GR US

Ομογενείς επιστήμονες μάς καθοδηγούν στην αβέβαιη εποχή του Covid-19

Ευρωκίνηση

(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ)

Μέσα στην απόλυτη αβεβαιότητα των καιρών που έχει προκαλέσει ένας ιός, που προστάζει τον θάνατο να παίζει από μια παρτίδα σκάκι καθημερινά με μια κουστωδία ανθρώπων, με τεράστια ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των κρατών και εικασίες με κρυφές ατζέντες, για ένα μακροπρόθεσμο μέλλον «σε καραντίνα» και μια Δημοκρατία «κλεισμένη σε άσυλο ανιάτων», είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε ορθολογικές προβλέψεις γι' αυτό το μέλλον.

Οι κάθε λογής θεωρίες και συνωμοσίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δισεκατομμύρια χρήστες που γράφουν ό,τι τους έρθει στο μυαλό και οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, που άγονται και φέρονται ανάλογα με τις επιταγές του Διευθυντηρίου τους, έχουν επηρεάσει την καθαρή σκέψη και την λογική μεγάλης μερίδας του κόσμου, που έχει πολωθεί μεταξύ του φόβου για την ζωή του και της ανάγκης του να συνυπάρχει με τους άλλους ανθρώπους. Το παρόν μας ξαφνικά φαντάζει να απέχει αιώνες από το μόλις προ τριμήνου παρελθόν μας, που αγκαλιάζαμε τη ζωή, τα παιδιά μας, τους φίλους και τους συγγενείς μας. Μέσα σε ένα τρίμηνο κάναμε ενδοσκοπήσεις, απολογισμούς των λαθών μας, των σχέσεών μας και για πρώτη φορά στην Ιστορία μας, νοιώθουμε τόσο έντονα, ότι τίποτα δεν θα είναι, όπως ήταν πριν. Πάντα όταν χτυπάει μια μεγάλη κρίση, χρειάζονται πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν οι συνέπειες. Προς το παρόν, ας είμαστε ανοιχτοί στο τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά προσεκτικοί όσο ακόμα ο Covid-19 κυκλοφορεί άφοβα ανάμεσά μας.

Το «Περιοδικό» του «Ε.Κ» στην συνεχή προσπάθεια να δίνει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις στα θέματά του, έθεσε 5 ερωτήματα σε επιστήμονες της Ομογένειας, γιατρούς, ψυχολόγους και φυσιοθεραπευτές για τον εγκλεισμό μας και τις ποικίλες συνέπειές του στην υγεία και στην ζωή μας εν γένει. Τους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή τους να απαντήσουν επιλεκτικά στα καυτά ερωτήματα που απασχολούν όλους.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ο εγκλεισμός λόγω του Covid-19 υπήρξε και συνεχίζει ακόμα να αποτελεί μια βίαιη επέμβαση στην ζωή των πολιτών του Κόσμου με ανυπολόγιστες βλάβες, οικονομικές και ψυχολογικές. Ποια είναι η προσωπική σας εμπειρία, καθώς και η εμπειρία σας από τους ασθενείς σας;

2. Ποιες είναι οι επιπτώσεις του εγκλεισμού στο μυοσκελετικό σύστημα, ειδικότερα των ηλικιωμένων. Τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, όταν επανέλθουν στην κανονικότητα;

3. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαθέτει ένα ειδικό καθεστώς, μια παντοδυναμία, που τα κράτη ακολουθούν πιστά. Εσάς ποια είναι η τοποθέτησή σας στο θέμα αυτό; Συμφωνείτε με τις εκάστοτε επιταγές του;

4. Πώς ερμηνεύετε την «απειλή για υποχρεωτικό εμβολιασμό» και τον έλεγχο των κινήσεών μας μέσω των smarthphones; Τα θεωρείτε δημοκρατικά μέτρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Δρ Φρίξος Γκούσσης* ΜD., FACP, FACE, P.C.

Εθνικός Κήρυξ

O Δρ Φρίξος Γκούσσης ΜD., FACP, FACE, P.C.

