GR US

H πόλη της Νέας Υόρκης θα ανοίξει πάλι τα δημοτικά σχολεία

Αssociated Press

O διευθυντής του κοινοτικού Γυμνασίου Δυτικού Μπρούκλιν ΝΥ, Μάλικ Λούις, συγχαίρει τον πρώην μαθητή Τζέισον Καρντόζο που πήρε το απολυτήριό του πριν λίγες ημέρες, μετά από εξετάσεις που έδωσε τον Μάρτιο. (AP Photo/Kathy Willens)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.(«ΝΥΤ»). Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ανοίξει εκ νέου τα δημόσια δημοτικά σχολεία, αλλάζοντας απότομα την πολιτική εν όψει της εκτεταμένης κριτικής ότι οι αξιωματούχοι έδιναν προτεραιότητα σε οικονομικές δραστηριότητες όπως την εστίαση σε εσωτερικούς χώρους από την ευημερία των παιδιών της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Ντε Μπλάσιο είπε ότι τα γυμνάσια και τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά, αλλά επίσης σήμαινε ότι θα αναθεωρήσει πώς η πόλη διαχειρίζεται τα σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία ανάγκασε εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τα σχολεία και θεωρείται ευρέως ότι έκαναν σημαντική ζημιά στην εκπαίδευση και την ψυχική τους υγεία.

Ο δήμαρχος είπε ότι η πόλη θα εγκαταλείψει το όριο θετικής διάγνωσης 3% που είχε υιοθετήσει για το κλείσιμο του σχολικού συστήματος, το μεγαλύτερο στη χώρα, με 1,1 εκατομμύρια παιδιά. Και είπε ότι το σύστημα θα στοχεύει να δώσει στους περισσότερους γονείς την επιλογή να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, πράγμα που θα τερματίσει αποτελεσματικά το λεγόμενο υβριδικό σύστημα μάθησης.

Οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν μόνο εάν έχουν ήδη εγγραφεί για προσωπική μάθηση, που σημαίνει ότι λιγότεροι από 335.000 μαθητές της πόλης, ή περίπου το ένα τρίτο, είναι ακόμη επιλέξιμοι.

Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο μπορούν να επιστρέψουν από τις 7 Δεκεμβρίου. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι οι μαθητές με τις πιο περίπλοκες αναπηρίες μπορούν να επιστρέψουν στις 10 Δεκεμβρίου.

«Ο,τι κι αν συμβεί μπροστά, θέλουμε αυτό να είναι το σχέδιο προς τα εμπρός», είπε ο κ. Ντε Μπλάσιο σε συνέντευξη Τύπου. «Ξέρουμε ό,τι δεν γνωρίζαμε το καλοκαίρι, ξέρουμε τι λειτουργεί από την πραγματική εμπειρία».

Ξεκινώντας το καλοκαίρι, ο κ. Ντε Μπλάσιο προσπάθησε να κάνει τη Νέα Υόρκη την πρώτη μεγάλη πόλη της χώρας που άνοιξε πλήρως το δημόσιο σχολικό της σύστημα. Αφού μια σειρά από υλικοτεχνικά και πολιτικά προβλήματα ανάγκασε τον δήμαρχο να καθυστερήσει δύο φορές την έναρξη των τάξεων με αυτοπρόσωπη παρουσία μαθητών, η πόλη καλωσόρισε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πίσω στις τάξεις πριν από περίπου δύο μήνες.

Το άνοιγμα των σχολείων, παρά τα πολλά θέματα που δημιούργησε, θεωρήθηκε ως σημαντικό ορόσημο στη μακρά πορεία προς την ανάκαμψη της πόλης. Αλλά λιγότερο από οκτώ εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολικών κτιρίων, ο κ. Ντε Μπλάσιο στις 18 Νοεμβρίου έκλεισε ξανά τα σχολεία, καθώς ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας απειλούσε την πόλη.

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων στο ίδιο το σχολικό σύστημα παρέμεινε πολύ χαμηλός, οπότε η απόφαση του κ. Ντε Μπλάσιο έγινε σημείο ανάφλεξης σε μια ευρύτερη συζήτηση σε όλη τη χώρα και τον κόσμο σχετικά με το τι πρέπει να κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αξιωματούχοι έχουν παλέψει με το αν θα διατηρήσουν ανοιχτές τις αίθουσες διδασκαλίας, αναγκάζοντας εστιατόρια και μπαρ, που είναι πολύ πιο πιθανό να διαδώσουν τον ιό, να κλείσουν τις πόρτες τους.

Ο κ. Ντε Μπλάσιο δεν ελέγχει άμεσα κανονισμούς σχετικά με την εσωτερική εστίαση, τα γυμναστήρια και άλλες εγκαταστάσεις - αυτές είναι οι αρμοδιότητες του Κυβερνήτη Αντριου Κουόμο.

Η ανακοίνωση του δημάρχου την Κυριακή αντικατοπτρίζει μια απόλυτη απόκλιση από την αρχική προσέγγιση της πόλης της διαχείρισης των σχολείων κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Το νέο σχεδιάγραμμα αντιπροσωπεύει το δεύτερο πλάνο της πόλης στο άνοιγμα, αφού η πρώτη απόπειρα ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα και η απόφαση να κλείσει σχολεία επικρίθηκε συνολικά από γονείς, πολιτικούς και ειδικούς στη δημόσια υγεία.

Αντί να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη μέτρηση για το κλείσιμο σχολείων, η πόλη θα παρακολουθεί στενά τον αριθμό των τάξεων και των σχολείων που κλείνουν λόγω πολλαπλών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.