GR US

Επέστρεψαν οι μαθητές στα θρανία των σχολείων της Νέας Υόρκης

Αssociated Press

Μικρές μαθήτριες φορώντας μάσκες επιστρέφουν στο σοχλείο τους στην γειτονιά Κένσινγκτον, στο Μπρούκλιν, Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020. (AP Photo/Mark Lennihan)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («AP»). Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές Δημοτικών σχολείων επέστρεψαν στην τάξη την Τρίτη, καθώς η Νέα Υόρκη εισέρχεται σε ένα πολύ επικίνδυνο στάδιο επαναλειτουργίας μαθημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία κρατά τους μαθητές στο σπίτι σε πολλά άλλα μεγάλα σχολικά συστήματα των ΗΠΑ.

Καθυστερημένο δύο φορές, το άνοιγμα του Δημοτικού σχολείου γίνεται παρά την αντίρρηση των σχολικών διευθυντών που ανέφεραν ότι τα περίπλοκα, μεταβαλλόμενα σχέδια της πόλης τους δημιουργούν αδιέξοδο στη στελέχωση.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι ανησυχούν για τις πρόσφατες εκρήξεις κρουσμάτων κορωνοϊού σε ορισμένες γειτονιές της πόλης μετά από ένα πετυχημένο καλοκαίρι κατά το οποίο διατηρήθηκε η μετάδοση σε αρκετά σταθερά επίπεδα σε όλη την πόλη.

«Είναι μια μεγάλη στιγμή για την πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο στον τηλεοπτικό καλωδιακό σταθμό «NY1» τη Δευτέρα το βράδυ. Με διά ζώσης μάθηση για γυμνάσια και λύκεια και γυμνάσια που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την Πέμπτη, σημείωσε, «έως και μισό εκατομμύριο παιδιά θα μπορούσαν να είναι στα σχολεία στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας».

Με πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές δημοσίων σχολείων, η Νέα Υόρκη είχε αρχικά ένα πιο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα από πολλά άλλα μεγάλα σχολικά συστήματα των ΗΠΑ για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία το φθινόπωρο. Οι οικογένειες έχουν την επιλογή της εξ αποστάσεως μάθησης και ένας αυξανόμενος αριθμός το κάνει - 48% την Παρασκευή, από 30% έξι εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Παιδείας της πόλης.

Αλλοι μαθητές επέστρεψαν ήδη στην εναλλαγή της διά ζώσης παρακολούθησης και εξ αποστάσεως λόγω του κορωνοϊού, μαθαίνοντας μερικές φορές στην τάξη και μερικές φορές στο σπίτι.

Τα προνήπια και μερικοί μαθητές ειδικής αγωγής άρχισαν να εμφανίζονται στις 21 Σεπτεμβρίου.

Οι μαθητές αρχικά έπρεπε να επιστρέψουν στις 10 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης πήγε προς τα πίσω, επανειλημμένα, αφού η Ενωση Δασκάλων της πόλης είπε ότι δεν ήταν ασφαλές να ανοίξουν σχολεία λόγω ξεπερασμένων συστημάτων εξαερισμού, ανεπαρκούς αριθμού σχολικών νοσοκόμων και άλλων προβλημάτων. Σε ένα σημείο, η Ενωμένη Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (United Federation of Teachers) απείλησε να απεργήσει. Το σωματείο πίεζε για αλλαγές μέχρι την Παρασκευή, όταν η πόλη συμφώνησε να αφήσει περισσότερους δασκάλους να δουλέψουν από το σπίτι τους για να διδάσκουν εξ αποστάσεως στους μαθητές, αντί να πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο για να δημιουργήσουν διαδικτυακές τάξεις. Η Ενωση των Διευθυντών είπε ότι η καθυστερημένη αλλαγή ήταν πάρα πολύ. Οι διευθυντές είχαν ήδη διαμαρτυρηθεί ότι η πόλη δημιουργούσε μια κρίση προσωπικού σχεδιάζοντας να έχει τρεις διαφορετικές ομάδες δασκάλων.

Λέγοντας ότι ο Ντε Μπλάσιο και ο Σχολικός Επίτροπος Ρίτσαρντ Καράντσα (Richard Carranza) «έχουν συνάψει εξαιρετικά ανεύθυνες συμφωνίες στελέχωσης», το Συμβούλιο των Σχολικών Εποπτών και Διαχειριστών κάλεσε την Κυριακή την πολιτεία να αναλάβει τον έλεγχο του σχολικού συστήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο δήλωσε τη Δευτέρα ότι κατανοεί την ανησυχία της Ενωσης των Διευθυντών και ότι η πολιτεία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.