GR US

Ολα τα βλέμματα στραμμένα στη Νέα Υόρκη για το άνοιγμα των σχολείων

Αssociated Press

Δάσκαλοι, μαθητές και οικογένειες στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα, ενάντια στο πρόωρο άνοιγμα των σχολείων με φυσική παρουσία. (APPhoto/BebetoMatthews)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σχεδόν ένα μήνα πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα των σχολείων της Νέας Υόρκης, ο δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία σειρά από λογιστικά ζητήματα και πολιτικά προβλήματα που είναι ικανά να βάλουν τέλος στη φιλόδοξη προσπάθεια του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο να κάνει την πόλη μία από τις ελάχιστες σημαντικές περιφέρειες της χώρας που θα επαναφέρουν τους μαθητές πίσω στα θρανία το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν αρκετές νοσοκόμες για να στελεχώσουν όλα τα σχολικά κτίρια της πόλης, τα συστήματα εξαερισμού στα γερασμένα κτίρια χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση, ενώ ίσως να μην υπάρχουν και αρκετοί δάσκαλοι διαθέσιμοι για την παράδοση μαθημάτων με φυσική παρουσία, αναφέρει η «New York Times» στο σχετικό δημοσίευμά της.

Μερικοί καθηγητές απειλούν να πάρουν άδεια ασθενείας και οι ενώσεις τους έχουν πει πως ίσως καταθέσουν μηνύσεις αναφορικά με το άνοιγμα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κουόμο έχει αντιτεθεί στον δήμαρχο σχεδόν σε κάθε σημαντικό ζήτημα που σχετιζόταν με τα σχολεία κατά την πανδημία, ενώ τις τελευταίες ημέρες υψώνει τη φωνή του λέγοντας ότι το σχέδιο του κ. ντε Μπλάζιο δεν είναι έτοιμο.

Και οι γονείς των σχεδόν 1,1 εκατομμυρίων μαθητών στα δημόσια σχολεία, εξαντλημένοι από τους σχεδόν τέσσερις μήνες διαδικτυακών μαθημάτων, αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις, ενώ δεν είναι βέβαιο πως θα στείλουν τα παιδιά τους πίσω στις τάξεις.

Παρ’ όλα αυτά, ο δήμος θεωρεί ότι μπορεί να ανοίξει με ασφάλεια τα σχολεία στις 10 Σεπτεμβρίου επειδή η Νέα Υόρκη έχει καταφέρει να διατηρήσει σε χαμηλά ποσοστά τα κρούσματα κορωνοϊού. Εάν το πετύχει, θα έχει καταφέρει κάτι που σχεδόν καμία άλλη πόλη δεν επιχειρεί καν. Τις τελευταίες ημέρες, το Λος Αντζελες, το Μαϊάμι, το Χιούστον και η Ουάσιγκτον, όπως και πολλές μικρότερες προαστιακές και επαρχιακές περιφέρειες, έχουν δηλώσει ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν μόνο με διαδικτυακά μαθήματα.

Την Τετάρτη, το Σικάγο, προ του φάσματος της απεργίας των δασκάλων λόγω των φόβων για την Υγεία και μία αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη, προστέθηκε στον παραπάνω κατάλογο. Η τρίτη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, είχε αρχικά σχεδιάσει να ανοίξει μέσω ενός υβριδικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές θα χωρίζονταν σε ομάδες 15 ατόμων και θα πήγαιναν στο σχολείο τους δύο ημέρες την εβδομάδα. Εξηγώντας την αλλαγή της στάσης, η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ δήλωσε: «Πρέπει να καθοδηγούμαστε από την επιστήμη».

Την Πέμπτη, και η Βοστώνη ανακοίνωσε ότι τα δημόσια σχολεία της θα αποφασίσουν για τον εαυτό τους εάν θα ανοίξουν με φυσική παρουσία, θα χρησιμοποιήσουν κάποιο υβριδικό μοντέλο με κλιμακωτά προγράμματα ή θα παραδίδουν μαθήματα μόνο διαδικτυακά.

Οι περιφέρειες ανά τη χώρα ανησυχούν και για το κόστος του ανοίγματος κατά την πανδημία, μη γνωρίζοντας το μέγεθος της ομοσπονδιακής βοήθειας που θα λάβουν και στην οποία θα μπορούν να στηριχτούν ή εάν θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί. Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου επιθυμούν να κατευθύνουν κάποια βοήθεια προς τα σχολεία που θα ανοίξουν με φυσική παρουσία, γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται σθεναρά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να παρέχει ένα πρότυπο για το άνοιγμα και σε άλλες περιφέρειες στις οποίες ο ιός έχει περιοριστεί και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αλλά, εάν αποτύχει, ίσως στείλει ένα βαθιά αποθαρρυντικό μήνυμα στους σχολικούς αξιωματούχους άλλων περιοχών.

«Είναι τώρα ή ποτέ», δήλωσε η Εμιλι Οστερ, οικονομολόγος στο Brown University, η οποία έχει γράψει εκτεταμένα υπέρ του ανοίγματος. Ενώ τα κρούσματα στην πόλη είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα της χώρας, πολλοί προβλέπουν ότι αυτοί οι αριθμοί θα αυξηθούν αργότερα το φθινόπωρο. «Είτε το κάνεις τον Σεπτέμβριο είτε κανείς δεν θα ανοίξει έως ότου υπάρξει το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Το ζήτημα του ανοίγματος έχει θέσει στον δήμαρχο και τον κυβερνήτη ένα από τα πιο δύσκολα αινίγματα της πολιτικής τους καριέρας.

Η προηγούμενη θέση της πόλης ως το παγκόσμιο επίκεντρο του κορωνοϊού έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες σε γονείς και δασκάλους αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τις μειονοτικές κοινότητες, όπως των Αφροαμερικανών και των Ισπανόφωνων, οι οποίες είδαν τις κοινότητές τους να πλήττονται βάναυσα από τον ιό.