GR US

Τρόποι διάκρισης των συμπτωμάτων της γρίπης από την Covid-19

Αssociated Press

Υγειονομικός παίρνει δείγμα εξέτασης για κορωνοϊό σε κρατικό νοσοκομείο στην Τζαμού Ινδίας. (AP Photo/Channi Anand)

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WSJ»). Η γρίπη και άλλες εποχιακές παθήσεις μοιράζονται συμπτώματα με τον Covid. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι για να προσδιορίσουμε το τι συμβαίνει.

Καθώς πλησιάζει η εποχή της φθινοπωρινής γρίπης, ενώ συνεχίζεται η πανδημία του Covid-19, οι ριπές του κρύου καιρού είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο άγχος από το συνηθισμένο. Ορισμένα συμπτώματα γρίπης -καθώς και κρυολογήματα και άλλες φθινοπωρινές παθήσεις- είναι παρόμοια με αυτά του Covid, καθιστώντας δυσκολότερο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Ο πυρετός, ο ξηρός βήχας, η κόπωση και οι πόνοι στο σώμα είναι συχνές τόσο με τη γρίπη όσο και με τον Covid.

Εάν ανησυχείτε, καλέστε το γιατρό σας. Και υπάρχουν μερικοί τρόποι για να προσπαθήσετε να αναγνωρίσετε τις διαφορές, πάντα σύμφωνα με τους γιατρούς.

- Μπορείτε να κάνετε διάκριση παρακολουθώντας τον πυρετό σας;

Ο πυρετός είναι συχνός στον Covid-19 και επίσης πιθανό να εμφανιστεί με τη γρίπη και άλλους ιούς. Ομως, οι πυρετοί που προκύπτουν από τον κορωνοϊού τείνουν να γίνονται ισχυρότεροι και προκαλούν ρίγη και μεγάλη ταλαιπωρία ακόμη και αν δεν ανέβουν πέρα από τους 100,4 βαθμούς, λέει ο Παναγής Γαλιατσάτος (Panagis Galiatsatos) ιατρός στην πνευμονολογική και εντατική ιατρική φροντίδα της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

- Διαφέρει η ταχύτητα έναρξης μεταξύ Covid-19 και γρίπης;

Πόσο γρήγορα έρχονται τα συμπτώματα μπορεί να λέει κάτι σε ορισμένα άτομα, ειδικά για εκείνους που μπορούν να εντοπίσουν την ημέρα έκθεσής τους. Τα συμπτώματα του κορωνοϊού εμφανίζονται ξαφνικά περίπου πέντε έως επτά ημέρες αλλά μπορούν να εμφανιστούν έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση. Εκείνοι που έχουν τη γρίπη τείνουν να παρουσιάσουν συμπτώματα μία έως τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση, λέει η Μόλι Φλις (Molly Fleece), ειδική μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

- Εάν μένετε στο σπίτι για να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας, ποια είναι τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν τον Covid-19;

Καθώς ο ιός εξελίσσεται, μπορεί να είναι ευκολότερο να πει κανείς εάν είναι Covid-19 ή άλλη ασθένεια, λέει ο Μπεν Σίνγκερ (Ben Singer), ειδικός πνευμονολογικής και εντατικής φροντίδας στη Northwestern Medicine στο Σικάγο. «Πρέπει να ελέγχουν αν τα συμπτώματα χειροτερεύουν», λέει.

- Το φτέρνισμα και η βουλωμένη μύτη συνδέονται συχνά με κρυολόγημα. Μπορεί η ρινική συμφόρηση να είναι σημάδι του Covid-19;

Ναι, αλλά είναι λιγότερο πιθανό. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα κρυολογήματα ξεκινούν με ρινική συμφόρηση, αλλά δεν είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του Covid-19, λέει η Δρ Φλις. Μια βουλωμένη μύτη είναι επίσης λιγότερο ανησυχητική αν αυτό είναι το μόνο σύμπτωμα που έχετε, προσθέτει. Η ύπαρξη του Covid-19 με «απλώς καταρροή είναι μάλλον απίθανο», προσθέτει.

Ενα άλλο σύμπτωμα που είναι πιο διαδεδομένο με κρυολόγημα: υγρός βήχας όπου εμπλέκεται φλέγμα. Από την άλλη πλευρά, ένας ξηρός βήχας ή ειδικά μια απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης μπορεί να είναι συμπτωματικός του Covid-19, επισημαίνει.

- Πόσο σημαντικό είναι να κάνω ένα εμβόλιο γρίπης φέτος;

Είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα κι αν αρρωστήσετε με τη γρίπη, το εμβόλιο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε την Εντατική (ER) μειώνοντας την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όταν οι γιατροί προσπαθούν να καταπολεμήσουν το Covid. Και ο εμβολιασμός σας βοηθά στην αποτροπή της εξάπλωσης σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και άλλων ιατρικώς ευάλωτων ατόμων που δεν μπορούν να πάρουν γρίπη.

- Το φετινό εμβόλιο γρίπης θα ενισχύσει την ανοσία για το Covid-19;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να σας προστατεύσει από τον Covid-19. Αλλά γενικά, «τα εμβόλια ενισχύουν, δεν εξασθενούν, το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο Ντέιβιντ Μπούθερ (David Beuther), επικεφαλής ιατρικών πληροφοριών στην National Jewish Health στο Ντένβερ. «Οσο περισσότερο εμβολιάσατε τα τελευταία χρόνια, τόσο καλύτερα εκπαιδευμένο είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα».

- Η λήψη του εμβολίου γρίπης θα σας διευκολύνει να πείτε τη διαφορά μεταξύ της γρίπης και του Covid-19;

Εάν κάνατε το εμβόλιο της γρίπης σας θα είναι μια από τις πρώτες ερωτήσεις που ρωτούν οι γιατροί κατά τον έλεγχο των συμπτωμάτων Covid-19, επειδή τους βοηθάει να κάνουν τη σωστή διάγνωση.

- Η γρίπη σάς κάνει πιο ευάλωτους στον Covid-19; Μπορείτε να αρρωστήσετε ταυτόχρονα;

Είναι πιθανό ότι μια σοβαρή περίπτωση γρίπης θα μπορούσε να σας κάνει πιο ευάλωτο σε μια άλλη ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του Covid, λέει ο Δρ Γαλιατσάτος. Αλλά επειδή ο Covid είναι τόσο νέος, δεν είναι γνωστά πολλά για το πώς μπορεί να επηρεάσει το ένα το άλλο.