GR US

Σχολεία ή μπαρ; Τα σκληρά διλήμματα που μπορεί να θέσει το άνοιγμα των τάξεων

Αssociated Press

Μπαρτέντερ φτιάχνει κοκτέιλ φορώντας μάσκα στην Σάντα Κλαρίτα της Καλιφόρνιας. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File)

ΠΡΟΒΙΝΤΕΝΣ. ΡΟΟΥΝΤ ΑΪΛΑΝΤ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως τα σχολεία θα ανοίξουν εκ νέου το προσεχές φθινόπωρο, γεγονός που συμμερίζονται πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί και οικονομολόγοι. Ωστόσο, η επιστροφή των παιδιών πίσω στα σχολεία με ασφάλεια ίσως σημάνει το κλείσιμο επιχειρήσεων με υψηλό κίνδυνο, όπως τα μπαρ και τα γυμναστήρια.

Ενας αυξανόμενος αριθμός ειδικών στη δημόσια Υγεία καλούν τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους να αναστοχαστούν επί του ανοίγματος της Οικονομίας σε ευρεία βάση και να θέσουν ως προτεραιότητα τα σχολεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο ορισμένων άλλων ιδρυμάτων ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να επιστρέψουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις τάξεις τους.

«Πρέπει να σκεφτούμε αναφορικά με τις προτεραιότητές μας ως κοινωνία και κάποια άλλα πράγματα θα χρειαστεί να περιμένουν», ανέφερε η Ελεν Τζένκινς, επιδημιολόγος στο Boston University. «Θεωρώ ότι υπάρχουν σκληρές επιλογές που πρέπει να παρθούν απ' αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

Αssociated Press

Ο επιστάτης Τρέισι Χάρις καθαρίζει τις καρέκλες σε αίθουσα διδασκαλίας σε σχολείο του Ντε Μόιν της Αϊόβα. (AP Photo/Charlie Neibergall)

Τα σχολεία είναι σημαντικά για τις κοινότητες σε ζητήματα που ξεφεύγουν της μάθησης. Παρέχουν στους μαθητές φίλους, φαγητό και άλλα υποστηρικτικά συστήματα, αναφέρει χαρακτηριστικά το «Associated Pres» στο σχετικό δημοσίευμά του. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων (American Academy of Pediatrics) είναι με τη σειρά της ισχυρός υποστηρικτής της επιστροφής των παιδιών στις τάξεις με φυσική παρουσία.

Τα σχολεία είναι επίσης σημείο-κλειδί για την λειτουργία της Οικονομίας, ανέφερε ο Ντέιβιντ Ρόθτσιλντ (David Rothschild), οικονομολόγος στη Microsoft Research.

«Είναι αυτό που επιτρέπει σε τόσο πολλούς ενήλικες, ειδικά ανθρώπους χωρίς μεγάλους πόρους, να επιστρέψουν στη δουλειά τους», τόνισε ο ίδιος. «Υπάρχει αυτό το πολύ σημαντικό παράπλευρο αποτέλεσμα από την επιστροφή των ανθρώπων στο σχολείο, ενώ δεν μπορείς να πεις το ίδιο για τα μπαρ και τα εστιατόρια», πρόσθεσε.

Ωστόσο, εάν μια κοινότητα έχει υψηλό επίπεδο μολύνσεων, οι ειδικοί επί της δημόσιας Υγείας αναφέρουν ότι το άνοιγμα των τάξεων εγκυμονεί κινδύνους, ακόμα και αν τα σχολεία επιβάλλουν τη χρήση μάσκας και ακολουθήσουν τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν μολυνθεί από την Covid-19, με τα κρούσματα να συνδέονται με τελετές αποφοίτησης και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Μισούρι, Τέξας, Λουιζιάνα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Τενεσί, Νέα Υόρκη και Φλόριδα, σημειώνει το «AP».

Οργανωτές τουλάχιστον μίας κατασκήνωσης ανέφεραν ότι ακολουθούσαν τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί από το Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention).

Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό, λένε οι ειδικοί, να ληφθεί υπόψη η ευρύτερη κοινότητα και να μην σκεφτόμαστε τα σχολεία ως κλειστά συστήματα που δεν επηρεάζονται από τις συνέπειες που προκαλεί ο ιός έξω από τα τείχη τους.

Αssociated Press

Γυμναστήριο στο κέντρο του Ορλάντο της Φλόριδας. (AP Photo/John Raoux, File)

Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να ασθενήσουν σοβαρά και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι σε αυτά οφείλεται η μετάδοση, δήλωσε η Τζένιφερ Νούτζο, επιδημιολόγος στο Johns Hopkins University, στο τμήμα Πρωτοβουλίας Εσωτερικών Τεστ για την Covid-19. Ωστόσο, ακόμα και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων ή ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μένουν μαζί τους.

«Αυτός είναι ένας λόγος για να σκεφτούμε πώς να βελτιώσουμε την ασφάλεια και να μειώσουμε τον κίνδυνο στα σχολικά περιβάλλοντα», πρόσθεσε η Νούτζο. «Αυτά τα μέτρα και η κίνηση για το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να προηγηθεί του ανοίγματος περιβαλλόντων με υψηλό ρίσκο», όπως τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και άλλοι εσωτερικοί χώροι «στους οποίους συνωστίζονται οι ενήλικες και δύσκολα θα τηρήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση».