GR US

Μήνυση κατά αστυνομικών Ν.Υ. για επιθετικές πρακτικές σε βάρος διαδηλωτών για Φλόιντ

Αssociated Press

Διαδήλωση στη Μινεάπολις μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. (Φωτογραφία αρχείου: AP/Julio Cortez)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Μήνυση δέχεται το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης (New York Police Department) από δύο οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων εκ μέρους των διαδηλωτών, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες τους, η αντιμετώπιση των αστυνομικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια των νυχτερινών διαμαρτυριών για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) ήταν σκληρή κι απάνθρωπη. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διαδηλωτών, θέλοντας να «υπερασπιστούν» τον εαυτό τους, αντιδρούσαν βίαια στα συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας που ακούγονταν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Η αγωγή κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και θέτει στο ειδώλιο των κατηγορουμένων και τις αρχές της πόλης, καθώς έδρασαν ανεπαρκώς προκειμένου να περιορίσουν τις αντιδράσεις της αστυνομίας απέναντι στους διαμαρτυρόμενους, οι οποίες αρκετές φορές ήταν ιδιαίτερα άγριες χρησιμοποιώντας μάλιστα μία τεχνική που ονομάζουν «βραστήρα»: τους ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού, τους χτυπούν και ύστερα τους κρατούν στα τμήματα για ώρες. Ένας από τους ενάγοντες είχε σπάσει το χέρι του έπειτα από την άκρατη αστυνομική βία που υπέστη, όπως αναφέρεται και στην αγωγή.

Οι δύο οργανώσεις, η New York Civil Liberties Union (Ένωση για τις πολιτικές ελευθερίες της Νέας Υόρκης) και η Legal Aid Society (Κοινότητα Νομικής Αρωγής), επιδιώκουν και ζητούν αποζημιώσεις για χρηματικές ζημιές εκ μέρους των 11 ονομαζόμενων εναγόντων αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η θέσπιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών ώστε να σέβονται τα δικαιώματα των διαμαρτυρόμενων, ενώ για όσους χρησιμοποιούσαν υπερβολική βία να υπάρξει πειθαρχική συμμόρφωση. Ακόμη, ζητούν από το δικαστήριο να ανακηρύξει τις δράσεις του εν λόγω αστυνομικού τμήματος ως αντισυνταγματικές.

«Είναι επιτακτικό να γίνει μία καθολική επανεκπαίδευση στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να μάθουν να σέβονται το δικαίωμα στην διαμαρτυρία και να κατανοήσουν επίσης ότι η δική τους αντίδραση στους διαδηλωτές δεν μπορεί να είναι βίαιη, δεν μπορεί να είναι επιθετική και οφείλουν οι ίδιοι να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων», είπε η Ντόνα Λίμπερμαν (Donna Lieberman), η διοικητική διευθύντρια της New York Civil Liberties Union.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν κατά κύριο λόγο σε ειρηνικές διαμαρτυρίες λόγω της δολοφονίας του Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν στην Μινεάπολη αλλά και λόγω άλλων περιστατικών αστυνομικής βίας. Μερικές αναταραχές και έντονες διαδηλώσεις οδήγησαν τις αρχές της Νέας Υόρκης να επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας για αρκετές μέρες, γεγονός που οδήγησε σε ρήξεις μεταξύ διαμαρτυρόμενων και αστυνομικών που προσπαθούσαν να διατηρήσουν άδειους τους δρόμους.

Ο κυβερνήτης Άνδριου Κουόμο (Andrew Cuomo) ζήτησε από την γενική εισαγγελέα Λετίτια Τζέιμς (Letitia James) της Νέας Υόρκης να ερευνήσει και να εξετάσει κατά πόσο οι αστυνομικοί υπάλληλοι της πόλης χρησιμοποιούν υπερβολικά μέτρα επιβολής για να κατευνάσουν τις αναταραχές και να διατηρήσουν τους περιορισμούς κυκλοφορίας.

Η Τζέιμς σε προκαταρκτική της αναφορά τον Ιούλιο δήλωσε ότι είχε λάβει περισσότερες από 1.300 καταθέσεις διαδηλωτών και τα περισσότερα παράπονά τους αφορούσαν το αστυνομικό τμήμα της πόλης και τη χρήση υπερβολικών μέτρων επιβολής της τάξης. Παραδείγματα των αναφορών αυτών ήταν : «αδιάκριτη χρήση από σπρέι πιπεριού, χειροβομβίδες κατά των διαδηλωτών και οχήματα ή μοτοσικλέτες ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους». Άλλες αναφορές έκαναν λόγο για χρήση εξαιρετικά σφιχτών χειροπέδων αλλά και το «στοίβαγμα» διαδηλωτών σε μικρά κελιά.

Μάλιστα, τον Ιούνιο, στην έξαρση των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο (Mayor Bill de Blasio) κατηγορήθηκε ότι παραπλανούσε τη πόλη όταν είπε στους δημοσιογράφους ότι «προσωπικά δεν είδε χρήση βίας γύρω από τους ειρηνικούς διαδηλωτές», ακόμη και μετά το βίντεο που έδειχνε αστυνομικούς να χτυπούν με γκλομπ τους διαμαρτυρόμενους.

«Ήρθε η ώρα να πάψουν οι αστυνομικοί να φέρονται σαν ατίθασα και απείθαρχα παιδιά», τόνισε η Λίμπερμαν.

Πηγή : Associated Press