GR US

Ο Αφροαμερικανοί δεν εμπιστεύονται τις επιστολικές ψήφους

Αssociated Press

Εργαζόμενη προσφέρει χαρτομάντιλα και στυλό έξω από εκλογικό τμήμα στο Μιλγουόκι, στις 7 Απριλίου 2020. (AP Photo/Morry Gash, File)

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Παρά τους φόβους ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα χειροτερέψει, ο Βίκτορ Γκίμπσον (Victor Gibson) δήλωσε πως δεν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την επέκταση του συστήματος της επιστολικής ψήφου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο συνταξιούχος δάσκαλος από το Ντιτρόιτ δήλωσε στο «Associated Press» πως απλά δεν είναι βέβαιος ότι δεν μπορεί να το εμπιστευτεί.

Και δεν είναι ο μόνος, καθώς όπως γράφει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, πολλοί Αφροαμερικανοί συμμερίζονται τις ανησυχίες του και σκοπεύουν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την Ημέρα των Εκλογών, ακόμα και αν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου επεκτείνεται σε περισσότερες πολιτείες λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Για πολλούς, ο σκεπτικισμός αναφορικά με ένα σύστημα που ιστορικά προσπαθεί να κρατήσει τους Αφροαμερικανούς μακριά από τις κάλπες και η ανησυχία πως η επιστολική ψήφος δεν θα προσμετρηθεί καταλλήλως, υπερκερούν τη δυσμενή προοπτική των μεγάλων ουρών στα εκλογικά τμήματα και τους κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν από έναν ιό που έχει πλήξει περισσότερο τις μειονοτικές κοινότητες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι υποψίες για τη λειτουργικότητα του συστήματος της επιστολικής ψήφου ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο πολλοί Αφροαμερικανοί επιθυμούν να τον δουν εκτός του Λευκού Οίκου.

Μάλιστα, την Τρίτη ο κ. Τραμπ πήγε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την «καθυστέρηση» των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, καθώς επικαλέστηκε αβάσιμους ισχυρισμούς πως η αύξηση των επιστολικών ψήφων θα οδηγήσει σε νοθεία.

Αssociated Press

Ο Βίκτορ Γκίμπσον, ένας από τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους που εκφράζει την ανησυχία του για την επιστολική ψήφο. (AP Photo/Corey Williams)

«Δεν θα αλλάξω την άποψή μου ποτέ», είπε στο «AP» ο κ. Γκίμπσον, ο οποίος είναι Αφροαμερικανός και τάσσεται κατά του Τραμπ. «Πάντοτε νιώθω καλύτερα με το να καταθέτω την ψήφο μου (στην κάλπη). Εχουμε ακούσει τόσες πολλές αντιπαραθέσεις αναφορικά με επιστολικές ψήφους που χάνονται», τόνισε.

Δεκαετίες στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων βρίσκονται στην καρδιά του δύσκολου διλήμματος που αντιμετωπίζουν οι Αφροαμερικανοί, μία από τις σημαντικότερες εκλογικές ομάδες των Δημοκρατικών. Τα ευρεία προβλήματα με την επιστολική ψήφο κατά τη διάρκεια των φετινών προκριματικών εκλογών έχουν εντείνει τις ανησυχίες, σε μια εποχή που η φωνή των Αφροαμερικανών έχει υψωθεί προκαλώντας έναν πανεθνικό διάλογο αναφορικά με την φυλετική ανισότητα.

Η Πατρίσια Χάρις από τη Μακντόνα της Τζόρτζιας, νότια της Ατλάντας, ψήφισε με φυσική παρουσία στις κάλπες κατά τις προκριματικές εκλογές και δηλώνει ότι θα πράξει το ίδιο και τον Νοέμβριο.

«Απλά δεν εμπιστεύομαι την επιστολική ψήφο ή την ψήφο εξ' αποστάσεως», δήλωσε η 73χρονη οργανώτρια εκδηλώσεων στο Albany State University. «Μετά τις προκριματικές εκλογές και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπήρχαν χιλιάδες ψήφοι εξ αποστάσεως που δεν προσμετρήθηκαν», σημείωσε.

Στην Τζόρτζια, περίπου 12.500 επιστολικές ψήφοι δεν έγιναν δεκτές κατά τις προκριματικές εκλογές της πολιτείας τον Ιούνιο, ενώ στην Καλιφόρνια ίσχυσε το ίδιο για πάνω από 100.000 ψήφους εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Μαρτίου.

Οι λόγοι διαφέρουν και αφορούν από επιστολικές ψήφους που ελήφθησαν μετά το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί έως και αναντιστοιχία της υπογραφής των ψηφοφόρων με εκείνη που είχαν στα χέρια τους οι υπάλληλοι που ήταν κάτοχοι του εκάστοτε φακέλου.

Επιπλέον, πολλές έρευνες έδειξαν ότι το ποσοστό απόρριψης των επιστολικών ψήφων ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς, Ισπανόφωνους και νεότερους ψηφοφόρους ήταν μεγαλύτερο από εκείνο στους λευκούς ψηφοφόρους.

Κατά τις προκριματικές εκλογές του Απριλίου στο Ουισκόνσιν, χιλιάδες εξ αποστάσεως ψηφοφόροι στο Μιλγουόκι ανέφεραν ότι δεν έλαβαν εγκαίρως τα ψηφοδέλτιά τους και χρειάστηκε να ψηφίσουν με φυσική παρουσία. Ουρές σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία, ενώ οι άνθρωποι χρειάστηκε να περιμένουν δύο και περισσότερες ώρες για να ψηφίσουν.

Στις προκριματικές του Κεντάκι τον Ιούνιο, απορρίφθηκαν πάνω από 8.000 επιστολικές ψήφοι στην κομητεία Τζέφερσον, η οποία περιλαμβάνει το Λούισβιλ.

Πολλοί άνθρωποι στη γειτονιά Μπλακ Ουέστ Εντ, στην οποία πλειοψηφούν ιστορικά οι Αφροαμερικανοί, ψήφισαν με φυσική παρουσία, είτε επειδή δεν έλαβαν τα ψηφοδέλτια, είτε επειδή απλά ήθελαν να ψηφίσουν με έναν τρόπο που τους είναι γνώριμος, όπως δήλωσε η Αρι Λίντον-Σμιθ, οργανώτρια του κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε», στο Λούισβιλ.

«Γνωρίζαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει η επιλογή να μεταφέρουμε τους ανθρώπους στα εκλογικά τμήματα», είπε αναφερόμενη σε οργανώσεις που προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις στους ψηφοφόρους προς τις κάλπες. «Δεν είναι εύκολο να ψηφίσεις εξ αποστάσεως και είναι πιο εύκολο να το κάνεις με φυσική παρουσία», τόνισε.