GR US

H Κίνα σφίγγει τον έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ

Αssociated press

Φιλοκινέζοι νομοθέτες του Χονγκ Κονγκ στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά τα διεθνή σχόλια για τη στάση του Πεκίνου. (AP Photo/Kin Cheung)

ΠΕΚΙΝΟ. («ΝΥΤ»). Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας προχώρησαν σε επίδειξη πυγμής την Παρασκευή για να αντιμετωπίσουν την ανυπακοή στο Χονγκ Κονγκ και την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αν και αναγνώρισαν ότι και οι δύο παράγοντες έχουν πλήξει την ατζέντα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ηδη από την Πέμπτη η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με νόμους που θα στοχεύουν τις διακυβερνητικές διαμαρτυρίες και άλλες διαφωνίες στο Χονγκ Κονγκ. Είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα κινείται για να υπονομεύσει τις πολιτικές ελευθερίες που η ημιαυτόνομη περιοχή γνώριζε από τη βρετανική μεταβίβαση του 1997.

Η πρόταση για τη θέσπιση νέων νόμων για την ασφάλεια που επηρεάζουν το Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκε πριν από την ετήσια συνάντηση του νομοθετικού σώματος της Κίνας, η οποία αναμένεται να εγκρίνει ένα ευρύ μέρος του σχεδίου. Ενώ οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν αποκαλύφθηκαν αμέσως, οι κανόνες θα μπορούσαν να είναι αυστηρότεροι από οτιδήποτε έχει κάνει η φιλοκινεζική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για να περιορίσει την αντιπολίτευση στην ηπειρωτική χώρα.

Οι ελευθερίες που έχουν ξεχωρίσει το Χονγκ Κονγκ από την ηπειρωτική χώρα, όπως μια απεριόριστη δικαιοσύνη και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, βοήθησαν την πρώην βρετανική αποικία να ευδοκιμήσει ως παγκόσμια πόλη εμπορίου και πρωτεύουσας. Ομως, η πρόταση θέτει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Πεκίνου να βλάψει την πολιτική «μία χώρα, δύο συστήματα» με την οποία εξασφαλίστηκαν αυτές οι ελευθερίες όταν η Κίνα ανέκτησε το έδαφος από τη Βρετανία.

Το σχέδιο αναβιώνει επίσης την απειλή βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την πόλη για μήνες και κινδυνεύει να χειροτερέψει την επιδεινούμενη σχέση της Κίνας με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκριθούν έντονα σε οποιαδήποτε καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.

Κατά την άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος, απαιτούνται αυστηροί νόμοι ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ για την προστασία της Κίνας από εξωτερικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να προσβάλουν την κυριαρχία της. Η νομοθεσία θα δώσει στο Πεκίνο την εξουσία να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες θεωρούνται ως κατάφωρη πρόκληση για το κόμμα και τον ηγέτη της Κίνας, Σι Ζίνμπινγ (Xi Jinping).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Reuters», οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση του Πεκίνου για την επιβολή του νόμου για την εθνική ασφάλεια δεν θα επηρεάσει την δικαστική του ανεξαρτησία και ότι πρόθεση των κινεζικών Αρχών είναι η αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών που υπονόμευσαν την εθνική ασφάλεια, την ώρα που οι ακτιβιστές για την δημοκρατία καλούν τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους για να εκφράσει τον αποτροπιασμό του απέναντι στην επίθεση του Πεκίνου κατά του καθεστώτος αυτονομίας της πόλης που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Η επικεφαλής της διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη «να συνεργασθεί πλήρως» με το Πεκίνο για την εφαρμογή «μόλις αυτό γίνει δυνατόν» του νόμου περί εθνικής ασφαλείας.

Η πρόταση νόμου για την ασφάλεια, που αφορά «την εσχάτη προδοσία, την στάση, την αποσχιστική και την ανατρεπτική δράση» κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής κατά την έναρξη των εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, έπειτα από τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ότι οι αντικαθεστωτικές ενέργειες στο Χονγκ Κονγκ δεν θα γίνουν ανεκτές έπειτα από τις τεράστιες καθημερινές διαδηλώσεις του περασμένου έτους για την δημοκρατία.

«Είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ, το τέλος της αρχής ‘μία χώρα, δύο συστήματα’, μην γελιέστε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δημοκρατικός βουλευτής Ντένις Κουόκ.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σφοδρά, εάν η Κίνα προχωρήσει στα σχέδιά της να επιβάλει έναν νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις μαζικές και συχνά βίαιες κινητοποιήσεις πέρυσι υπέρ της δημοκρατίας. Τα σχόλια αυτά, τα έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τον Λευκό Οίκο, από το Μίσιγκαν.