1. Θεωρώ τον εγκλεισμό αναγκαίο κακό. Επρεπε να θυσιάσουμε το δέντρο, για να σωθεί το δάσος. Τις συνέπειες τις γνωρίζουμε όλοι. Η ζωή μας άλλαξε σε μια νύχτα μαζί με την παγκόσμια οικονομία, που έχει καταρρεύσει, τον απίστευτο αριθμό θυμάτων και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, που πιθανότατα να μην αντέξει, ούτε σε ψυχολογικό, ούτε σε οικονομικό επίπεδο να σηκώσει το βάρος της κρίσης και του εγκλεισμού. Ενα κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας, που θα ήθελα να τονίσω, είναι ο φόβος που έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας, που αν συνεχιστεί θα είναι τρομακτικό για το μέλλον της επικοινωνίας και των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

2. Από την στιγμή που δεν υπάρχει θεραπεία και δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για τον ιό που είναι πολύ μολυσματικός, έπρεπε να πάρουμε προφυλάξεις, χρησιμοποιώντας τις μάσκες και τα γάντια, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Οι άνθρωποι χρειάζονται ασφάλεια. Συνήθως αγνοούν την επικινδυνότητα ενός ιού, μέχρι να διαπιστώσουν, ότι οι θάνατοι αυξάνονται. Οι επιδημίες υποχωρούν, όταν οι άνθρωποι και η κοινωνία υπακούσουν σε ορισμένους κανόνες, μέχρις ότου μειωθεί έως και εξαλειφθεί ο αριθμός των ασθενών. Η μόνη θεραπεία είναι η πρόληψη, μέχρι να εξαντληθεί η πηγή της ασθένειας.

3. Ο ΠΟΥ είναι ένας τεράστιος οργανισμός με πλοκάμια σε ολόκληρο τον Κόσμο, με αντιπροσώπους που αναφέρουν, προβλέπουν και δίνουν συστάσεις. Αν κάποιος από αυτούς δεν κάνει καλά την δουλειά του, δεν φταίει ο ΠΟΥ.

4. Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, έχω πολλές επιφυλάξεις. Αν βγει κάποιος και πει «βρήκα το εμβόλιο», δεν θα ενθουσιαστώ, γιατί γνωρίζω, ότι ένα εμβόλιο απαιτεί προσοχή, μελέτη και μακροχρόνια δοκιμασία. Ο ιός διαφοροποιείται συνεχώς. Με τα εμβόλια εισάγουμε στον οργανισμό τον ίδιο το μικροοργανισμό (ιό ή μικρόβιο) νεκρό ή εξασθενημένο και με τον τρόπο αυτό τον διεγείρουμε να δημιουργήσει δικά του αντισώματα, τα οποία κατευθύνονται εναντίον του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Ετσι αν το εμβόλιο δεν δοκιμαστεί επί μακρόν, δεν μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, πόσω μάλλον όταν εμφορείται από την ικανότητα μετάλλαξης. Με αυτό εννοώ, ότι αν το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει είναι κατάλληλο για την αποτροπή του Covid-19, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για την μετάλλαξή του και αυτό μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στον οργανισμό μας.

* Δρ Φρίξος Γκούσσης-Ενδοκρινολόγος/Νοσοκομείο «Saint Francis», στο Ρόσλιν/(516)816-1503/ 516) 773-6301

Δρ Ιωάννης Ζούζιας* MD, FAAOS

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Ιωάννης Ζούζιας MD, FAAOS.

1. Η πανδημία Covid-19 είχε τεράστιο αντίκτυπο στην δυνατότητα των γιατρών να παρέχουν φροντίδα σε όλους τους τομείς της Ιατρικής. Στα μέσα Μαρτίου, ήταν φανερό ότι η ορθοπεδική μου πρακτική άλλαξε δραστικά. Ακυρώσαμε στο νοσοκομείο τις επιλεκτικές και μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Περιορίσαμε επίσης τον αριθμό των ασθενών, που θα βλέπαμε στα γραφεία μας, για να αποφύγουμε την περιττή έκθεση του προσωπικού μας και των ηλικιωμένων ασθενών στον ιό. Δεν ήταν εύκολο να καλέσω τους ασθενείς μου και να εξηγήσω, γιατί οι χειρουργικές επεμβάσεις τους ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, αλλά οι περισσότεροι έδειξαν μεγάλη κατανόηση.

