GR US

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον Τζορτζ Σόρος αυξάνονται καθώς οι διαμαρτυρίες σαρώνουν τις ΗΠΑ

Αssociated Press

O Tζορτζ Σόρος τον Ιούνιο 2019 στη Βιέννη της Αυστρίας. (AP Photo/Ronald Zak, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «ΑΡ»). Λένε ότι μισθώνει διαδηλωτές και ενοικιάζει λεωφορεία για να τους μεταφέρει. Μερικοί λένε ότι έχει ανθρώπους να μαζεύουν σωρούς από τούβλα για να ρίχνουν σε γυάλινες βιτρίνες ή κατά της Αστυνομίας.

Ο Τζορτζ Σόρος (George Soros) ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος που υπήρξε εδώ και πολύ καιρό στόχος συνωμοτικών θεωριών, τώρα κατηγορείται ψευδώς ότι ενορχήστρωσε και χρηματοδότησε τις διαμαρτυρίες για δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς που σαρώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενισχυμένες οι θεωρίες από έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων στην ακροδεξιά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ηγετών των Ρεπουμπλικανών, οι διαδικτυακές δημοσιεύσεις σχετικά με τον Σόρος ανέβηκαν στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνοδεύονται από διαδικτυακές διαφημίσεις που αγοράστηκαν από συντηρητικές ομάδες που καλούν τις αρχές να «ερευνήσουν τον Τζορτζ Σόρος για χρηματοδότηση της εγχώριας τρομοκρατίας και της εδώ και δεκαετίες διαφθοράς του».

Ο 89χρονος Σόρος, έχει δωρίσει δισεκατομμύρια δολάρια του προσωπικού του πλούτου σε φιλελεύθερους και αντι-αυταρχικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τον έναν αγαπημένο στόχο μεταξύ πολλών στα δεξιά. Ο Ουγγρο-Αμερικανός, που είναι Εβραίος, έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο αντισημιτικών επιθέσεων και θεωριών συνωμοσίας για δεκαετίες. Τέτοιες απάτες μπορούν τώρα να ταξιδεύουν πιο μακριά και πιο γρήγορα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάνω από τέσσερις μέρες στα τέλη Μαΐου, οι αρνητικές δημοσιεύσεις στο Twitter για τον Σόρος αυξήθηκαν από περίπου 20.000 την ημέρα σε περισσότερες από 500.000 την ημέρα, σύμφωνα με ανάλυση του Anti-Defamation League.

Αssociated Press

Διαδήλωση στη Μινεάπολις μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. (Φωτογραφία αρχείου: AP/Julio Cortez)

Το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (Institute for Strategic Dialogue) μια δεξαμενή σκέψης του Λονδίνου που επικεντρώνεται στον εξτρεμισμό και την πόλωση, βρήκε ένα ακόμη πιο έντονο άλμα στο Facebook, όπου υπήρχαν 68.746 αναφορές για τον Σόρος τον Μάιο. Το προηγούμενο ρεκόρ των 38.326 αναφορών του Σόρος ήταν τον Οκτώβριο του 2018, όταν θυμωμένες αναρτήσεις ισχυρίστηκαν ότι βοηθούσε καραβάνια μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι είναι εν μέρει μια προσπάθεια να αποσπάσουμε την προσοχή από τα πραγματικά ζητήματα - την πανδημία, τις διαμαρτυρίες ή το κίνημα 'Black Lives Matter'», δήλωσε η Λόρα Σίλμπερ (Laura Silber), επικεφαλής επικοινωνίας για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της «Open Society» του Σόρος. «Είναι πολύ ταπεινωτικό για τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται όταν κάποιος λέει ότι πληρώνονται όλοι. Είναι προσβλητικό».

Μερικές από τις θεωρίες που διακινούνται:

- Ο Σόρος πληρώνει διαδηλωτές.

- Ο Σόρος πληρώνει τη μεταφορά διαδηλωτών. Την περασμένη εβδομάδα, μια φωτογραφία που φαινομενικά έδειχνε δύο λεωφορεία διακοσμημένα με τις λέξεις «Soros Riot Dance Squad» προκάλεσε μεγάλη προσοχή.

- Ο Σόρος οργανώνει συσσώρευση τούβλων κοντά σε διαδηλώσεις. Αρκετοί ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με αποθέματα τούβλων έχουν αφαιρεθεί στη συνέχεια.

Εμπειρογνώμονες που μελετούν θεωρίες συνωμοσίας λένε ότι οι νέοι ισχυρισμοί για τον Σόρος είναι ένας τρόπος για να απελευθερωθούν οι διαμαρτυρίες και οι πραγματικοί λόγοι που κρύβονται από πίσω. Μερικοί βλέπουν τον αντισημιτισμό ή μια νέα περιστροφή στην παλιά φάρσα πως δήθεν μια σκιερή ομάδα πλούσιων ανδρών -είτε πρόκειται για τους Ιλουμινάτι, Ρόθτσιλντς, Ροκφέλερ, Μπιλ Γκέιτς, ή Σόρος- χειραγωγεί παγκόσμια γεγονότα.

Οι θεωρίες όμως αν και κατασκευασμένες, έχουν πραγματικές συνέπειες. Το 2018, εν μέσω ειδήσεων για καραβάνια μεταναστών που πηγαίνουν προς τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, η διαδικτυακή παραπληροφόρηση σχετικά με τον Σόρος συνδέθηκε με τη βία. Ο Cesar Sayoc, ένας 56χρονος από Φλόριδα που έχει εμμονή με τον Τραμπ και κατά Δημοκρατικών, ανέφερε τον Σόρος δεκάδες φορές στα κοινωνικά μέσα πριν ταχυδρομήσει παγιδευμένα δέματα σε ΜΜΕ, κορυφαίους Δημοκρατικούς και τον ίδιο τον Σόρος. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη.

Παρά τον ενδελεχή έλεγχο, δεν βρέθηκαν ποτέ στοιχεία που να συνδέουν τα καραβάνια με τον Σόρος. Ο Τραμπ, ωστόσο, βοήθησε στη διάδοση των φημών όταν ρωτήθηκε αν εμπλέκεται ο Σόρος.

«Δεν θα εκπλησσόμουν. Πολλοί άνθρωποι λένε ναι », είπε ο Πρόεδρος.

Πάντως, πολλά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αποστασιοποιούνται φανερά από αυτές τις θεωρίες και όσοι τις ενστερνίζονται τους καλούν να παραιτηθούν αν κατέχουν κάποιες θέσεις στο κόμμα.