GR US

Το στρες της πανδημίας στα παιδιά μπορεί να έχει μακρόχρονες συνέπειες

Αssociated Press

(AP Photo/Chris Pizzello)

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Ο Κρις Ντίερ (Chris Dier) καταλαβαίνει πώς ένα τραύμα μπορεί να σας συνοδεύει μια ζωή.

Το 2005, εισήρχετο στο τελευταίο έτος του Γυμνασίου, έτοιμος να αποκτήσει αναμνήσεις στο σχολείο «Andrew Jackson High School» στη Σαλμέτ (Chalmette) Λουιζιάνας. Τότε χτύπησε η καταστροφή. Δύο φορές.

Πρώτα ένα τροχαίο σκότωσε τρεις φίλους. Δύο εβδομάδες μετά χτύπησε ο τυφώνας «Κατρίνα». Αυτός και η οικογένειά του απομακρύνθηκαν έγκαιρα. Αλλά η καταιγίδα σκέπασε το σπίτι του με 13 πόδια νερού αφήνοντας τη γειτονιά σε ένα κακό χάλι με πεσμένα δένδρα, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, αποκόπτοντάς τον από τη ζωή που ήξερε. «Θυμάμαι να αισθάνομαι μια βαθιά θλίψη και μια βαθιά αίσθηση απώλειας», είπε. «Χάνοντας άτομα στην κοινότητά σας. Χάνοντας το συναίσθημα της κοινότητας. Χάνοντας τον τελευταίο χρόνο στο γυμνάσιό σας. Χάνοντας σύνδεση με τόσα πολλά άτομα».

Ο Ντιέρ, τώρα δάσκαλος στο Γυμνάσιο Σαλμέτ (Chalmette), βλέπει ότι η ιστορία διαδραματίζεται ανάμεσα στους μαθητές του, των οποίων οι ζωές έχουν αναποδογυριστεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Είναι το είδος του τραύματος που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, λένε οι ειδικοί, αν και υπάρχουν μέτρα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να περιορίσουν τις πιθανότητες ζημιάς.

Η Νάταλι Σλόπεν (Natalie Slopen), επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Maryland «College Park», δήλωσε ότι εκτεταμένη έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική ή παρατεταμένη έκθεση στο στρες στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία είναι επιβλαβής για την υγιή παιδική ανάπτυξη. «Και αυτό έχει επιπτώσεις στη δια βίου μάθηση, τη συμπεριφορά και την υγεία».

Μέρος του συνδέσμου μεταξύ παιδικών στρες και προβλημάτων υγείας είναι άμεσο, είπε. Οι ορμόνες του στρες μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακών παθήσεων.

Το άγχος προκαλεί επίσης έμμεσα προβλήματα. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα στρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα, να έχουν διαταραγμένο ύπνο ή να καπνίζουν - όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Τα παιδιά που υποφέρουν από αντιξοότητες επίσης είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν την εκπαίδευση όσο τα άτομα που δεν υπέφεραν, είπε η Σλόπεν. «Και γνωρίζουμε ότι το επίπεδο εκπαίδευσης συσχετίζεται έντονα με το εισόδημα στην ενήλικη ζωή, και ότι το εισόδημα είναι ένας πολύ ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για μεταγενέστερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Η πανδημία είναι επίσης πιθανό να αυξήσει τη σοβαρότητα της επισιτιστικής ανασφάλειας, τα επίπεδα άγχους των νοικοκυριών και την κατάχρηση ουσιών των γονέων - που οι ερευνητές έχουν συνδέσει με δια βίου θέματα υγείας για τα παιδιά, είπε. Ανησυχεί ιδιαίτερα για τα παιδιά που παγιδεύονται σε δυνητικά βίαια νοικοκυριά, που κινδυνεύουν από κακοποίηση αλλά δεν έχουν πουθενά να ξεφύγουν. «Είναι τρομακτικό, πραγματικά».

Τα παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και οικογένειες χρώματος διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τραύμα που σχετίζεται με πανδημία, δήλωσε η Σλόπεν, η οποία συνέγραψε μια έκθεση του 2017 από την American Heart Association σχετικά με τις καρδιαγγειακές συνέπειες μιας τραυματικής παιδικής ηλικίας.

«Αυτά τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν γονείς που πρέπει να εργάζονται έξω από το σπίτι τους, οπότε μπορεί να είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συνέπειες. Και οι γονείς τους μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποκείμενες καταστάσεις υγείας που καθιστούν την ασθένεια του Covid -19 πιο σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα.

Ωστόσο η Σλόπεν λέει ότι δεν θα έχει απαραίτητα προβλήματα στη ζωή του κάθε παιδί που βίωσε τραύμα στην παιδική του ηλικία.

Ο Ρόμπιν Γκούρβιτς (Robin Gurwitch), ψυχολόγος και καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημονικής Συμπεριφοράς στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, συμφώνησε. «Η πανδημία θα επηρεάσει διαφορετικά τα άτομα», είπε.

Ενας μεγάλος παράγοντας είναι πόσο καλά οι γονείς αντιμετωπίζουν το άγχος τους. «Εάν εμφανιστούν υπερβολικά στενοχωρημένοι, χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπιση, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα παιδιά τους να έχουν προβλήματα. Έτσι, οι γονείς πρέπει να μιλάνε στα παιδιά ήρεμα και με ειλικρίνεια».