GR US

Φάουτσι: Τα παιδιά «πιθανότητα» θα εμβολιασθούν στις αρχές του 2022

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Αντονι Φάουτσι. (AP Photo/Patrick Semansky, Pool, File)

ΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΠΕ-ΜΠΕ»). Τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες «πιθανότατα» θα εμβολιασθούν στις αρχές του 2022, δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός ανοσολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ Αντονι Φάουτσι.

Ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί σημαντικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος εκατομμυρίων γονέων τα παιδιά των οποίων εξακολουθούν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από πολιτεία σε πολιτεία και από σχολείο σε σχολείο, ανάλογα αν πρόκειται για δημόσια, ιδιωτικά ή θρησκευτικά σχολεία, ενώ διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις αρχές και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Προς το παρόν, κανένα από τα τρία εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ (Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson) δεν μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 16 ετών.

Ωστόσο, ο Αντονι Φάουτσι δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες για την προοδευτική μείωση αυτού του ορίου ηλικίας.

«Δεν μπορούμε να φθάσουμε ξαφνικά από τα 12 χρόνια στους 6 μήνες, αρχίζουμε να κατεβαίνουμε από τα 12 στα 9 χρόνια, έπειτα από τα 9 στα 6, από τα 6 στα 2 χρόνια...».

Ανάλογα με την πρόοδο αυτών των μελετών, ο Αντονι Φάουτσι, που έχει εξασφαλίσει τον σεβασμό μεγάλου μέρους των Αμερικανών, προέβλεψε ότι οι κάτω των 12 ετών μάλλον θα εμβολιασθούν προς το τέλος του έτους. «Και πολύ πιθανόν, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Οι άνω των 12 ετών θα μπορέσουν να εμβολιασθούν το προσεχές φθινόπωρο. «Δεν είμαι βέβαιος ότι θα γίνει ακριβώς την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, αλλά κάπου εκεί».

Εμβόλια ζητάει το Μεξικό

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (Andrés Manuel López Obrador) αναμενόταν να ζητήσει από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το μοίρασμα τμήματος της προμήθειας των εμβολίων που έχουν οι ΗΠΑ κατά του κορωνοϊού με τον φτωχότερο νότιο γείτονά τους στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν Αμερικανοί και Μεξικανοί αξιωματούχοι.

Ο Μπάιντεν είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά θα διατηρήσει ως «πρώτη προτεραιότητα» την αναγκαιότητα εμβολιασμού όσο περισσότερων Αμερικανών γίνεται, είπε στο «Reuters» ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει χαρακτηρίσει το σημερινό σύστημα κατανομής των εμβολίων «απολύτως άδικο».

«Αναμένουμε ότι σίγουρα θα προκύψει αυτό το ζήτημα», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς αν ο Λόπες Ομπραδόρ αναμένεται να αιτηθεί το μοίρασμα των εμβολίων.

Μεξικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Λόπες Ομπραδόρ θα ζητούσε ως δάνειο τις αμερικανικές προμήθειες του εμβολίου, το οποίο θα αποπληρωθεί όταν το Μεξικό θα λάβει αργότερα μέσα στον χρόνο τα εμβόλια με τις εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμβόλαιο.

Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης αναμενόταν να περιλαμβάνει το ζήτημα της μετανάστευσης, το πιο ευαίσθητο διμερές ζήτημα, μαζί με τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου και τα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης για το νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.