GR US

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στους νέους

Αssociated Press

Φωτ. αρχείου: Αφιχθέντες ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο LaGuardia Airport στην Νέα Υόρκη, Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2020. (AP Photo/Kathy Willens)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ποσοστό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που πλήττει τους νεότερους ανθρώπους αυξάνεται στις περιοχές των ΗΠΑ στις οποίες ο ιός εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους αξιωματούχους της Υγείας και έχει επαναφέρει τις εκκλήσεις για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των όρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στην Αριζόνα, στην οποία παρατηρείται συνωστισμός στα σημεία που βρίσκονται οι κινητές μονάδες πραγματοποίησης τεστ, σχεδόν οι μισοί από τους συνολικούς ασθενείς με Covid-19 είναι άνθρωποι ηλικίας από 20 έως 44 χρόνων. Στη Φλόριδα, στην οποία σπάει σχεδόν καθημερινά το ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό έχει πέσει στα 35 έτη, από 65 που ήταν τον Μάρτιο, αναφέρει η «New York Times» σε σχετικό ρεπορτάζ της.

Και, στο Τέξας, στο οποίο ο κυβερνήτης «πάγωσε» την Πέμπτη τη διαδικασία ανοίγματος καθώς τα νοσοκομεία δέχονται όλο και περισσότερους ασθενείς, οι νέοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων σε διάφορα αστικά κέντρα. Στην κομητεία Κάμερον, στην οποία περιλαμβάνεται το Μπράουνσβιλ και η τουριστική πόλη Σάουθ Πάντρε Αϊλαντ, οι άνθρωποι κάτω των 40 χρόνων αποτελούν πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι νεότεροι εμφανίζεται να έχει αλλάξει δραματικά», ανέφερε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης ο Τζόσεφ Μακόρμικ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο «UTHealth School of Public Health» στο Μπράουνσβιλ. «Είναι πραγματικά πολύ ενοχλητικό», τόνισε.

Η συγκεκριμένη τάση έχει θορυβήσει τους δημάρχους, τους κυβερνήτες και τους αξιωματούχους της Υγείας και έρχεται ως προειδοποίηση για τις πόλεις και τα ιδρύματα, καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει.

Η αύξηση των κρουσμάτων στους νεότερους ανθρώπους μπορεί να περιπλέξει τα σχέδια των επικεφαλής που επιθυμούν να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, να ξεκινήσουν και πάλι τις αθλητικές δραστηριότητες και να επιστρέψουν στην κανονικότητα και την πλήρη λειτουργία της Οικονομίας.

Οι ασυμπτωματικοί οι βασικοί φορείς εξάπλωσης του ιού;

Η συγκεκριμένη αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να αποδοθεί σε έναν απλό λόγο, σχολιάζει η «ΝΥΤ». Από τότε που άνοιξαν τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γραφεία, έχει επιτραπεί στον κορωνοϊό να εξαπλωθεί ευρέως στις κοινότητες και στους νεότερους ανθρώπους. Αλλά, οι άνθρωποι ηλικίας 20 έως 40 ετών είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανόν να βγαίνουν έξω ώστε να κοινωνικοποιηθούν, αναφέρουν οι ειδικοί, εγείροντας την ανησυχία πως οι ασυμπτωματικοί ασθενείς βοηθούν στην εξάπλωση του ιού στις πιο ευπαθείς ομάδες Αμερικανών, την ίδια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα στις νότιες και δυτικές πολιτείες της χώρας.

Ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (Centers for Disease Control and Prevention), δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νεότεροι άνθρωποι έχουν συμβάλει στην τροφοδότηση της αύξησης των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον κορωνοϊό και ότι στο παρελθόν, πολλές από αυτές τις μολύνσεις δεν είχαν διαγνωστεί.

«Η εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή είναι πως για κάθε κρούσμα που έχει καταγραφεί, υπήρχαν στην πραγματικότητα άλλες 10 μολύνσεις», σημείωσε.

Καμία μονομερής απάντηση δεν είναι ικανοποιητική για τα κρούσματα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους γηραιότερους.

«Φταίει το άνοιγμα από τους κυβερνήτες; Φταίει η Memorial Day; Φταίνε οι διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ; Φταίει το άνοιγμα των παραλιών;», αναρωτιέται ο Ερικ Μποργουίνκλ, πρύτανης του «UTHealth School of Public Health» στο Χιούστον. «Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλλουν όλα αυτά μαζί», δήλωσε.

Την Τετάρτη, καταγράφηκαν στις ΗΠΑ 36.975 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ και είναι υψηλότερος ακόμα και από τα καθημερινά κρούσματα που είχαν καταγραφεί στα τέλη Απριλίου, όταν και είχε σημειωθεί η πρώτη κορύφωση του ιού.