GR US

Ο Μπάιντεν θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατ. εμβόλια Pfizer σε τρίτες χώρες

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις για την οικονομία στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στην Ουάσινγκτον/ Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάζουν την αγορά των εμβολίων της Pfizer για τον Covid-19 προκειμένου να μοιραστούν με τον Κόσμο μέχρι 1 δισ. δόσεις, καθώς υιοθετεί τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στο επόμενο έτος.

Η εντατικοποιημένη δέσμευση των ΗΠΑ πρόκειται να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας ψηφιακής συνόδου κορυφής για τον εμβολιασμό, που συγκάλεσε ο Μπάιντεν την Τετάρτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου σχεδιάζει να ωθήσει τις ευημερούσες χώρες να κάνουν περισσότερα για να θέσουν παγκοσμίως υπό έλεγχο τον κορωνοϊό.

Παγκόσμιοι ηγέτες, ομάδες βοήθειας και παγκόσμιες οργανώσεις Υγείας αντιδρούν όλο και πιο έντονα για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών και την ανισότητα της πρόσβασης σε εμβολιασμούς μεταξύ κατοίκων πλουσιότερων και φτωχότερων εθνών.

Η αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας για τα όσα θα έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος, θα φέρει τη συνολική δέσμευση εμβολιασμού των ΗΠΑ σε περισσότερες από 1,1 δισ. δόσεις έως το 2022. Τουλάχιστον 160 εκατομμύρια εμβόλια που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ διανεμήθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες δωρεές από ό,τι ο υπόλοιπος Κόσμος μαζί. Η τελευταία αγορά αντικατοπτρίζει μόνο ένα κλάσμα από ό,τι είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου εμβολιασμού του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού -και του 70% των πολιτών κάθε έθνους- μέχρι τη συνάντηση του ΟΗΕ τον επόμενο Σεπτέμβριο. Είναι ένας στόχος που προωθείται από παγκόσμιες ομάδες βοήθειας ότι ο Μπάιντεν θα το στηρίξει.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιούσε τη σύνοδο κορυφής για να πιέσει άλλες χώρες να «δεσμευτούν σε υψηλότερο επίπεδο δωρεών» στα σχέδια κοινής χρήσης εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος θα δημοσιοποιήσει τους στόχους για ευημερούσες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

Στο μεταξύ, οι εποπτικοί φορείς ενδέχεται να εγκρίνουν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Αμερικανούς και άλλες ευπαθείς ομάδες εντός της εβδομάδας, ώστε η κυβέρνηση να αρχίσει να τη διανέμει από την Παρασκευή.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τις αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον γι’ αυτή την κατηγορία του πληθυσμού προτού συνεδριάσουν αρμόδιοι σύμβουλοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), μέσα στην ημέρα.

Καθώς το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες βαθαίνει σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ και άλλα κράτη με υψηλά εισοδήματα να αναβάλουν τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων προκειμένου να αξιοποιηθούν ώστε να αρχίσουν να χορηγούνται οι πρώτες δόσεις σε πολλές φτωχότερες χώρες όπου η ανοσοποίηση καθυστερεί. Η έκκληση όμως αγνοήθηκε.