Το NYU Winthrop χτυπήθηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του κύματος του ιού. Σε πολλές περιοχές στο νοσοκομείο έπρεπε να γίνουν άμεσα μετατροπές, ώστε να παρέχουν φροντίδα ICU για τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία εξωτερικών ιατρείων παρέμεναν ανοιχτά, οι ορθοπεδικοί συνάδελφοί μου και εγώ διαθέσαμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαμε, για να βοηθήσουμε στις έκτακτες ανάγκες και στις ΜΕΘ.

2. Η πιο σοβαρή συνέπεια της καραντίνας στους ασθενείς μου είναι ότι αναβλήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις τους. Ευτυχώς, οι περισσότερες καταστάσεις που αντιμετωπίζω δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά αυτή η καθυστέρηση έχει οδηγήσει σε παρατεταμένο πόνο και δυσλειτουργία για ορισμένους ασθενείς. Δεδομένου ότι ο αριθμός των περιπτώσεων Covid-19 έχει μειωθεί στο Λονγκ Αϊλαντ, το NYU Winthrop έχει πλέον αναλάβει να ξαναρχίσει εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις και μπορούμε να φροντίσουμε ξανά αυτούς τους ασθενείς. Παραδόξως, έχω δει αυξημένη κινητικότητα στη διάρκεια της καραντίνας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν δουλειά και επομένως μπόρεσαν να περάσουν λίγο ή περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να κάνουν ποδήλατα ή να περπατήσουν. Ακόμη και για τους ηλικιωμένους, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν με ασφαλή τρόπο χωρίς στενή επαφή με άλλους. Το να βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους, με την κατάλληλη απόσταση, είναι χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τη σύναψη ή τη μεταβίβαση Covid-19. Εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε την απόσταση, τότε οι μάσκες θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο. Ως ορθοπεδικός χειρουργός αθλητισμού, σαφώς οι ασθενείς που προέρχονται από τον χώρο του αθλητισμού έχουν επηρεαστεί από την παύση των ομαδικών αθλημάτων, αλλά ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί ο κοινωνικός και ψυχολογικός αντίκτυπος σε αυτήν την ομάδα.

4. Δεν βλέπω τον «υποχρεωτικό» εμβολιασμό ως απειλή. Κατανοώ, ότι υπάρχει φόβος σε ορισμένα άτομα της κυβερνητικής υπέρβασης, αλλά αυτό είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να αναπνέουμε και να δούμε τα δεδομένα. Οταν η κυβέρνησή μας ζήτησε τη χρήση ζώνης ασφαλείας, πριν από τριάντα χρόνια, ακούσαμε παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με παραβίαση της προσωπικής κυριαρχίας. Τελικά, μπορούμε τώρα να συμφωνήσουμε, ότι αυτή η εντολή σώζει ζωές. Τα συντριπτικά, καλής ποιότητας επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί για την εξάλειψη / μετριασμό των ασθενειών και είναι ασφαλείς. Οπως με οποιαδήποτε θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών επεμβάσεων, υπάρχουν κίνδυνοι και οφέλη από τα εμβόλια. Τα οφέλη όμως του εμβολιασμού σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο υπερτερούν των κινδύνων.

Για όσους ανησυχούν για τις «εφαρμογές παρακολούθησης ιών», δεν πιστεύω ότι πρόκειται να εισβάλλει περισσότερο στη ζωή μας σε σύγκριση με την κατοχή μιας ήδη υπάρχουσας σύγχρονης κινητής συσκευής που διαθέτει δυνατότητες εντοπισμού τοποθεσίας και τη χρήση εφαρμογών κοινωνικών μέσων. Η αξιοποίηση της δύναμης της τεχνολογίας θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τυχόν μελλοντικές αυξήσεις Covid-19 και μπορεί να συμβεί για θετικό σκοπό. Πρέπει να αρχίσουμε να αποκτάμε την νοοτροπία, να προστατεύουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά όλους στην κοινότητά μας.

