GR US

Οι Αμερικανοί είναι θυμωμένοι και για κορωνοϊό και για ρατσισμό

Αssociated Press

Αμερικανική σημαία κυματίζει ενώ πίσω διακρίνονται μορφές προέδρων που σμιλεύτηκαν στο Ορος Ράσμορ (Μt. Rushmore). Σύμβολο μιας εποχής που η Αμερική προκαλούσε χαρά και περηφάνια. AP Photo/Laura Rauch, File

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Οι Αμερικανοί είναι θυμωμένοι. Η χώρα ξέσπασε στις χειρότερες εξεγέρσεις εδώ και δεκαετίες μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και ο θυμός για την αστυνομική βία και την κληρονομιά του ρατσισμού της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε τον θυμό που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού: θυμό για δημόσιους αξιωματούχους επειδή έχουν κλείσει τμήματα της κοινωνίας ή θυμό επειδή δεν κάνουν αρκετά για να περιορίσουν τον ιό. Θυμός για την υποχρέωση να φοριέται μάσκα ή για θυμό σε άτομα που αρνούνται να φορέσουν μάσκα. Θυμό σε οποιονδήποτε δεν βλέπει τα πράγματα με τον «σωστό» τρόπο.

«Ζούμε, στην πραγματικότητα, σε μία μεγάλη θερμοκοιτίδα θυμού», δήλωσε ο Ρέιμοντ Νοβάκο (Raymond Novaco), καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine, ο οποίος έχει εμπειρία στην αξιολόγηση και τη θεραπεία του θυμού.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Τζόσουα Μόργκανστιν (Joshua Morganstein), η χώρα αντιμετωπίζει τώρα «τρεις καταστροφές που επικαλύπτονται η μία πάνω στην άλλη»: την πανδημία, την οικονομική καταστροφή και την πολιτική αναταραχή. «Σίγουρα, ένας τρόπος απόκρισης, και ένας κοινός τρόπος απόκρισης, είναι ο θυμός», δήλωσε ο Μόργκανστιν, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για τις Ψυχιατρικές Διαστάσεις της Καταστροφής.

Ερευνες τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι ο θυμός είχε αυξηθεί στη χώρα ακόμη και πριν από τις κρίσεις του 2020. Μια δημοσκόπηση Gallup που διεξήχθη το 2018, για παράδειγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άγχος, η ανησυχία και ο θυμός των Αμερικανών είχαν ενταθεί εκείνο το έτος. Είκοσι δύο τοις εκατό των Αμερικανών είχαν αισθανθεί θυμό την προηγούμενη μέρα του γκάλοπ, από 17 τοις εκατό ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εβδομαδιαίες έρευνες έκτακτης ανάγκης που διενεργήθηκαν από τον Απρίλιο από το Γραφείο Απογραφής και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν ρωτούν συγκεκριμένα για τον θυμό. Αλλά αποκαλύπτουν ότι πολλοί Αμερικανοί είναι ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί - ειδικά μαύροι και Ασιάτες Αμερικανοί την εβδομάδα μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορούν να εκδηλωθούν ως θυμός.

Ο θυμός είναι επίσης μια κατανοητή αντίδραση στην αβεβαιότητα που υπάρχει στην πανδημία και τις διαμαρτυρίες, δήλωσε η Λάρισα Τίντενς (Larissa Tiedens), κοινωνική ψυχολόγος και πρόεδρος του Scripps College στην Καλιφόρνια.

«Γνωρίζουμε ότι η αβεβαιότητα τόσο ως γνωστική όσο και συναισθηματική κατάσταση είναι αυτή που οι άνθρωποι θέλουν να επιλύσουν», είπε. Ο θυμός είναι ένας τρόπος να το κάνετε αυτό. «Οντας θυμωμένος για κάτι», είπε, «αφήνεις τα συναισθήματα αβεβαιότητας για λίγο και καταλαμβάνεις ένα χώρο και μια αίσθηση βεβαιότητας και σαφήνειας και εμπιστοσύνης».

Παρόλο που κάποιος θυμός είναι αναπόφευκτος, γίνεται πρόβλημα «όταν διατηρείται ή υπάρχουν περιοδικές / επαναλαμβανόμενες κρίσεις χωρίς τη χρήση άλλων θετικών εργαλείων αντιμετώπισης», δήλωσε ο Ντέιμον Τουίντι (Damon Tweedy), αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικών και Επιστημονικών Συμπεριφορών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του «Duke». Ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να εκραγεί σε επιθετική συμπεριφορά εναντίον άλλων, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία τώρα. Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά στο σπίτι με τους κακοποιημένους γονείς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Ο θυμός μπορεί επίσης να βλάψει την υγεία μας επηρεάζοντας τα καρδιαγγειακά, νευρολογικά και ενδοκρινικά συστήματα.

Υπάρχουν στρατηγικές περιορισμού του θυμού πριν εξελιχθεί άσχημα:

«Το πιο σημαντικό μάθημα σχετικά με τον έλεγχο του θυμού δεν είναι να θυμώνεις πρώτα», δήλωσε ο Novaco.

Η εκτίμηση σημαίνει ότι δεν δίνεις προσοχή σε αυτό που σε ενοχλεί αλλά σε πράγματα που συμβάλλουν στη θετικότητα στη ζωή σου. Συνεργασία σημαίνει καλλιέργεια των σχέσεών μας. Φιλοδοξία σημαίνει προσπάθεια να πετύχετε πράγματα που είναι μεγαλύτερα από τον εαυτό σας ή που εξυπηρετούν άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας αυτά τα αντίδοτα, είπε, «κάνουμε πράγματα που μας μονώνουν αντί να θυμώνουμε».

Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε τι «ταϊζουμε» το μυαλό μας και να μην το εκθέτουμε πολύ στην τηλεόραση. Να σταματάμε και να σκεφτόμαστε όταν μας ερεθίζει κάτι.