GR US

Πώς να μιλήσετε με τους αρνητές της πανδημίας

Εθνικός Κήρυξ

Διαμαρτυρία αρνητών της πανδημίας έξω από το κυβερνητικό κτίριο της Μασαχουσέτης τον περασμένο Αύγουστο. (Nancy Lane/Boston Herald via AP, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Οι θεωρίες συνωμοσίας για το Covid-19 προκαλούν προβλήματα στον πραγματικό κόσμο αποθαρρύνοντας ορισμένα άτομα να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκες ή να ακολουθήσουν άλλες οδηγίες. Μερικές παράξενες θεωρίες σχετικά με τον ιό έχουν ωθήσει τους πιστούς να κάψουν πύργους κυψελών 5G, να κλείσουν κλινικές εμβολιασμού ή ακόμη και να καταπιούν δηλητήρια που θεωρούνται θεραπείες.

Εμπειρογνώμονες σχετικά με την παραπληροφόρηση και την ψυχολογία, σε συνέντευξη στο «Associated Press» προσφέρουν πολλές συμβουλές σε άτομα που αναρωτιούνται πώς να μιλήσουν με φίλους ή οικογένεια που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας για το Covid-19. Δείτε τι προτείνουν:

Ακούστε, μην κάνετε κήρυγμα: Οι πιστοί στις θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι πιθανό να επηρεαστούν από ανθρώπους που κοροϊδεύουν τις απόψεις τους. Αντί να τους κάνετε διάλεξη, ακούστε και κάντε ερωτήσεις σχετικά με το πώς ενδιαφέρθηκαν για τη θεωρία συνωμοσίας, από πού λαμβάνουν τις πληροφορίες τους και αν έχουν εξετάσει άλλες εξηγήσεις. Οποτε είναι δυνατόν, κάντε τη συνομιλία εκτός σύνδεσης.

Μείνετε ήρεμοι: Η συζήτηση με κάποιον για θεωρίες συνωμοσίας είναι πιθανό να οδηγήσει μόνο σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Θυμηθείτε ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν θα αλλάξουν γνώμη ανεξάρτητα από το τι λέτε και ότι το επιχείρημα για τα αποδεδειγμένα οφέλη της μάσκας ή των εμβολίων δεν είναι πιθανό να τους πείσουν.

Αλλάξτε θέμα: Ανακαλύψτε κοινές εμπειρίες και ενδιαφέροντα για να βοηθήσετε το άτομο να επικεντρωθεί στις προσωπικές συνδέσεις. Εάν κάποιος ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας, ευγενικά πείτε ότι προτιμάτε να μιλάτε για κάτι άλλο.

Αssociated Press

Διαμαρτυρία κατά της προφύλαξης με μάσκα προσώπου έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα, στις 5 Σεπτεμβρίου. (AP Photo/Rick Bowmer, File)

Οσον αφορά την αύξηση της δικής σας άμυνας ενάντια στις θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό (ή οποιοδήποτε άλλο θέμα), οι ειδικοί προτείνουν τα εξής:

Επεκτείνετε την πληροφόρησή σας: Ο έλεγχος μιας ποικιλίας ειδησεογραφικών πηγών -συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έγκυρων τοπικών, εθνικών και διεθνών πηγών- είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενημερώνεστε και να αποφεύγετε την παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας. Μην βασίζεστε αποκλειστικά στα κοινωνικά μέσα για τις ειδήσεις σας.

Ελέγξτε τις πηγές σας: Κοιτάξτε για να δείτε ποιος έγραψε το περιεχόμενο και ποιος αναφέρεται σε αυτό. Το υπογράφουν; Εχουν θέση ή εμπειρία που προσδίδει αξιοπιστία στους ισχυρισμούς τους; Εκφράζονται άλλες απόψεις στο άρθρο; Να είστε προσεκτικοί με τους ισχυρισμούς των «εμπιστευτικών», ανώνυμων αφισών Διαδικτύου ή όσων αναφέρουν ότι ακούγεται ως γεγονός. Επίσης, ελέγχετε τις ημερομηνίες: Οι λανθασμένες πληροφορίες δημοσιεύουν συχνά παλιές φωτογραφίες ή ειδήσεις και ισχυρίζονται ότι είναι καινούργιες.

Να είστε προσεκτικοί με περιεχόμενα που παίζουν με αισθήματα: Οι θεωρίες παραπληροφόρησης και συνωμοσίας εκμεταλλεύονται συχνά τον θυμό, το φόβο ή άλλα συναισθήματα. Να είστε προσεκτικοί με περιεχόμενο που διαθέτει έντονα συναισθηματική γλώσσα ή που φαίνεται να προορίζεται να σας κάνει να εξοργιστείτε. Εάν διαβάσετε κάτι που πραγματικά σας προκαλεί εκνευρισμό, περιμένετε μέχρι να ηρεμήσετε πριν αναδημοσιεύσετε ή στείλετε σε φίλους.

Επαληθεύστε περίεργους ισχυρισμούς: Εάν διαβάσετε κάτι που κάνει έναν απίστευτο ισχυρισμό -έναν που φαίνεται πολύ καλός, πολύ απαίσιος ή πολύ περίεργος για να είναι αληθινός- ελέγξτε για να δείτε εάν αναφέρεται αλλού. Εάν είναι μια σημαντική ιστορία, άλλες πηγές θα επιβεβαιώσουν τις λεπτομέρειες. Να είστε προσεκτικοί με εκρηκτικές αξιώσεις εάν γίνονται μόνο σε έναν ιστότοπο ή από έναν χρήστη κοινωνικών μέσων.

Αποσυνδεθείτε: Η πανδημία ήταν μια εποχή αυξημένου στρες και φόβου για όλους, και υπάρχουν πολλές νόμιμες ερωτήσεις σχετικά με τον ιό. Οι ειδικοί λένε ότι οι υγιείς συνήθειες όπως η άσκηση, ο διαλογισμός, οι θετικές σχέσεις, ο εθελοντισμός και ακόμη και τα χόμπι μπορούν να χαλαρώσουν λίγο από τον φόβο - και να μας κάνουν πιο ανθεκτικούς σε παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας που εκμεταλλεύονται τον φόβο ή τον θυμό μας.