* Ιωάννης Ζούζιας MD, FAAOS

Specialty: Orthopedic Sports Surgery

Clinical Assistant Professor, Department of Orthopedic Surgery at NYU Long Island School of Medicine

Clinical Assistant Professor, Department of Orthopedic Surgery at SUNY Stony Brook

516-747-8900/ zouziasmdsports.com

Μαρία Κωνσταντίνου* LMFT - Ψυχοθεραπεύτρια

Εθνικός Κήρυξ

H Μαρία Κωνσταντίνου LMFT - Ψυχοθεραπεύτρια

1. Κατά την άποψή μου, αλλά και από την εμπειρία των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι, ο εγκλεισμός έχει κλιμακώσει τα προβλήματα που προϋπήρχαν του κορωνοϊού. Ατομα που είχαν ήδη δυσκολίες στη διαχείριση των καθημερινότητας και της λειτουργικότητάς τους, των συζυγικών και οικογενειακών τους σχέσεων, και της «εξάντλησης» από τον εργασιακό φόρτο, έχουν πλέον πρόσθετο άγχος εξαιτίας της διακοπής της κοινωνικής και εργασιακής τους δραστηριότητας, της διαχείρισης της εκπαίδευσης των παιδιών τους στο σπίτι και όλα αυτά κάτω από την απειλή μιας ασταθούς Οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει τα εισοδήματα και την ποιότητα ζωής των νοικοκυριών τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έμαθαν να διαχειρίζονται σωστά όλα αυτά τα ζητήματα και πριν από την καραντίνα, αισθάνονται πιο σίγουροι και αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Τον χρόνο στο σπίτι τους τον αξιοποιούν για να αναπτύξουν περισσότερο τις σχεσιακές δεξιότητες, να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα στο Διαδίκτυο από γνωστά πανεπιστήμια, για να αυξήσουν τα προσόντα τους και να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους ή να εγγραφούν σε διαδικτυακά προγράμματα ακαδημαϊκού πτυχίου, που ανοίγουν νέους δρόμους για ένα καλύτερο εισόδημα.

2. Ως ψυχοθεραπευτής που ειδικεύεται στη συνεργασία με άτομα που αντιμετωπίζουν ιατρικά ζητήματα, προτείνω στους ανθρώπους να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών τους, για σταθεροποίηση ή βελτίωση της σωματικής τους υγείας. Οι άνθρωποι μπορούν να ενισχύσουν τη σωματική τους υγεία τώρα, στα σπίτια τους, και να συνεχίσουν αυτές τις πρακτικές μετά την άρση της καραντίνας. Οι χρήσιμες στρατηγικές φαίνεται να περιλαμβάνουν καλό ύπνο, υγιεινή διατροφή, ασκήσεις διαλογισμού και αναπνοής και συμμετοχή σε καθημερινή άσκηση, για να διατηρεί το σώμα σε κίνηση και να συμμετέχει στις καθημερινές εργασίες αυτοεξυπηρέτησης, μαγειρέματος, καθαρισμού, οργάνωσης και περπατήματος, όταν είναι δυνατόν.

Η ψυχολογική κατάσταση της κατάθλιψης μπορεί να διακόψει τη σωματική φροντίδα. Το Κρατικό Γραφείο Ψυχικής Υγείας της Νέας Υόρκης πρότεινε μια ιδέα που μπορεί να φαίνεται οικεία στην κοινότητά μας. Ζητά από τους ανθρώπους, να παραμένουν συνδεδεμένοι, ζητώντας από όλους να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τουλάχιστον δύο άτομα που γνωρίζουν και να ζητήσουν από αυτούς τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και αυτοί με δύο ακόμη άτομα που γνωρίζουν. Αυτές οι διασυνδέσεις είναι καλό να γίνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα, εάν χρειάζεται, για να απαλύνουν κάπως την απομόνωση. Οταν αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με άλλους ανθρώπους, νιώθουμε επίσης κίνητρα να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας.

