GR US

Αδεια χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson εξέδωσε ο FDA

Εθνικός Κήρυξ

Φιαλίδιο με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. (Johnson & Johnson via AP) (Johnson & Johnson via AP)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Οι ΗΠΑ λαμβάνουν ένα τρίτο εμβόλιο για να αποτρέψουν το Covid-19, καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε, το Σάββατο, την άδεια χρήσης στο εμβόλιο μίας δόσης της εταιρείας Johnson & Johnson.

Οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας περιμένουν με ανυπομονησία μια επιλογή της μίας δόσης για να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, καθώς αντιμετωπίζουν έναν ιό που έχει ήδη σκοτώσει περισσότερα από 510.000 άτομα στις ΗΠΑ και μεταλλάσσεται με όλο και πιο ανησυχητικούς τρόπους.

Η FDA είπε ότι το εμβόλιο της J&J προσφέρει ισχυρή προστασία από αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία: σοβαρή ασθένεια, νοσηλεία και θάνατος. Μία δόση ήταν 85% προστατευτική έναντι της πιο σοβαρής νόσου Covid-19, σε μια μαζική μελέτη που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους - προστασία που παρέμεινε ισχυρή ακόμη και σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου εξαπλώνονται οι μεταλλάξεις που προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

«Αυτά είναι πραγματικά καλά νέα», δήλωσε ο Δρ Φράνσις Κόλινς (Francis Collins), διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, στο «Associated Press» το Σάββατο. «Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε όσα περισσότερα εμβόλια σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε» είπε.

Πέρα από το ότι είναι μιας δόσης, το εν λόγω εμβόλιο έχει επίσης το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του.

Η J&J αρχικά παρέχει μερικά εκατομμύρια δόσεις και οι αποστολές σε πολιτείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τη Δευτέρα. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η J&J δήλωσε ότι αναμένει να παραδώσει 20 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ και 100 εκατομμύρια έως το καλοκαίρι.

Η J&J ζητά επίσης άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου της στην Ευρώπη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η εταιρεία στοχεύει να παράγει περίπου 1 δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του έτους. Την Πέμπτη, το νησιωτικό έθνος του Μπαχρέιν έγινε το πρώτο που ενέκρινε τη χρήση του.

«Αυτό είναι συναρπαστικό νέο για όλους τους Αμερικανούς και μια ενθαρρυντική εξέλιξη στις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Αν και γιορτάζουμε την σημερινή είδηση, καλώ όλους τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να πλένουν τα χέρια σας, να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις και να συνεχίζουν να φορούν μάσκες», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την ανακοίνωση του FDA. «Οπως έχω πει πολλές φορές, τα πράγματα είναι ακόμα πιθανό να επιδεινωθούν ξανά καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές και η τρέχουσα βελτίωση μπορεί να αντιστραφεί», συμπλήρωσε.

Την Κυριακή, μια συμβουλευτική επιτροπή των ΗΠΑ αναμενόταν να συνεδριάσει για να προτείνει πώς να δοθεί προτεραιότητα στη χρήση του εμβολίου μίας δόσης. Και μια μεγάλη πρόκληση είναι αυτό που το κοινό θέλει να μάθει: Ποιο είδος είναι καλύτερο;

Στις ΗΠΑ, οι λήψεις δύο δόσεων Pfizer και Moderna είναι 95% προστατευτικές έναντι του συμπτωματικού Covid-19. Η αποτελεσματικότητα μιας δόσης της J&J 85% έναντι της σοβαρής Covid-19 μειώθηκε στο 66% όταν εμφανίστηκαν μέτριες περιπτώσεις.