GR US

Επανέρχεται η ζωή στη Νέα Υόρκη μετά από 6 μήνες σκληρής πανδημίας

Αssociated Press

Μαθήματα Ζούμπα στο Elmhurst Memorial Park του Κουίνς, την Δευτέρα, 21 Σεπτ. (AP Photo/Mark Lennihan)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Αν και ο κορωνοϊός συνεχίζει να καταστρέφει τη χώρα και τον Κόσμο, μια νέα πραγματικότητα αναδύεται στην πόλη της Νέας Υόρκης. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές από ό,τι σε μια έκταση της 34ης Λεωφόρου στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς, που είναι πλέον ένα ζωντανό σύμβολο ανανέωσης σε μια γειτονιά όπου ο ιός μόλυνε έναν στους 22 ανθρώπους και σκότωσε 260 ζωές.

Οι κάτοικοι άρχισαν να βγαίνουν στον μερικώς κλειστό δρόμο αμέσως μετά το πέρασμα των θανατηφόρων ημερών. Εμφανίστηκαν καροτσάκια και αναπηρικές καρέκλες. Μια συνταξιούχος νοσοκόμα φυτεύει μωβ καλαμπόκι και ηλιοτρόπια στο μεσαίο στηθαίο και μια παρέα ξεκίνησε ένα καθημερινό παιχνίδι μπίνγκο. Ξεκίνησαν μαθήματα κανονικού Ζούμπα και μετά μαθήματα Αγγλικών. Οι οικογένειες έκαναν ποδήλατο ομαδικά και οι γείτονες πανηγύριζαν μια μέρα όταν ένα αγόρι αφαίρεσε τις μικρές προσθετικές ρόδες ισορροπίας, που δεν τις χρειαζόταν άλλο. Καλλιτέχνες σχεδίασαν τοιχογραφίες με κιμωλία δίπλα και τα παιδιά έτρεχαν ζιγκ ζαγκ με αυτοσχέδια εμπόδια.

Η ανανέωση στη Νέα Υόρκη έρχεται περίπου έξι μήνες αφότου έγινε το επίκεντρο του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξι μήνες κακουχίας και μουδιάσματος: Σχεδόν 24.000 άνθρωποι στην πόλη πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας που την χτύπησε άσχημα, έκανε βορά τα τρωτά της σημεία και κλόνισε την ταυτότητά της.

Ο ιός σύντομα εξαπλώθηκε παντού και μόλις προχθές, την Τρίτη, ο αριθμός των νεκρών του κορωνοϊού στη χώρα ξεπέρασε τις 200.000.

Ακόμα, στην πόλη, όπου το ποσοστό μόλυνσης μειώνεται κάποιες ημέρες μόνο στο 1 τοις εκατό, έχουν υπάρξει μικροί μετασχηματισμοί που έχουν αποκαλύψει το σθένος και τα δώρα εκείνων που έμειναν καθώς άλλοι στράφηκαν σε δεύτερες κατοικίες.

Σε μια κρίση, που δεν έχει εξαφανιστεί, υπάρχουν σημάδια ανθεκτικότητας και καινοτομίας - ζωντάνια σε ασυνήθιστα μέρη και επαναπροσδιορισμός της κοινότητας, των πόρων και των ευκαιριών. Και μια ξεχωριστή αίσθηση αποφασιστικότητας: Το τοπίο μάς άλλαξε ριζικά. Αλλά παραμένουμε. Θα αντέξουμε.

Δεν είναι μια ιστορία θριάμβου. Δεν υπάρχει τεκμήριο ότι οποιαδήποτε θλίψη ή απόγνωση θα διαγραφεί. Βιομηχανίες, παρελθόντα, ιδρύματα, συστήματα, μέσα επιβίωσης και οικογένειες έχουν διαταραχθεί. Το τραύμα των τελευταίων έξι μηνών θα διαρκέσει για όλη μας τη ζωή. Και ο φόβος για το τι βρίσκεται μπροστά εξακολουθεί. (Την Τρίτη το βράδυ, αξιωματούχοι Yγείας της πόλης προειδοποίησαν για μια ανησυχητική αύξηση σε περιπτώσεις ιών σε ορθόδοξες εβραϊκές γειτονιές ιδιαίτερα στο Μπρούκλιν). Ωστόσο, αυτή είναι μια στιγμή προσαρμογής και αυτοσχεδιασμού.