GR US

Η Eli Lilly ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για ένα φάρμακο αντισωμάτων

Αssociated Press

O David Ricks, επικεφαλής της Eli Lilly στον Λευκό Οίκο.(AP Photo/Evan Vucci)

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. («Statnews»). Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν αυτό που φαίνεται να είναι το πρώτο νέο φάρμακο που αναπτύχθηκε ειδικά κατά του Covid-19, αποτελώντας ένα ορόσημο για τις φαρμακευτικές εταιρείες που στοχεύουν στην καταπολέμηση της νόσου, δήλωσαν οι κατασκευαστές του φαρμάκου τη Δευτέρα.

Το φάρμακο, ένα ανθρωπογενές αντίσωμα κατά του κορωνοϊού που προκαλεί την ασθένεια, ανακαλύφθηκε από μια εταιρεία του Βανκούβερ, Ab Cellera, και αναπτύσσεται από τη γιγαντιαία φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly, με έδρα την Ινδιανάπολη. Δύο άλλες προσπάθειες, μία από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron και άλλη από τη συνεργασία της Vir Biotechnology και της Glaxo Smith Kline, αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα τον έλεγχο των δικών τους φαρμάκων αντισωμάτων. Η τρέχουσα μελέτη της Lilly θα δοκιμάσει το φάρμακο μόνο για εμφανείς παρενέργειες, δίνοντάς το σε 32 άτομα σε διάφορες δόσεις.

«Δεν ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας», δήλωσε ο Ντάνιελ Σκοβρόνσκι (Daniel Skovronsky), επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Eli Lilly, για τις άλλες εταιρείες. «Αντιμετωπίζουμε τον αριθμό των θανάτων από τον ιό. Ελπίζω να υπάρξουν πολλαπλά επιτυχημένα [φάρμακα αντισωμάτων]. Περιμένω ότι θα υπάρξουν».

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε φάρμακο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το ποια ακριβώς βήματα λαμβάνει κάθε εταιρεία, αλλά τα φάρμακα είναι σημαντικά, διότι αν κάποιο λειτουργεί, μπορεί να παρέχει έναν τρόπο αντιμετώπισης της λοίμωξης με τον κορωνοϊό, το SARS-CoV-2 ή για την πρόληψη της λοίμωξης πριν από το τέλος της χρονιάς. Ο Σκοβρόνσκι είπε ότι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε φαρμάκου αντισωμάτων, ενδέχεται οι εταιρείες να μπορούν να παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Τα εμβόλια λειτουργούν διδάσκοντας τον οργανισμό να κατασκευάζει τα δικά του αντισώματα, τα οποία αποτρέπουν τη μόλυνση. Οι ερευνητές πειραματίζονται επίσης με την παροχή αίματος στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει, που ονομάζεται ανάρρωση πλάσματος, έτσι ώστε οι άρρωστοι να μπορούν να επωφεληθούν από τα αντισώματα σε αυτό το αίμα. Αλλά αυτό δεν θα είναι ποτέ μια θεραπεία μεγάλης κλίμακας. Το πλεονέκτημα ενός φαρμάκου αντισώματος είναι ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντίσωμα από τα χιλιάδες διαφορετικά αντισώματα SARS-CoV-2 που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε έναν ακόμη ασθενή και στη συνέχεια να το κατασκευάσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Τελικά, αυτό που ελπίζουμε είναι ότι αυτή θα ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία που θα παρείχε πολύ έντονα εξουδετερωτικά αντισώματα για τη μείωση του ιού και θα βοηθούσε τους ασθενείς να ανακάμψουν», δήλωσε ο Μαρκ Μούλιγκαν (Mark Mulligan), διευθυντής του κέντρου εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Langone University, της Νέας Υόρκης, και ένας από τους γιατρούς που εργάζονται στη μελέτη που χρηματοδοτεί η Lilly.

Αλλη μια ελπίδα είναι ότι μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση. Ο Μούλιγκαν είπε ότι το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU) μόλις ενέχυσε τον πρώτο της ασθενή με το αντίσωμα, για πάνω από 30 λεπτά ενδοφλεβίως. Το αντίσωμα θα παραμείνει στο σώμα του για εβδομάδες.

Ο Σκοβρόνσκι είπε ότι φαντάζεται να δίνει φάρμακα αντισωμάτων σε ηλικιωμένους ασθενείς, για τους οποίους τα εμβόλια μπορεί να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά, αποτρέποντας λοιμώξεις σε γηροκομεία, όπου υπήρξε μεγάλο μέρος των θανάτων ή για άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν εκτεθεί πρόσφατα σε κάποιον με Covid- 19. Αυτές οι μελέτες θα είναι δύσκολο να «τρέξουν», είπε, και δεν θα ξεκινήσουν παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας μελέτης.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν κάποιο φάρμακο αντισωμάτων θα είναι αποτελεσματικό ή πώς θα συγκριθούν μεταξύ τους τα φάρμακα. «Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος να το γνωρίζουμε σίγουρα είναι να γίνουν έρευνες στους ανθρώπους και να αφήνεις τα δεδομένα να έρχονται», είπε ο Μούλιγκαν. Ενα στα πέντε φάρμακα για μολυσματικές ασθένειες που ξεκινούν μελέτες φθάνει τελικά στους ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγονται από τον Οργανισμό Βιοτεχνολογίας Βιομηχανίας.

Και οι τρέχουσες προσπάθειες θα συμπιέσουν μια διαδικασία ανάπτυξης ναρκωτικών που διαρκεί χρόνια μόνο σε μήνες. Τα Ab Cellera και Eli Lilly άρχισαν να εργάζονται για αυτό το φάρμακο αντισωμάτων μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Κάρλ Χάνσεν (Carl Hansen), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ab Cellera, δήλωσε ότι η εταιρεία του συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την Υπηρεσία Ερευνας για Εργα Αμυνας, τμήμα του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, για να καταλάβει πώς να αναπτύξει γρήγορα φάρμακα σε μια πανδημία. Πέρυσι, η εταιρεία, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου για Αλλεργίες και Λοιμώδεις Ασθένειες, είχε πραγματοποιήσει μια προσομοίωση των δυνατοτήτων της να τα βάλει με μια πανδημία γρίπης. Ηδη σχεδίαζε να προσπαθήσει να επιδείξει τις ικανότητές της έναντι ενός κορωνοϊού φέτος. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε η πανδημία Covid-19.

«Αισθάνεται κανείς ότι κάνουμε ιστορία», δήλωσε ο Σκοβρόνσκι. Μόλις τρεις μήνες μετά την παγκόσμια πανδημία Covid-19, η φαρμακευτική βιομηχανία μπόρεσε να την αντιμετωπίσει, είπε. «Αυτό πρέπει να είναι μια νέα φάση στον αγώνα».