GR US

Διαφορετικά μονοπάτια ακολούθησαν 2 χτυπημένες από τον ιό εκκλησίες

Αssociated Press

Ενορίτες κατά τη Λειτουργία στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου. (AP Photo/John Minchillo)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δύο εκκλησίες της Νέας Υόρκης αποφάσισαν την εβδομάδα που διανύουμε να ακολουθήσουν δύο διαφορετικά μονοπάτια - η μία άνοιξε και η άλλη παρέμεινε κλειστή. Ωστόσο, αυτό που έχουν κοινό είναι το γεγονός πως και οι δύο χτυπήθηκαν σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού, χάνοντας συνολικά 134 ενορίτες τους, κυρίως Ισπανόφωνους.

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στο Κουίνς, της οποίας τουλάχιστον 74 ενορίτες πέθαναν από τον ιό, πραγματοποίησε την Δευτέρα την πρώτη της μεγάλη Λειτουργία με φυσική παρουσία πιστών από τα μέσα Μαρτίου.

Από την πλευρά της, η Λουθηριανή εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Μανχάταν, με ανάλογο αριθμό νεκρών από την Covid-19, αποφάσισε πως το να ανοίξει εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και παραμένει κλειστή, αναφέρει το «Associated Press» στο σχετικό ρεπορτάζ του.

Στην εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου, στην οποία υπό κανονικές συνθήκες χωράνε περίπου 800 άτομα, παραβρέθηκαν περίπου 60 πιστοί που κάθονταν σε κάθε δεύτερη σειρά από στασίδια ώστε να συμβαδίζουν με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Είναι υπέροχο που σας βλέπω ξανά - πρέπει να αφιερώσετε ένα χειροκρότημα στον εαυτό σας», ανέφερε ο πάστορας Ρικ Μπέθερ.

Αφού προσευχήθηκε γι' αυτούς που έχασαν προσφάτως τη ζωή τους, διαβεβαίωσε όσους ήταν παρόντες πως η αγάπη του Θεού προς αυτούς «είναι ένας δεσμός που ποτέ δεν πρόκειται να σπάσει, ακόμα και σε τραγικές καταστάσεις».

Νωρίτερα, ο ίδιος, είχε δώσει τον τόνο για την Λειτουργία από τη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό δεν θα είναι ένα εορταστικό άνοιγμα», έγραψε. «Αυτό θα είναι ένα αργό ξεκίνημα με μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε.

Αssociated Press

Η Κλόντια Μπαλντέρας προσεύχεται για τον αδερφό της στην εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Η προσοχή είναι ο οδηγός και στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, η οποία καθοδηγούμενη από ειδικούς και μελέτες για το ασφαλές άνοιγμα δεν είναι ακόμα έτοιμη να ορίσει κάποια ημερομηνία πραγματοποίησης λειτουργιών με φυσική παρουσία πιστών.

Οι επικεφαλής της δήλωσαν ότι περίπου 60 ενορίτες -από τους 400 που συνήθως παραβρίσκονταν στις εκδηλώσεις της πριν την πανδημία- έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Δήμου, ο Αγιος Πέτρος θα μπορούσε να ανοίξει την τρέχουσα εβδομάδα για 125 άτομα ανά εκδήλωση, δηλαδή περίπου το 25% της χωρητικότητάς της. Ωστόσο, ο πάστορας Τζάρεντ Στάλερ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο δεδομένης της αβεβαιότητας αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία των πιστών.

«Για μια εκκλησία που έχει χάσει τόσους πολλούς ανθρώπους, θα ήταν ηθική παραβίαση να προχωρήσουμε και να ανοίξουμε τώρα, τόνισε. «Θα δίναμε στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση άνεσης», πρόσθεσε.

Και στις δύο εκκλησίες, οι πάστορες παραμένουν βαθιά ανήσυχοι για την υγεία των ενοριτών τους, πολλοί εκ των οποίων είναι μετανάστες που ζουν στη χώρα χωρίς νόμιμη άδεια και κατά συνέπεια δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Κάποιοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, κάποιοι έχουν ρισκάρει την υγεία τους για να δουλέψουν καθώς δεν θα μπορούσαν να έχουν κάποιο κατάλυμα ή σπίτι, εάν σταματούσαν να το κάνουν.

«Εχουν βιώσει μία πυρηνικού τύπου εμπειρία… Οι περισσότεροι έχουν τις οικογένειές τους σε άλλο μέρος και έρχονται στην εκκλησία ξανά, η οποία είναι σαν το δεύτερο σπίτι τους», δήλωσε ο Μπέθερ.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραβρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στον Αγιο Βαρθολομαίο ήταν και η Κλόντια Μπαλντέρας. Πάνω απ' όλα πήγε στην εκκλησία για να προσευχηθεί για την ψυχή του αδερφού της Πορφύριο Μπαλντέρας, ο οποίος πέθανε στις 12 Μαΐου στα 63 του από επιπλοκές του κορωνοϊού.

«Είναι ένα ξεχωριστό μέρος που με βοηθάει πολύ», ανέφερε η 51χρονη Μπαλντέρας στο «AP», για να προσθέσει ότι ασθένησε και η ίδια από την Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για εβδομάδες.

Η Μπαλντέρας δήλωσε ότι οι περιορισμοί κατά το κλείσιμο τους εμπόδισε να κάνουν κηδεία στον Πορφύριο, ενώ δεν είχαν τα χρήματα για να στείλουν τις στάχτες του στην πατρίδα τους, το Μεξικό. Αντ' αυτού, οι συγγενείς του στην πόλη του Ατλιξκο τοποθέτησαν έναν ξύλινο σταυρό με χαραγμένο το όνομά του δίπλα στον τάφο της μητέρας του.