GR US

Ριπές ανέμου, ο πρώτος ήχος στον Αρη στα μικρόφωνα του ρομπότ (Βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Το Perseverance δείχνει την επιφάνεια του πλανήτη Αρη. (NASA/JPL-Caltech via AP)

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. ΦΛΟΡΙΔΑ. («ΑΡ»). Η NASA κυκλοφόρησε τη Δευτέρα το πρώτο υψηλής ποιότητας βίντεο του διαστημικού σκάφους που προσγειώθηκε στον Αρη, ένα τρέιλερ τριών λεπτών που δείχνει το τεράστιο πορτοκαλί και άσπρο αλεξίπτωτο να ανοίγει και η κόκκινη σκόνη να σκορπίζεται καθώς οι κινητήρες πυραύλων κατέβαζαν το «rover» στην επιφάνεια.

Το μαγνητοσκοπημένο υλικό ήταν τόσο καλό -και οι εικόνες τόσο συναρπαστικές- που μέλη της ομάδας του ρομποτικού σκάφους είπαν ότι ένιωθαν σαν να το οδηγούσαν οι ίδιοι.

«Μου προκαλεί ανατριχίλα κάθε φορά που το βλέπω, απλώς καταπληκτικό», δήλωσε ο Ντέιβ Γκρούελ (Dave Gruel), επικεφαλής της ομάδας που καθοδηγούσε την κάμερα κατά την είσοδο και κάθοδο.

Το σκάφος «Perseverance» προσγειώθηκε την περασμένη Πέμπτη κοντά σε ένα αρχαίο δέλτα ποταμών στο κρατήρα «Jezero» για να αναζητήσει σημάδια αρχαίας μικροσκοπικής ζωής. Αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο, παρακολουθώντας το βίντεο κατάβασης και προσγείωσης, η ομάδα του Εργαστηρίου «Jet Propulsion» στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, μοιράστηκε το βίντεο σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτά τα βίντεο και αυτές οι εικόνες είναι τα πράγματα των ονείρων μας», δήλωσε ο Αλ Τσεν (Al Chen), ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ομάδα προσγείωσης.

Εξι έγχρωμες κάμερες ήταν στραμμένες να καταγράψουν την είσοδο στην ατμόσφαιρα του Αρη, την κατάβαση και την προσγείωση, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Λειτουργούσαν όλες εκτός από μία κάμερα. Το μοναχικό μικρόφωνο που ενεργοποιήθηκε για προσγείωση απέτυχε, αλλά η NASA πήρε μερικά αποσπάσματα ήχου μετά την προσγείωση: το βουητό των συστημάτων του σκάφους και του ανέμου.

Στο σύντομο ηχητικό απόσπασμα ακούγεται ένας στριγκός ήχος, ο θόρυβος του ρομπότ, αλλά και ο άνεμος που πνέει στον Αρη. «Ναι, μόλις ακούσατε μια ριπή ανέμου στην επιφάνεια του Αρη, που καταγράφηκε από το μικρόφωνο και στάλθηκε στη Γη», είπε ο Ντέιβ Γκρούελ. Πρόκειται για «τους πρώτους ήχους που καταγράφονται στην επιφάνεια του Αρη», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το «Perseverance» είναι εξοπλισμένο με δύο μικρόφωνα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται πάνω στο επιστημονικό όργανο SuperCam, μια κάμερα προηγμένης τεχνολογίας που έχει μέγεθος όσο ένα κουτί παπουτσιών.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα μικρόφωνα για να συλλαμβάνουμε ήχους», είπε ο Γκρούελ.

Οι ελεγκτές πτήσεων ήταν ενθουσιασμένοι με τις χιλιάδες εικόνες που στέλνονται πίσω στη Γη - και επίσης με την εξαιρετικά καλή κατάσταση του μεγαλύτερου και πιο ικανού ρομποτικού σκάφους της NASA. Θα περάσει τα επόμενα δύο χρόνια για να εξερευνήσει το ξηρό δέλτα του ποταμού και να εξορύξει βράχους που μπορεί να συγκρατούν στοιχεία ζωής πριν από 3 δισ. έως 4 δισ. χρόνια. Τα βασικά δείγματα θα διατεθούν για επιστροφή στη Γη σε μια δεκαετία.

Η NASA πρόσθεσε 25 κάμερες στην αποστολή των $3 δισ. - τις περισσότερες που έχουν σταλεί στον Αρη. Το προηγούμενο σκάφος της NASA, το «Curiosity» του 2012, διαχειρίστηκε μόνο τραχύ, στάσιμες εικόνες με κόκκους, κυρίως του εδάφους. Το «Curiosity» εξακολουθεί να λειτουργεί. Το ίδιο ισχύει και για το «InSight» της NASA, αν και παρακωλύεται από σκονισμένα ηλιακά πάνελ.

Μπορεί να έχουν συντροφιά στα τέλη της άνοιξης, όταν η Κίνα θα προσπαθήσει να προσγειώσει το δικό της ρομποτικό σκάφος, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Αρη πριν από δύο εβδομάδες.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του έργου Ματ Γουάλας (Matt Wallace) είπε ότι εμπνεύστηκε πριν από αρκετά χρόνια για να κινηματογραφήσει την οδυνηρή καταγωγή του «Perseverance» όταν η γυμνάστρια νεαρή κόρη του φορούσε μια κάμερα ενώ έκανε ένα ανάποδο σάλτο.

Μερικά από τα συστήματα διαστημικών σκαφών -όπως ο γερανός που χρησιμοποιείται για να κατεβάσουν το «rover» στην επιφάνεια του Αρη- δεν μπορούσαν να δοκιμαστούν στη Γη.

«Ετσι, είναι η πρώτη φορά που είχαμε την ευκαιρία ως μηχανικοί να δούμε πραγματικά αυτό που σχεδιάσαμε», δήλωσε ο Γουάλας σε δημοσιογράφους.

Ο Τόμας Ζούρμπουκεν (Thomas Zurbuchen), επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής της NASA, δήλωσε ότι το βίντεο καθώς και οι πανοραμικές προβολές μετά την προσεδάφιση, «είναι το πιο κοντινό που μπορείτε να φτάσετε στον Αρη χωρίς να ασκήσετε πίεση».

Οι εικόνες θα βοηθήσουν τη NASA να προετοιμαστεί για πτήσεις αστροναυτών στον Αρη τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τους μηχανικούς και δεν υπάρχει άμεση ωφέλεια.

«Ξέρω ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους», δήλωσε ο επιστήμονας απεικονίσεων Τζάστιν Μάκι (Justin Maki), «και ελπίζουμε ότι ίσως αυτές οι εικόνες θα βοηθήσουν να φωτίσουν τις ημέρες των ανθρώπων».