Είναι απαραίτητο επίσης να υπάρξει ορθή συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων, προκειμένου να μην χρειαστεί να μπούμε πάλι σε καραντίνα. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν γρήγορα, για να δημιουργηθούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Οι κοινωνικές και υγειονομικές παθογένειες στην δημόσια υγεία, δημιουργούν σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών που καταβάλλονται. Χωρίς έντονες προσπάθειες για τη διόρθωση των προβλημάτων αυτών και των ανισοτήτων, η εμπιστοσύνη του κοινού στις οργανώσεις υγείας θα συνεχίσει να διαβρώνεται και να περιορίζει τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών υγείας.

* Lifespan Wellness Marriage & Family, PLLC/Tel: 917-913-6441 /Fax: 917-563-1557/Email: lifespanwellnessmft@gmail.com/ Website: https://lifespanwellnessmft.com/

Δήμητρα Χρυσικού* LMHTh - Ψυχοθεραπεία

1. Τους τελευταίους δυο μήνες αντιμετωπίζουμε απρόσμενες και πρωτόγνωρες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, οι οποίες αλλαγές διακατέχονται από έντονα και εναλλασσόμενα αρνητικά συναισθήματα, που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ωθήσει συνανθρώπους μας σε βίαιες συμπεριφορές. Τα συναισθήματα αυτά πηγάζουν ως επί το πλείστον από τον φόβο και την ανασφάλεια που νοιώθουμε σε ό,τι αφορά την αβεβαιότητα, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα της ζωής μας και κατά συνέπεια στην ποιότητα της ζωής της οικογένειάς μας. Υπάρχει επίσης ο φόβος που σχετίζεται με την έλλειψη της ατομικής μας ελευθερίας λόγω των περιοριστικών μέτρων, τα οποία μας έχουν επιβάλλει. Είναι αδύνατο για την ανθρώπινη ψυχή να μπορέσει να δεχτεί και να ταυτιστεί με αυτόν τον νέο, πρωτόγνωρο και ανελέητο τρόπο ζωής. Ο φόβος, η στεναχώρια, το άγχος, ο θυμός, η απελπισία και η απόγνωση είναι έκδηλα, όπως αποτυπώνονται μέσα από τα πολλαπλά τηλεφωνήματα που δέχομαι καθημερινά, αλλά και μέσα από τις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, τόσο στο γραφείο μου, όσο και στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται ομογενείς μας καθώς επίσης μέσω Διαδικτυακής θεραπείας. Το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», ας γίνει έναυσμα για καλύτερη επικοινωνία με την οικογένειά μας, όχι όρος τιμωρίας. Στη κοινή αυτή προσπάθεια, παραμένουμε συνεργάσιμοι και αλληλέγγυοι για το καλό του κοινωνικού συνόλου, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα ως κόρη οφθαλμού την υγεία μας και την υγεία των δικών μας. Ας παραμείνουμε αισιόδοξοι, πως και από αυτή τη δοκιμασία θα βγούμε νικητές και πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα τής ζωής μας.

4. Η απειλή για υποχρεωτικό εμβόλιο και παρακολούθηση του κορωνοϊού μέσω έξυπνων συσκευών, είναι όντως απειλή κατά των προσωπικών μας δεδομένων και καταπάτηση της ατομικής μας ελευθερίας. Οι κρατικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διαφυλάξουν τις προσωπικές μας ελευθερίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο Καταστατικό των ΗΠΑ από το 1776.

