GR US

Ασφαλέστερη από την επικρατούσα άποψη η μετακίνηση με το μετρό;

Αssociated Press

Εργαζόμενη καθαρίζει το βαγόνι που βρίσκεται στον σταθμό του μετρό της 96ης οδού στην Νέα Υόρκη. (AP Photo/John Minchillo)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην πόλη της Νέας Υόρκης, πολλοί επιβάτες παραμένουν μακριά από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συχνά επειδή ανησυχούν πως το να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους μαζί με αγνώστους είναι πολύ επικίνδυνο.

Αλλά, η εικόνα που έρχεται από μεγάλες πόλεις ανά τον Κόσμο δείχνει ότι τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας ίσως δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο θεωρούν οι νευρικοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης.

Σε χώρες στις οποίες η πανδημία έχει υποχωρήσει, οι επιβάτες έχουν επιστρέψει σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τη Νέα Υόρκη παρά το γεγονός πως δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα μαζικής μετάδοσης του ιού που να συνδέεται με τη συγκοινωνία, σύμφωνα με έρευνα των υπηρεσιών συγκοινωνίας που διεξήγαγε η «New York Times».

Τα συγκεκριμένα ευρήματα μπορεί να αποτελούν αποδείξεις πως το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα λεωφορεία μπορεί να μην είναι μια τόσο σημαντική πηγή μετάδοσης του ιού από τη στιγμή που οι επιβάτες φορούν μάσκες και στα βαγόνια και τα λεωφορεία δεν επικρατεί ο συνωστισμός που υπήρχε πριν την πανδημία και τις ώρες αιχμής.

Εάν ο κίνδυνος στη μαζική συγκοινωνία μπορούσε να διευθετηθεί, αυτό θα είχε σαρωτικές επιπτώσεις για μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και ειδικά τη Νέα Υόρκη, στην οποία η επιστροφή των επιβατών στα ΜΜΜ θα σήμαινε την τόνωση ενός τομέα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Οικονομίας της περιοχής, τονίζει η «ΝΥΤ».

Οταν η πόλη έκλεισε τον Μάρτιο, πάνω από το 90% των 5,5 εκατομμυρίων επιβατών του μετρό την εβδομάδα εγκατέλειψαν το σύστημα. Ακόμα και τώρα που πολλοί τομείς της χώρας έχουν ανοίξει και ο ιός έχει υποχωρήσει, περίπου το 20% των επιβατών δεν έχει επιστρέψει στα ΜΜΜ, τα οποία βασίζουν το 40% των εσόδων τους στα εισιτήρια.

Στο Παρίσι, οι αρχές στον τομέα της Υγείας, οι οποίες διεξάγουν την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, διαπίστωσαν ότι κανένα από τα 386 συμπλέγματα μολύνσεων που καταγράφηκαν από τις αρχές Μαΐου έως και τα μέσα Ιουλίου δεν συνδεόταν με το σύστημα μεταφορών της πόλης.

Μελέτη για τα συμπλέγματα μολύνσεων στην Αυστρία τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν βρήκε κανέναν συσχετισμό με το δημόσιο σύστημα μεταφορών. Και, στο Τόκιο, στο οποίο οι αρχές ήταν ιδιαίτερα επιθετικές αναφορικά με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κανένα κρούσμα δεν συνδέθηκε με τις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης, διάσημες για τον συνωστισμό που επικρατεί.

«Αυτό που βλέπουμε σε άλλες πόλεις με κάνει αισιόδοξο», δήλωσε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης, ο Τοφ Αλεν, επιδημιολόγος που συνέγραψε μια έρευνα για τη μετάδοση του κορωνοϊού στη δημόσια συγκοινωνία στην Τριπολιτειακή.

Αλλά, οι αξιωματούχοι της Υγείας προειδοποιούν πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με προσοχή.

Οι επιβάτες σε μεγάλες πόλεις είναι σε μεγάλο ποσοστό λιγότεροι σε σχέση με τα επίπεδα πριν την πανδημία, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στα ΜΜΜ είναι δύσκολη, η ποιότητα των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται για το φιλτράρισμα του αέρα ποικίλλει και το επίπεδο απειλής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά έχει μια πόλη μειώσει το συνολικό ποσοστό μολύνσεων.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τα επίπεδα κινδύνου και τη διαχείρισή του», δήλωσε ο Μάικλ Ριντ, αναπληρωτής καθηγητής στο University of California (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας), στη Σχολή Ιατρικής. «Δεν υπάρχει αναλογία στη σύγκριση», τόνισε.

Στην πραγματικότητα, πολιτειακοί και δημοτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν εάν η μαζική συγκοινωνία στη Νέα Υόρκη συνέβαλε στην έξαρση του Μαρτίου και του Απριλίου που έπληξε σφόδρα την πόλη, προκαλώντας τον θάνατο 20.000 και πλέον ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, το ποσοστό μολύνσεων και θανάτων έχει πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ. Εως σήμερα, πάνω από 4.000 έχουν βρεθεί θετικοί και 131 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει από τον ιό, εκ των οποίων το 90% εργάζονταν στο τμήμα που διαχειρίζεται το μετρό και τα λεωφορεία.

Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης προσπαθούν να εξισορροπήσουν τους στόχους: από τη μία να φέρουν πίσω όσους περισσότερους επιβάτες γίνεται και από την άλλη να αποφύγουν τη σαρδελοποίησή τους κατά τις ώρες αιχμής.