GR US

Ο Μπέζος επικρίνεται για σχόλια περί των εργατών της Amazon

Αssociated Press

Ολιβερ Ντέιμεν, Μαρκ Μπέζος και Γουόλι Φανκ παρακολουθούν καθώς ο πρώην αστροναύτης της NASA, Τζεφ Ασμπι, μέλος τώρα της Blue Origin παρασημοφορεί τον Μπέζος με τα φτερά του αστροναύτη. (AP Photo/Tony Gutierrez)

NΕΑ ΥΟΡΚΗ.Ο πλουσιότερος άνθρωπος του Κόσμου ήθελε να πει ευχαριστώ στους ανθρώπους που έκαναν πραγματικότητα το σύντομο ταξίδι του στο Διάστημα την Τρίτη. Αλλά για ορισμένους, η έκφραση ευγνωμοσύνης του ιδρυτή του Amazon, Τζεφ Μπέζος, έγινε δεκτή σαν πύραυλος.

«Θέλω να ευχαριστήσω κάθε υπάλληλο της Amazon και κάθε πελάτη της Amazon επειδή εσείς πληρώσατε για όλα αυτά», δήλωσε ο 57χρονος Μπέζος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, αφού έγινε ο δεύτερος δισεκατομμυριούχος μέσα σε εννέα ημέρες που έφτασε στα όρια του Διαστήματος με το δικό του διαστημόπλοιο.

Ο Μπέζος μετέτρεψε την Amazon σε ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό μεγαθήριο, αλλά αντιμετώπισε αυξανόμενο ακτιβισμό μέσα στο προσωπικό του και αυξανόμενη πίεση από τους κριτικούς για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

Οι ομάδες εργασίας και οι εργαζόμενοι της Amazon ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία προσφέρει στους ωριαίους υπαλλήλους της όχι αρκετό χρόνο διακοπής, εξαρτάται πάρα πολύ από τις άκαμπτες μετρήσεις παραγωγικότητας και έχει μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Μια προσπάθεια δημιουργίας συνδικάτου εργαζομένων σε αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα απέτυχε νωρίτερα φέτος.

Ο Ρόμπερτ Ράιχ (Robert Reich) πρώην Υπουργός Εργασίας υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, έγραψε στο Twitter ότι ο Μπέζος έχει συντρίψει τις προσπάθειες συνδικαλισμού εδώ και δεκαετίες.

«Οι εργαζόμενοι της Amazon δεν χρειάζονται τον Μπέζος για να τους ευχαριστήσει. Τον χρειάζονται για να σταματήσει την αποτυχία του συνδικάτου - και να τους πληρώσει ό,τι τους αξίζει», έγραψε ο Ράιχ.

Ο Μπέζος παραιτήθηκε από CEO της Amazon τον Ιούλιο, για να έχει περισσότερο χρόνο για δευτερεύοντα έργα, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Blue Origin. Είπε ότι χρηματοδοτεί την πυραυλική εταιρεία με την πώληση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μετοχών της Amazon κάθε χρόνο.

Μετά τη διαστημική πτήση, ο Μπέζος απένειμε δωρεές 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας νέας φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας τόσο στον αρχιμάγειρα του D.C. Jose Andres όσο και στον συνεργάτη του «CNN», Van Jones, για να προωθηθούν σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική ή μη κερδοσκοπική εταιρεία της επιλογής τους. Ο Jones ίδρυσε έναν αριθμό μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και η μη κερδοσκοπική ομάδα του Andres, το World Central Kitchen, παρέχει γεύματα σε άτομα μετά από φυσικές καταστροφές.

Σε ό,τι αφορά πάντως την εμπειρία του από την πτήση, ο κ. Μπέζος δήλωσε πως έμεινε «άναυδος» από την «ομορφιά και την ευθραυστότητα» της Γης, αντικρίζοντας τον μπλε πλανήτη από το Διάστημα.

«Ολοι εκείνοι που βρέθηκαν στο Διάστημα είπαν ότι αυτό τους άλλαξε και ότι έμειναν έκπληκτοι, άναυδοι από τη Γη και την ομορφιά της, αλλά επίσης από την ευθραυστότητά της κι εγώ συμφωνώ απολύτως», είπε ο ιδρυτής της Amazon, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την πτήση του σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων.

Η Γη «είναι ένα μικρό, εύθραυστο πράγμα και όταν εξελισσόμαστε σε αυτόν τον Πλανήτη, προκαλούμε ζημιές», σημείωσε ο μεγιστάνας.

«Είναι κάτι που αναγνωρίζουμε, όμως είναι άλλο πράγμα να βλέπουμε ιδίοις όμασι σε ποιο βαθμό είναι τόσο εύθραυστη».

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»