* Mental Health- Psychotherapy/Tel: (718) 747-4111 /Email: Therapy.Hrisikos@gmail.com

Δρ Δημήτρης Κωστόπουλος*, DPT, MD, PhD, DSc, ECS

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Δημήτρης Κωστόπουλος*, DPT, MD, PhD, DSc, ECS

1. Ηταν μια δύσκολη στιγμή για τους ανθρώπους των κοινοτήτων μας και ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν σε ορισμένα μέρη της χώρας, όπως στη Νέα Υόρκη, όπου το Covid-19 είχε χειρότερη εξέλιξη. Προφανώς τα ψυχολογικά αποτελέσματα ήταν καταστροφικά με την κοινωνική απομόνωση και την έλλειψη άμεσης επικοινωνίας με τους άλλους. Οι άνθρωποι είναι πάντα εφευρετικοί και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές βρήκαν τρόπους να επικοινωνήσουν και να παραμείνουν κοινωνικά δραστήριοι. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, οι τηλεφωνικές κλήσεις και άλλα μέσα εικονικής επικοινωνίας χρησιμοποιούνται εκτενώς, ώστε να καλύψουν το τεράστιο κενό της ουσιαστικής κοντινής επαφής.

2. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν απομονωθεί σε μικρότερους χώρους, αναγκαστικά, τους έχει περιορίσει την κινητικότητα σε σύγκριση με το διάστημα πριν το Covid-19. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή δυσκαμψία, έλλειψη ευελιξίας, μείωση της μυϊκής δύναμης, που αναπόφευκτα οδηγεί σε υπολειτουργικότητα όλου του οργανισμού. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από αρθριτικές παθήσεις, τείνουν να έχουν περισσότερη δυσκαμψία και πόνο, άτομα με πόνο στην πλάτη, εάν δεν κάνουν διατάσεις (τεντώματα) μπορεί να παρουσιάσουν υψηλότερο επίπεδο πόνου και δυνητικά μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ακόμη και αδυναμία. Ωστόσο, οι εικονικές τεχνολογίες έχουν βρει τον τρόπο τους να βοηθήσουν τους ανθρώπους να λαμβάνουν υπηρεσίες Φυσικοθεραπείας και να διαχειρίζονται τα σωματικά τους προβλήματα μέσω της τηλε-υγείας. Ενας φυσικοθεραπευτής μπορεί να συνδεθεί με τους ασθενείς του μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή και ο θεραπευτής μπορεί να πραγματοποιήσει συνεδρίες φυσικής θεραπείας με τον ασθενή από το σπίτι του. Πολλοί θεραπευτές θα καθοδηγήσουν τους ασθενείς να αποκτήσουν ακόμη και μερικά εργαλεία θεραπείας στο σπίτι, έτσι ώστε η θεραπεία τους να γίνει πιο αποτελεσματική. Οι φυσιοθεραπευτές, παρέχουν εβδομαδιαία διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα σε ασθενείς για να τους δείξουν διάφορα πρωτόκολλα θεραπείας και επιλογές που έχουν με την υγεία τους.

3. Τις περισσότερες φορές ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι διαφωνούν για ένα θέμα, είναι επειδή δεν έχουν όλα τα δεδομένα ή όλα τα ακριβή στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα. Μια κοινωνία δημιουργεί νόμους, έτσι ώστε όλα τα μέλη της να μπορούν να ζουν αρμονικά. Παρόλο που δεν θα συμφωνούσα με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού, πιστεύω ότι πρέπει να πραγματοποιείται σε ορισμένα περιβάλλοντα και σε ορισμένους τύπους εργαζομένων. Οι επαγγελματίες Υγείας πρέπει να εμβολιάζονται. Οι ηλικιωμένοι, όταν ζουν σε κοινοτικές κατοικίες ή γηροκομεία, θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν γιατί είναι ευάλωτοι σε τέτοιες ιογενείς καταστάσεις.

* Δημήτρης Κωστόπουλος, DPT, MD, PhD, DSc, ECS

ABPTS Board Certified in EMG/NCS Testing

Clinical Affiliate Assistant Professor FAU

College of Medicine

Hands on Physical Therapy

Tel: (917) 538-2242/Fax:(718) 732-2564

Δρ Θεοδόσης Νεαμονίτης* DPT, MS, PhD,

Εθνικός Κήρυξ

O Δρ Θεοδόσης Νεαμονίτης DPT, MS, PhD.

