x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αμερικανικός τρόπος ζωής

23 Φεβρουαρίου 2024

Εχουν περάσει σχεδόν 250 χρόνια από τη δημιουργία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας.

Χρόνος ιστορικά  σύντομος για μια χώρα η οποία έχει επιτύχει στο διάστημα αυτό να κατακτήσει  παγκόσμια πρωτοκαθεδρία σε  ισχύ και  επιρροή.

Εύλογα γεννιέται λοιπόν η απορία αναφορικά με τους λόγους οι οποίοι έχουν καταστήσει την Αμερική τόσο γρήγορα και αδιαφιλονίκητα την υπερδύναμη των ημερών μας .

Το ερώτημα ίσως δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί εάν αναφερθεί κανείς σε δεδομένα  πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής δυνάμεως.

Η γεωπολιτική θέση των ΗΠΑ τις καθιστά ουσιαστικά απόρθητες σε εξωτερικές επιβουλές.

Το πολιτικό τους σύστημα εμπνευσμένο και θεμελιωμένο  στο απαύγασμα των δημοκρατικών και οικουμενικών αξίων του ανθρώπινου πνεύματος από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθιστά την Αμερικανική Δημοκρατία παράδειγμα διακυβέρνησης.

Ο Alexis de Tocqueville είχε άλλωστε από πολύ ενωρίς επισημάνει τις αρετές του αμερικανικού πολιτικού προτύπου.

Η  πολιτική, οικονομική, τεχνολογική και κατ’ επέκταση στρατιωτική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι λοιπόν προφανείς λόγοι της προόδου αλλά και της παγκόσμιας κυρίαρχης πολιτικής  παρουσίας  τους.

Αναρωτιέται όμως κανείς τι είναι εκείνο που δικαιολογεί τη συχνά ουσιαστική επίδραση στοιχείων του τυπικού αμερικανικού καθημερινού τρόπου ζωής ακόμα και πάνω σε κοινωνίες  χωρών  με μακρά και  πλούσια μορφωτική παράδοση όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης αλλά και πολλών άλλων χωρών.

Αρχίζοντας από τα humburgers και τα jeans μέχρι τις ταινίες Western, τον κινηματογράφο γενικότερα και την pop μουσική, η αμερικανική επιρροή αυτού του είδους συναγωνίζεται τις κατά τόπους συνήθειες της καθημερινής ζωής πάρα τη συχνή αλλά μάταιη προσπάθεια αρκετών  κοινωνιών να αντισταθούν και να τη μειώσουν.

Οσοι έζησαν με διάφορες επαγγελματικές ή άλλες ιδιότητες σε χώρες του σοβιετικού στρατοπέδου θα ενθυμούνται ασφαλώς πόσο δημοφιλές ήταν κάθε τι αμερικανικό πάρα την έντονη ιδεολογική και συχνά εξαναγκαστική αντίδραση των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Εξάλλου, σήμερα, χώρες με προηγμένη και πολύμορφη πολιτιστική ζωή συχνά παρατηρούν  ανήμπορα την «απλοϊκή αμερικανική κουλτούρα» να συναγωνίζεται σε επιρροή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, τις  δικές τους αξιόλογες παραδόσεις και συνήθειες.

Πολιτικοί, οικονομικοί, επιστημονικοί ή τεχνολογικοί λόγοι δεν μπορούν από μόνοι τους να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό.

Εάν όμως επιχειρήσουμε χωρίς βαρύγδουπες αναλύσεις να κατανοήσουμε το θέμα, θα αντιληφθούμε στην αμερικανική ζωή έκδηλη πρωτοτυπία, δυναμισμό, απλότητα, αμεσότητα, εύκολη και ελεύθερη προσέγγιση, χαρακτηριστικά που μπορούν να μιλάνε απευθείας στην ψυχολογία και στις προτιμήσεις πολλών.

Μερικοί μεταξύ των επικριτών της αμερικανικής πολιτιστικής επιρροής συχνά επισημαίνουν την, κατ’ αυτούς , έλλειψη επιτήδευσης και λεπτότητας και κρίνουν ότι στην αμερικανική ζωή συχνά επικρατούν πεζά, απλοϊκά, ενίοτε και χυδαία στοιχεία.

Εν τούτοις, σε μια τέτοια αρνητική θεώρηση, εάν είναι καλής πίστεως και δεν υπαγορεύεται από πολιτική αντιπαλότητα, μπορεί να αντιταχθεί ο αντίλογος ότι η δύναμη του αμερικανικού τρόπου ζωής είναι ακριβώς η χαρακτηριστική του απλότητα, η έλλειψη περιττής  επιτήδευσης στην έκφραση και χρήση και ο πρωτότυπος και πηγαίος χαρακτήρας που επιτρέπει ενισχυμένη δυνατότητα  προσαρμογής και επιρροής.

Γενικότερα, θα μπορούσε επομένως να σημειωθεί ότι επί μέρους άτομα αλλά και κάθε κοινωνία αντί να τοποθετούνται κριτικά σε ξένες πολιτιστικές επιρροές, στη συγκεκριμένη περίπτωση στον αμερικανικό τρόπο ζωής, θα ήταν  ίσως πιο πρακτικό να προστατέψουν τα ήθη και έθιμά τους μέσα από δημιουργική και παραγωγική συνύπαρξη με ξένες μορφωτικές επιρροές, επωφελούμενοι από εκείνα τα στοιχεία που τις καθιστούν δυναμικές και ισχυρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί τα εφετινά όπως και τα περυσινά πλέι οφ να είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του έντονου συναγωνισμού και την μικρών βαθμολογικών αποστάσεων με τις οποίες ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) όμως είναι ολοφάνερο ότι το φορμάτ που ισχύει αυτή τη στιγμή χολώνει και θα πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο, αν είναι δυνατόν και από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