GR US

Οργή στον Λίβανο μετά την έκρηξη - Ζητούν αποπομπή της κυβέρνησης

Αssociated Press

Λιβανέζοι έχουν συγκεντρωθεί στη διάρκεια περιοδείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού. (AP Photo/Bilal Hussein)

ΒΗΡΥΤΟΣ. Οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς κατά το «Associated press» (145 κατά το «Reuters»), δεκάδες αγνοούμενους, και πάνω από 5.000 τραυματίες, ενώ από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα της Τρίτης εξερράγη μία τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών σε αποθήκη στο λιμάνι που φυλασσόταν για έξι χρόνια κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Η καταστροφή βρήκε το Λίβανο σε μία περίοδο με οξεία οικονομική κρίση και με έναν λαό εξοργισμένο με την κυβέρνησή του, κατηγορώντας την για διαφθορά.

«Θα βρουν κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο για να του ρίξουν την ευθύνη», δήλωσε ο Ραμπί Αζάρ, 33χρονος οικοδόμος που πήγε στο λιμάνι το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Αυτή η έκρηξη ήταν η τελική σφαίρα που σκότωσε τη χώρα».

Σύμφωνα με το «Αssociated Press», η οργή τους φάνηκε όταν Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια περιοδείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που έφτασε στη Βηρυτό και αμέσως περιηγήθηκε την κατεστραμμένη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ.

Αssociated Press

Οι συνολικές απώλειες από την έκρηξη στη Βηρυτό ενδέχεται να φθάσουν στα 15 δισ. δολάρια. (AP Photo/Hussein Malla)

Ο Μακρόν ανταποκρίθηκε πάντα κατά το «ΑΡ» ότι δεν ήταν εκεί για να εγκρίνει το «καθεστώς» και ορκίστηκε ότι η γαλλική βοήθεια δεν θα πέσει στα «χέρια της διαφθοράς».

Οι απώλειες από την έκρηξη εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ $10 δισ. και $15 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο Κυβερνήτης της Βηρυτού, Μάρουαν Αμπούντ, στον τηλεοπτικό σταθμό «Al-Hadath» που ανήκει στη Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας ότι σχεδόν 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο «Al Hadath TV» ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας του Λιβάνου επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση «LBC» αργά την Τετάρτη ότι αξιωματούχοι έστειλαν πέντε ή έξι επιστολές όλα αυτά τα χρόνια στο δικαστικό σώμα ζητώντας να αφαιρεθεί το νιτρικό αμμώνιο λόγω των κινδύνων που ενέχει.

Αssociated Press

Οι συνολικές απώλειες από την έκρηξη στη Βηρυτό ενδέχεται να φθάσουν στα 15 δισ. δολάρια. (AP Photo/Hussein Malla)

Μαζικό δίκτυο αλληλεγγύης

Την ίδια ώρα εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

«Ηθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία. «Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;» είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

Η ThawraMap, δηλαδή ο «Χάρτης της Επανάστασης», ανάρτησε τη λίστα στο Twitter και το Instagram, μαζί με έναν χάρτη όπου σημειώνονται περίπου 50 διαθέσιμα σπίτια, κρεβάτια και ξενοδοχεία με έως και 40 δωμάτια.

Αssociated Press

Οι συνολικές απώλειες από την έκρηξη στη Βηρυτό ενδέχεται να φθάσουν στα 15 δισ. δολάρια. (AP Photo/Hussein Malla)

Αλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον την χρειάζεται.

«Για όποιον χρειάζεται σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο με δική του τουαλέτα», έγραψε στο Twitter ο χρήστης Ουάντι Σάαντ. Δίνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας με γιατρούς που μπορούν να ράψουν τραύματα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι δημόσια σχολεία και ορισμένα ξενοδοχεία θα ανοίξουν για τους άστεγους και υποσχέθηκε μη καθορισμένη αποζημίωση για τα θύματα.

Με το λιμάνι της Βηρυτού να έχει όμως καταστραφεί, η κυβέρνηση είπε ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές θα γίνονται αλλού, κυρίως στη βόρεια πόλη της Τρίπολης και στο νότιο λιμάνι της Τύρου.

Τέλος, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και ένα μέλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα μιας επίθεσης είτε από ένα εθνικό κράτος, είτε από κάποιες άλλες δυνάμεις. Και οι δύο μίλησαν στο «Associated Press» υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους, διότι δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητούν δημόσια πληροφορίες σχετικά με τις πληροφορίες. Είπαν στο «AP» ότι αυτή τη στιγμή, η έκρηξη φαίνεται να προκλήθηκε από ακατάλληλη αποθήκευση εκρηκτικών.

Οι δηλώσεις τους έγιναν επειδή η άποψη ότι ενδεχομένως οι εκρήξεις να ήταν αποτέλεσμα επίθεσης διατυπώθηκε από το Λευκό Οίκο.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»