GR US

Ο Νετανιάχου κατηγορεί Ιράν για την έκρηξη στο ισραηλινό πλοίο

Εθνικός Κήρυξ

Φωτ. αρχείου: Το «MV Helios Ray» στο λιμάνι της Τσίμπα της Ιαπωνίας, 14 Αυγούστου, 2020.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. («ΑΠΕ-ΜΠΕ»). Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγόρησε το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από την έκρηξη σε πλοίο ισραηλινής ιδιοκτησίας στη θάλασσα του Ομάν την περασμένη εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον ιρανικών συμφερόντων «σε όλη την περιφέρεια».

Η διπλωματία του Ιράν απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η Τεχεράνη ευθυνόταν για την έκρηξη σε πλοίο στη θάλασσα του Ομάν την περασμένη εβδομάδα.

«Απορρίπτουμε σθεναρά την κατηγορία αυτή (...) η ασφάλεια του Κόλπου είναι εξαιρετικά σημαντική για το Ιράν», τόνισε ο Σαΐντ Χατιμπζάντεχ, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο «MV Helios Ray», που μετέφερε αυτοκίνητα, ενώ ταξίδευε από τη σαουδαραβική πόλη Ντάμαμ προς τη Σιγκαπούρη. Οταν έγινε, βρισκόταν στα ανοικτά του σουλτανάτου του Ομάν, σύμφωνα με τη «Dryad Global», εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.

Η θάλασσα του Ομάν βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν, στην έξοδο του στρατηγικής σημασίας στενού του Χουρμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που πωλείται παγκοσμίως, και στον οποίο επιχειρεί διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ.

«Είναι καθαρό ότι πρόκειται για πράξη του Ιράν. Και σε ό,τι αφορά την αντίδρασή μου, γνωρίζετε την πολιτική μου. Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ισραήλ και είμαι αποφασισμένος να το σταματήσω και θα το χτυπήσουμε παντού, σε όλη την περιφέρεια», τόνισε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο της χώρας του.

«Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό είναι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία. Αυτό είπα στον φίλο μου, τον πρόεδρο (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος το τρέχον διάστημα διεξάγει εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 23ης Μαρτίου.

Εκφράστηκε μερικές ώρες μετά τα νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία εναντίον στόχων προσκείμενων στο Ιράν.

Το περασμένο Σάββατο ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, διατύπωσε την υπόθεση ότι η έκρηξη οφειλόταν σε επίθεση του Ιράν εναντίον του πλοίου καθώς η Τεχεράνη προσπαθεί, σύμφωνα με την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης, να κλιμακώσει την πίεση ώστε να επαναδιαπραγματευθεί από πλεονεκτική θέση τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε απερίφραστα το Ιράν για την έκρηξη στο «MV Helios Ray».

Στο μεταξύ, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόρριψη από το Ιράν της πρότασης για άτυπη συνάντηση με τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με στόχο την εξεύρεση τρόπων για την αναβίωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, αλλά επέμεινε ότι παραμένει έτοιμη για ουσιαστική διπλωματία για το ζήτημα.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι για την απάντηση του Ιράν, παραμένουμε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε την αμοιβαία επιστροφή στην τήρηση των δεσμεύσεων της διεθνούς συμφωνίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.