x
 

Πολιτική

Aμερικανικό αρματαγωγό φόρτωσε και αναχώρησε από Λάρνακα για Γάζα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.  Το αμερικανικό αρματαγωγό πλοίο «USAV JAMES LOUX» αναχώρησε από τη Λάρνακα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια».

Σε ανάρτηση της στο «Χ» η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ ανέφερε ότι «Κύπρος και ΗΠΑ είναι ενωμένες στη διασφάλιση της σωτήριας βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα και συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα κράτη για την υλοποίηση αυτής της περίπλοκης θαλάσσιας ανθρωπιστικής αποστολής».

«Ευχαριστούμε την Κύπρο για τη σταθερή καθοδήγηση και την υποστήριξη μέσω του σχεδίου Αμάλθεια», αναφέρει η Πρέσβειρα.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης σκαφών Marine Traffic, με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσει το πλοίο, αναμένεται στη Γάζα σε περίπου 18 ώρες.

100 τόνοι βρετανικής βοήθειας

Στο αμερικανικό πλοίο φορτώθηκε και το πρώτο πακέτο βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραδοθεί στη νέα προσωρινή προβλήτα που κατασκευάστηκε στις ακτές της περιοχής.

Σύμφωνα με το Foreign Office, η βοήθεια περιλαμβάνει σχεδόν 100 τόνους υλικών, συγκεκριμένα 8.400 συσκευασίες κατασκηνωτικού εξοπλισμού. Είναι το πρώτο μέρος ενός συνολικού πακέτου βοήθειας αξίας 2 εκ. λιρών βρετανικής βοήθειας που θα παραδοθεί μέσω Κύπρου, αξιοποιώντας την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως η προβλήτα που κατασκεύασαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αρχικά θα επιτρέπει την παράδοση φορτίου βοήθειας 90 φορτηγών κάθε μέρα, ποσότητα που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 150 φορτηγά όταν καταστεί πλήρως λειτουργική.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται νυχθημερόν με συμμάχους και εταίρους για να περάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών. «Ηγούμαστε διεθνών προσπαθειών μαζί με τις ΗΠΑ και την Κύπρο για να θεσπίσουμε έναν θαλάσσιο διάδρομο βοήθειας», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας την αναχώρηση του πρώτου φορτίου της χώρας του από την Κύπρο «σημαντική στιγμή» στην αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εξαίρουν τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην επιχείρηση συντονισμού και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.

Ο Διευθυντής Αντιμετώπισης Κρίσεων της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών Dan Dieckhaus και ο αντιναύαρχος Brad Cooper, Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρθηκαν στο ρόλο της Κύπρου κατά την διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων την Τετάρτη σχετικά με τον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου ανακοίνωσαν ότι η προβλήτα στην Γάζα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες.

«Υπερηφάνεια» ΥΠΕΞ

Υπερηφάνεια, εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ανάρτηση στο X, για την συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία για εντατικοποίηση της ροής της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Στην ανάρτησή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, και βασικούς εταίρους στο Αμάλθεια, για την κλιμάκωση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας», σύμφωνα με το ψήφισμα 2720 του ΟΗΕ, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της πρώτης αποστολής στην προβλήτα JLOTS ανοικτά της Γάζας».

«Πρόκειται για ένα εύστοχο παράδειγμα κοινής υπηρεσίας που διευκολύνεται από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο της Κύπρου με στόχο την παροχή πρόσθετης βοήθειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