xΣχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Αμερική, μια διχασμένη χώρα

04 Ιουνίου 2020
Αντώνης Η. Διαματάρης

Κάτω από άλλες συνθήκες οι πολλαπλές κρίσεις που περνάμε στην Αμερική θα έπρεπε να μας ενώνουν, παρά να μας διχάζουν. Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο.

Ο κορωνοϊός θα έπρεπε να μας είχε αφυπνίσει, κάνοντάς μας να καταλάβουμε ότι ως άνθρωποι είμαστε ίσοι, έχουμε κοινή μοίρα, ζούμε στο ίδιο αστέρι, που λέγεται Γη. Το ίδιο και η οικονομική κρίση.

Δεκάδες εκατομμύρια έχουν χάσει τις δουλειές τους. Χθες άλλοι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ανεργίας ανεβάζοντας τον αριθμό στα 42,6 εκατομμύρια από το μέσον του Μαρτίου.

Κι όμως δεν είμαστε ενωμένοι.

Ούτε μας ένωσε και η βάρβαρη δολοφονία του Φλόιντ.

Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για κάθε θέμα.

Αυτό όμως που συμβαίνει, και που κάθε μέρα γίνεται και χειρότερο, είναι  το μίσος, η διχόνοια μεταξύ μας, που μας πηγαίνει πίσω, όχι σε δεκαετίες -ίσως στην εποχή του Νίξον- αλλά πιθανόν σε αιώνες.

Σήμερα βλέπουμε εν εξελίξει μια μάχη μέχρις εσχάτων, μια μάχη σχεδόν πρωτοφανή, στην οποία έχουν συρθεί ακόμα και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Πόσο συνηθισμένο φαινόμενο είναι για τον Υπουργό Αμυνας της χώρας να διαφωνεί δημόσια με τον Πρόεδρο για τον ρόλο ή όχι των Ενόπλων Δυνάμεων στον έλεγχο των διαδηλωτών και μάλιστα να φαίνεται ότι επιβάλει την γνώμη του;

Δεν λέει κάτι αυτό; Δεν φαίνεται σαν να ελέγχεται, στην ουσία, ο Πρόεδρος, άσχετα αν έχει δίκιο ή άδικο; Πόσο θετικό είναι αυτό και μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Στο ίδιο πνεύμα φαίνεται να κινείται και η «βόμβα» που ο στρατηγός και πρώην υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις πέταξε εναντίον του Προέδρου προχθές με άρθρο του στο περιοδικό «Atlantic».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο πρώτος πρόεδρος στην διάρκεια της ζωής μου, γράφει, που προσπαθεί όχι να ενώσει τον αμερικανικό λαό, αλλά που ούτε καν προσποιείται ότι προσπαθεί. Αντίθετα, προσπαθεί να μας διχάσει. Παρακολουθούμε τις συνέπειες τριών ετών της σκόπιμης αυτής προσπάθειας. Ζούμε τις συνέπειες τριών ετών χωρίς ώριμη ηγεσία…».

Μπορούμε να ενωθούμε χωρίς εκείνον. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά το οφείλουμε στους συμπολίτες μας. Στις προηγούμενες γενιές, που έδωσαν το αίμα τους για να υπερασπιστούν την προοπτική μας, και των παιδιών μας».

Δεν γνωρίζω πού μπορεί να οδηγήσει αυτό. Είναι όμως σαφές ότι όλο και λιγότεροι από αυτούς που έχουν κάποιο ρόλο, δημόσιο ή στο παρασκήνιο, εμπιστεύονται στον Τραμπ τα ηνία της χώρας.

Κι αυτό μας οδηγεί στην σύγκρουση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οταν το Σάββατο το βράδυ ο Πήτερ Πούλος, ο εξαιρετικός εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Hellenic Initiative, ανέβηκε στο βήμα για να απευθυνθεί στις εκατοντάδες των προσκεκλημένων που είχαν κατακλύσει τον χώρο της εκδήλωσής τους, στη Νέα Υόρκη, χρειάστηκε να πει μόνο μια λέξη για να αποσπάσει τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του ακροατηρίου του: Ομικρον.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα πιο ιστορικά ελληνοαμερικανικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης κατεβάζει ρολά, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με επιστολή την οποία έστειλε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες του, ευχαριστεί για τη συνεργασία και συμπαράστασή τους κατά τα 51 έτη της διακονίας του στην Εκκλησία και συνάμα τους πληροφορεί πως απέρχεται από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω μεγάλης έντασης και αντιπαραθέσεων, οι οποίες όμως δεν υπερέβησαν τα όρια της λεκτικής διαμάχης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, που διατηρεί τον έλεγχο του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου.

ΒΙΝΤΕΟ

Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του Κόσμου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη (Βίντεο & Φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλήθη κόσμου επέστρεψαν στο κέντρο του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, αργά χθες για την 89η ετήσια εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Rockfeller Center, ανοίγοντας επίσημα την εορταστική περίοδο.