GR US

Ο Μπάιντεν επιβάλλει εκ νέου ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

Αssociated Press

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει για τις πρώτες του κινήσεις από την Αίθουσα Δείπνων του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης.(AP Photo/Alex Brandon)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να επιβάλλει εκ νέου από σήμερα Δευτέρα απαγόρευση εισόδου στους περισσότερους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και 26 ακόμα χώρες της Ευρώπης, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να επεκτείνει μάλιστα την απαγόρευση στους ταξιδιώτες που βρίσκονταν πρόσφατα στη Νότια Αφρική, εξαιτίας των πληροφοριών ότι παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, που κατά τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο μεταδοτικά, διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή του Αμερικανού νέου προέδρου εντάσσεται στο σχέδιό του για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εν μέσω της έξαρσής της στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον Κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, τόσο ως προς τα κρούσματα του SARS-CoV-2 (25,1 εκατ.), όσο και ως προς τους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 (πάνω από 419.000).

Ο κ. Μπάιντεν εκτίμησε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ενδέχεται να «ξεπεράσουν κατά πολύ τους 600.000» στις ΗΠΑ.

Από τις πρώτες ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία, την περασμένη Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και έδωσε εντολή να τίθενται σε καραντίνα όλοι όσοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ αεροπορικώς.

Τη 19η Ιανουαρίου, πρακτικά την τελευταία του πλήρη ημέρα στο αξίωμα, ο Ρεπουμπλικανός τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι η απαγόρευση εισόδου στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες που έρχονται από μεγάλο μέρος της Ευρώπης και από τη Βραζιλία επρόκειτο να αρθεί την 26η του τρέχοντος μήνα, όμως η εκπρόσωπος του κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η προεδρική εντολή αυτή θα ακυρωνόταν αμέσως.

Από την πλευρά του, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, Δρ Αντονι Φάουτσι, αποκάλεσε την απόφαση αυτή του Μπάιντεν «συνετή», σε μία σειρά από τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε τη Δευτέρα.

«Ανησυχούμε πολύ αναφορικά με τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική», ανέφερε ο κ. Φάουτσι στην εκπομπή «CBS This Morning». «Παρατηρούμε το φαινόμενο με μεγάλη προσοχή. Είναι ξεκάθαρα μια διαφορετική και πιο επικίνδυνη (σ.σ. μετάλλαξη) από εκείνη στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πολύ συνετό να περιορίζεται η μετακίνηση των αλλοδαπών», είπε χαρακτηριστικά.

Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής δεν έχει εντοπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μετάλλαξη που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εντοπιστεί σε διάφορες πολιτείες.

Ο Δρ Φάουτσι δήλωσε ότι υπάρχει «μια πολύ ελαφριά, μέτρια μείωση» της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων εμβολίων Covid-19 έναντι αυτών των μεταλλάξεων, αλλά «υπάρχει ικανή προστασία με τα εμβόλια που έχουμε και συνεχίζουμε να τα θεωρούμε αποτελεσματικά τόσο έναντι της μετάλλαξης του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και εκείνης της Νότιας Αφρικής».

Ατομο πέθανε μερικές ώρες μετά τον εμβολιασμό του

Ενα πρόσωπο το οποίο κατοικούσε στην Καλιφόρνια πέθανε μερικές ώρες μετά τον εμβολιασμό του για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πλάσερ, τονίζοντας ότι για την υπόθεση διενεργούνται έρευνες σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το γραφείο του σερίφη ανέφερε μέσω Facebook ότι για τον θάνατο του προσώπου αυτού ειδοποιήθηκαν η υπηρεσία υγείας και η ιατροδικαστική υπηρεσία της κομητείας.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής ποιο από τα δύο εγκεκριμένα εμβόλια του είχε χορηγηθεί, αυτό των Pfizer/BioNTech ή αυτό της Moderna. Απεβίωσε την 21η Ιανουαρίου, διευκρίνισε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πλάσερ.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ιατροδικαστική υπηρεσία θα προχωρήσει σε νεκροψία-νεκροτομή σήμερα.

Ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ολλανδία και η Βουλγαρία, έχουν καταγράψει παρενέργειες σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το προϊόν των Pfizer/BioNTech.

Τον Δεκέμβριο, ένας άνθρωπος πέθανε σε γηροκομείο στην Ελβετία, μερικές ημέρες αφού του χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου αυτού, αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία σύνδεση του θανάτου του με το σκεύασμα.

Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικος του Βελγίου πέθανε πέντε ημέρες αφού του χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο. Διενεργείται έρευνα.

Ερευνες διενεργούνται επίσης στη Νορβηγία για τους θανάτους 23 ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό τους με το προϊόν των Pfizer/BioNTech.

Πηγή: «Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»