GR US

Η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που άνοιξε όλα τα σχολεία

Αssociated Press

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο καλωσορίζει τους μαθητές καθώς φθάνουν στο Δημόσιο Σχολείο 188 «The Island School» την Τρίτη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.(AP Photo/John Minchillo)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ», «ΑΡ»). Η Νέα Υόρκη άνοιξε πάλι όλα τα δημόσια σχολεία της την Πέμπτη σε ένα ορόσημο για την ανάκαμψη της πόλης από τη θέση της ως παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας και ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την ασταθή προσπάθεια της χώρας να επιστρέψουν τα παιδιά στις αίθουσες διδασκαλίας.

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου επέστρεψαν χθες στα σχολεία, ακολουθώντας τα παιδιά Δημοτικού σχολείου που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Περίπου μισό εκατομμύριο μαθητές, από 3χρονους μέχρι τελειόφοιτους Γυμνασίου, επέστρεψαν στο σχολείο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Περίπου άλλα 480.000 παιδιά έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά μόνο με μάθηση εξ αποστάσεως, μια ένδειξη για το πόσο επιφυλακτικοί είναι πολλοί Νεοϋορκέζοι να στείλουν τα παιδιά τους πίσω στις αίθουσες διδασκαλίας σε μια πόλη που εξακολουθεί να φοβάται ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Παρά την έντονη πολιτική αντίθεση στο άνοιγμα και σημαντικά προβλήματα σχεδιασμού που ανάγκασαν τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάσιο να καθυστερήσει δύο φορές την έναρξη των προσωπικών μαθημάτων, η Νέα Υόρκη, η οποία έχει μακράν το μεγαλύτερο σχολικό σύστημα της χώρας, είναι τώρα η μόνη μεγάλη περιοχή της χώρας που άνοιξε ξανά όλα τα σχολεία της.

Ορισμένες άλλες μεγάλες περιοχές δεν έχουν μείνει πολύ πίσω, αν και έχουν αντιμετωπίσει τις δικές τους προκλήσεις. Τα σχολεία στο Miami-Dade πρόκειται να ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα, με εντολή του πολιτειακού επιτρόπου της Φλόριδα, παρά την έντονη αντίθεση της Ενωσης Εκπαιδευτικών. Και οι ηγέτες του σχολείου στο Χιούστον, την Ουάσινγκτον, το D.C. και το Σαν Ντιέγκο σχεδιάζουν να φέρουν τουλάχιστον κάποιους μαθητές πίσω στις τάξεις αργότερα αυτό το μήνα.

Αλλά αυτό το καλοκαίρι, πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα εγκατέλειψαν τα σχέδια να προσφέρουν προσωπική διδασκαλία, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν σε πολλές πολιτείες και το άνοιγμα εκ νέου έγινε ένα βαθύτατα κομματικό πολιτικό ζήτημα - εν μέρει επειδή ο Πρόεδρος Τραμπ έβαλε τα σχολεία στο επίκεντρο της πίεσής του να ανοίξει ξανά τη χώρα.

Η προσπάθεια ανοίγματος της Νέας Υόρκης μαστίζεται από πολιτικά ζητήματα και υλικοτεχνικές ανησυχίες από τη στιγμή που ο δήμαρχος ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά σε υβριδική βάση, με τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα για να τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις.

Η Ενωμένη Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών, η ισχυρή ένωση εκπαιδευτικών της πόλης, σύντομα άρχισε να ανησυχεί για την ανάγκη μέτρων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμισμένων συστημάτων εξαερισμού στις τάξεις και ενός πιο ισχυρού προγράμματος διαγνωστικών τεστ στα σχολεία.

Αρκετές φορές στη διάρκεια του θέρους, σε αρκετά σημεία καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ενωση Δασκάλων δήλωσε ότι τα 1.400 σχολικά κτίρια της πόλης δεν ήταν έτοιμα να ανοίξουν ξανά και ζήτησαν από τον δήμαρχο να καθυστερήσει την ημερομηνία έναρξης.

Και στα μέσα Σεπτεμβρίου, τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τόσο τους δασκάλους όσο και τους διευθυντές έδωσαν μια επείγουσα προειδοποίηση: Εάν ο δήμαρχος ανοίξει ξανά τα σχολεία όπως είχε προγραμματιστεί, είπαν, τα παιδιά παρουσιάζονταν στις τάξεις χωρίς δασκάλους, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού.

Ο δήμαρχος όμως επέμενε και πριν τρεις ημέρες η Ενωση Δευθυντών είπαν ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον δήμαρχο και καλούσαν τον κυβερνήτη να επιληφθεί του θέματος. Ωστόσο, ο δήμαρχος προχώρησε με το σχέδιό του λέγοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων ήταν μία ηθική επιταγή.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο δήμαρχος είπε ότι η επίσκεψή του σε Δημοτικό σχολείο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε την άποψή του ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν ξανά. «Είδαμε πολλούς ενήλικες με δάκρυα και στα μάτια τους, δάκρυα χαράς που μπορούσαν να δουν τα παιδιά που αγαπούν ξανά», είπε. «Το να βλέπεις όλους να επανενώνονται ήταν πραγματικά, πολύ δυνατό (συναίσθημα)».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «ΑΡ», οι δύο μεγαλύτερες σχολικές περιοχές στις ΗΠΑ, Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες, αναπτύσσουν φιλόδοξα και δαπανηρά σχέδια για να κάνουν διαγνωστικά τεστ στους μαθητές και στο προσωπικό για τον κορωνοϊό, υποβάλλοντας προσφορές για να βοηθήσουν να διατηρήσουν τα σχολικά κτίρια ανοιχτά εν μέσω της αύξησης των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Η Νέα Υόρκη αναμενόταν από χθες Πέμπτη να ξεκινήσει τη δοκιμή 10% έως 20% των μαθητών και του προσωπικού σε κάθε κτίριο κάθε μήνα, την ίδια. Με περίπου 100.000-120.000 δοκιμές που αναμένονται κάθε μήνα και το καθένα κοστίζει μεταξύ 78 και $90, το σχολικό σχέδιο δοκιμών της Νέας Υόρκης υπερβαίνει τα πρωτόκολλα ασφαλείας που παρατηρούνται στις περισσότερες άλλες περιοχές.