GR US

Μειώνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ, όχι όμως οι μεταλλάξεις του ιού

Αssociated Press

Πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στο Λος Αντζελες, την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021. (AP Photo/Damian Dovarganes)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WΡ»). Οι θάνατοι και τα κρούσματα του κορωνοϊού ανά ημέρα στις ΗΠΑ μειώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά εξακολουθούν να κυμαίνονται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και η προσπάθεια εξάλειψης του Covid-19 γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα λόγω των μεταλλάξεων του ιού.

Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες της κυβέρνησης, Δρ Αντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι η βελτίωση του αριθμού σε ολόκληρη τη χώρα φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια «φυσική αιχμή και στη συνέχεια επιπεδοποίηση» μετά από μια αύξηση λόγω εορταστικής περιόδου και όχι στη έναρξη των εμβολιασμών στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν κατά μέσο όρο λιγότερους από 3.100 θανάτους την ημέρα, από πάνω από 3.350 λιγότερους πριν από δύο εβδομάδες. Τα νέα κρούσματα υπολογίζονται κατά μέσο όρο περίπου 170.000 ημερησίως μετά από την κορυφή στις περίπου 250.000 στις 11 Ιανουαρίου. Ο αριθμός των νοσοκομειακών ασθενών με Covid-19 έχει μειωθεί σε περίπου 110.000 από τα υψηλά των 132.000 στις 7 Ιανουαρίου.

Οι πολιτείες που υπήρξαν επίκεντρα τις τελευταίες εβδομάδες όπως η Καλιφόρνια και η Αριζόνα έχουν δείξει παρόμοιες βελτιώσεις κατά την ίδια περίοδο.

Τη Δευτέρα, η Καλιφόρνια ήρε τις τοπικές εντολές κλεισίματος στο σπίτι υπέρ των περιορισμών από νομό προς κομητεία και έληξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ. Η αλλαγή θα επιτρέψει σε εστιατόρια και εκκλησίες να ξαναρχίσουν τις εξωτερικές εστιάσεις και λειτουργίες και τα κομμωτήρια και τις περιποιήσεις νυχιών να ανοίξουν ξανά σε πολλά μέρη.

Αλλού, κάποιες περιοχές της Μινεσότα έχουν αρχίσει να φέρνουν τους μαθητές Δημοτικού στις τάξεις. Το σχολικό σύστημα του Σικάγου, η τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα του έθνους, ήλπιζε να φέρει τους εκπαιδευτικούς πίσω τη Δευτέρα για να προετοιμάσει τους μαθητές να επιστρέψουν τον επόμενο μήνα, αλλά η ένωση εκπαιδευτικών αρνήθηκε. Το Ιλινόις ανακοίνωσε ότι περισσότερες κομητείες θα μπορούν να προσφέρουν περιορισμένη εσωτερική εστίαση.

Η Κέιτλιν Ρίβερς (Caitlin Rivers), επιδημιολόγος στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Τζονς Χόπκινς, δήλωσε ότι πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία του ιού. Είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα χρειαστεί ώστε τα αποτελέσματα των εμβολιασμών να αντικατοπτρίζονται στους αριθμούς.

«Νομίζω ότι βρισκόμασταν στο δρόμο για να έχουμε μία καλή -ή καλύτερη, τουλάχιστον- άνοιξη και καλοκαίρι, και ανησυχώ ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να μας προκαλέσουν κάτι το απροσδόκητο», είπε.

Σε εθνικό επίπεδο, περίπου 19,3 εκατομμύρια άνθρωποι, ή λιγότερο από το 6% του πληθυσμού των ΗΠΑ, έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3 εκατομμυρίων που έλαβαν τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Περίπου το 55% των 41 εκατομμυρίων δόσεων που διανέμονται στις πολιτείες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκαν σε ανθρώπους σύμφωνα με την καταμέτρηση από CDC.

Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 419.000 Αμερικανούς και έχει μολύνει πάνω από 25 εκατομμύρια, ενώ με ένα μοντέλο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ο αριθμός των θανάτων θα φτάσει περίπου τους 569.000 μέχρι την 1η Μαΐου.