι ένα διαφορετικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει οδικό χάρτη εφαρμογής με πρακτικές δράσεις. Το όραμα, είπε, είναι μια κατάλληλη για το μέλλον κοινωνία με οικονομία βασισμένη στη γνώση, που ενεργοποιείται από ψηφιακές και αναδυόμενες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην κοινωνική ευημερία και στην ανταγωνιστικότητα.

Αυτά, είπε, θα έρθουν μέσω της ψηφιοποίησης της δημόσιας υπηρεσίας, που έχει ήδη αρχίσει, μέσω των ασφαλών και σταθερών ψηφιακών υποδομών, μέσα από την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων, και μέσα από ένα ψηφιακά καταρτισμένο πληθυσμό με υψηλής ειδίκευσης ψηφιακούς επαγγελματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