GR US

Κακοποίηση και οικονομικές δυσκολίες στη ζωή της κατηγόρου του Μπάιντεν

Αssociated press

H Tάρα Ριντ στην Ουάσιγκτον το 1992 ή 1993, όταν εργαζόταν για τον τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν. (Tara Reade via AP)

ΣΑΝ ΛΟΥΙΣ ΟΜΠΙΣΠΟ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. («ΑΡ»). Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο στην περίπλοκη, μερικές φορές αντιφατική και συχνά χαοτική ιστορία της Τάρα Ριντ (Tara Reade): Η ζωή της δεν ήταν εύκολη.

Οι πρώτες της αναμνήσεις ήταν ότι κακοποιήθηκε σωματικά και συναισθηματικά από τον πατέρα της, κάτι που είπε στον πρώην σύζυγό της, έναν άνδρα που θα εγκατέλειπε, όταν και αυτός την κακοποίησε.

Μετά από μια χαμηλού επιπέδου δουλειά το 1992 με τον τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν, η Ριντ, όπως είπε, έπεσε και πάλι θύμα κακοποίησης αφού της επιτέθηκε σεξουαλικά σε ένα διάδρομο της Γερουσίας - ένας ισχυρισμός που ο Μπάιντεν αρνείται έντονα.

Αυτή η κατηγορία, την οποία έκανε η Ριντ δημόσια για πρώτη φορά τον Μάρτιο, αναβίωσε δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των ισχυρισμών για σεξουαλικές επιθέσεις στην εποχή του #MeToo. Προκάλεσε, επίσης εκτεταμένη έρευνα στο παρελθόν της ζωής της Ριντ. Μερικοί που την αντιμετώπισαν την βρήκαν διπλοπρόσωπη και απατηλή, ενώ άλλοι την βρήκαν ηρωική επιζήσασα.

Συχνά δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί οριστικά ένας ισχυρισμός όπως αυτός που έκανε η Ριντ, όταν δεν υπάρχουν μάρτυρες και έγκαιρη αστυνομική αναφορά. Ετσι, ο τρόπος αξιολόγησης της αξίωσής της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξιοπιστία της.

Αυτός ο λογαριασμός βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα φίλους, συγγενείς και πρώην συναδέλφους της, σε συνεντεύξεις με την ίδια την Τάρα Ριντ και σε μια εκτενή ανασκόπηση των δικαστικών εγγράφων, των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των γραπτών της.

«Δεν είμαι ψεύτρα, χειραγωγημένη χρήστης», είπε σε συνέντευξη την Τετάρτη στο «Associated Press». «Εχω καταλάβει πραγματικά πώς είναι να αγωνίζεσαι και να είσαι φτωχός. Προσπάθησα πραγματικά να βοηθήσω τους ανθρώπους όταν μπορούσα. Και ειδικά τα ζώα».

Η Ριντ, 56 ετών, γεννήθηκε ως Τάρα Μούλτον (Tara Moulton) στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας, αλλά λέει ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Βόρειο Γουισκόνσιν έως ότου οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν έφηβη.

Ξεκίνησε για την Καλιφόρνια σε ηλικία 17 ετών για να γίνει ηθοποιός, αλλά είπε επίσης ότι έκανε ακρόαση για το αποκλειστικό πρόγραμμα υποκριτικής της σχολής «Juilliard» στη Νέα Υόρκη, το οποίο άφησε απογοητευμένη αφού ο πατέρας της αρνήθηκε να πληρώσει τα δίδακτρα.

Υπάρχει λίγη δημόσια πληροφορία για τα επόμενα χρόνια της ζωής της Ριντ.

Oπως είπε, παρακολούθησε το Pasadena City College πριν από την πρακτική άσκηση στην Ουάσιγκτον με τον τότε εκπρόσωπο της Καλιφόρνιας, Λέον Πανέτα (Leon Panetta) και τέθηκε σε δουλειά στο γραφείο του Μπάιντεν.

Η Στέισι Ερτελ (Stacey Ertel), η οποία εργάστηκε σε άλλο γραφείο της Γερουσίας, είπε ότι γευμάτιζαν, ψώνιζαν ή πήγαιναν σε κάποιο παιχνίδι μαζί. Μία άλλη φίλη, που μίλησε ανώνυμα την περιέγραψε ως μια χαλαρή Καλιφορνέζα.

Η Μάργκι Εστμπεργκ (Margie Estberg), κάτοικος της περιοχής Μόντερεϊ Μπέι (Monterey Bay) στην Καλιφόρνια, είπε ότι γνώρισε την Ριντ, αφού την προσέλαβε στα τέλη του 2017 για να φροντίσει τα κατοικίδια. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου το 2018, όπως είπε η Εστμπεργκ, ρώτησε την Ριντ, πώς ήταν ο Μπάιντεν - και αν ήταν ένας από τα «κακά παιδιά».

«Την ρώτησα: είναι καλός; Και αυτή απάντησε: Ναι είναι» θυμάται η Εστμπεργκ.