1. Ευτυχώς δεν είχα κανέναν δικό μου που υπέκυψε στο Covid-19, αλλά έχω φίλους που αρρώστησαν και μερικοί είχαν στενά μέλη της οικογένειάς τους, που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Από τα μέσα Μαρτίου προτρέψαμε τους ασθενείς μας, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενες παθήσεις, να μην επισκεφτούν το φυσικοθεραπευτήριο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει μια μικρή αύξηση σε ασθενείς που θέλουν να επιστρέψουν. Αυτοί οι ασθενείς έχουν καταστάσεις που αφέθηκαν χωρίς θεραπεία, αλλά κουράστηκαν επίσης να μένουν στο σπίτι.

2. Το Covid-19 μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα, αλλά οι ασθενείς που αρρωσταίνουν και αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα θα βγουν από αυτό με σοβαρή γενική αδυναμία του σώματος, δύσπνοια και μερικές φορές με πόνο που προκύπτει από την καθιστική ζωή. Οι ηλικιωμένοι είναι φυσικά πιο επιρρεπείς σε αυτές τις παρενέργειες. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί, ότι πολλοί ασθενείς που είχαν προγραμματιστεί για εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση του γόνατος, περίμεναν μήνες χωρίς να μπορούν να λάβουν οποιοδήποτε είδος θεραπείας για να ανακουφίσουν τον πόνο τους. Είμαι επίσης σίγουρος ότι ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς μπορεί να υποστούν ακόμη μεγαλύτερο τραυματισμό λόγω του γεγονότος, ότι μπορεί να χάσουν την ισορροπία τους και να πέσουν για παράδειγμα. Οταν αρθούν οι περιορισμοί, αυτοί οι ασθενείς πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό και τον φυσιοθεραπευτή τους για αξιολόγηση και σωστό πρόγραμμα άσκησης. Μπορούμε να το κάνουμε ακόμη και τώρα μέσω μιας επίσκεψης Tele Health μέσω βιντεοκλήσης. Αυτό είναι ασφαλέστερο και πιο εύκολο, από το να έρχεται ο ασθενής στο γραφείο.

4. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ειδικά για ένα εμβόλιο που πρέπει να δοκιμαστεί επί μακρόν, πριν εγκριθεί, σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές, δεν είναι σωστός. Πιστεύω ότι όσοι είναι πιο επιρρεπείς στον Covid-19 και ανησυχούν περισσότερο για τη μετάδοση της ασθένειας και τις επιπτώσεις της σε αυτούς πρέπει να κάνουν εθελοντικά το εμβόλιο όταν βγει ή να επιλέξουν να συνεχίσουν την καραντίνα. Οσον αφορά τις εφαρμογές παρακολούθησης ιών, πιστεύω ότι αυτοί οι τύποι προγραμμάτων είναι για χώρες όπως η Κίνα. Εχουμε δικαιώματα σε αυτήν τη χώρα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του Κόσμου και δεν πιστεύω, ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να συμβεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

* Ο Dr. Νεαμονίτης είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης Millennium Physical Therapy. Millennium Physical Therapy /718-932-1269

www.mptsm.com/

Dr. Dmitry R. Choklin*, PT, CSCS, CKTP

Εθνικός Κήρυξ

O Dr. Dmitry R. Choklin, PT, CSCS, CKTP

1. Προσωπικά, στην αρχή ένιωθα αδύναμος να βοηθήσω τους ασθενείς. Είχα μερικούς ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση, αλλά φοβήθηκα πολύ να πάω στην κλινική. Με βιντεοκλήσεις, κατάφερα να τους βοηθήσω, αλλά η αξία της επαφής και της απευθείας πρακτικής, ειδικά σε μια εποχή χάους, είναι αναντικατάστατη. Μελέτες δείχνουν, ότι ο εγκέφαλος μπορεί να μειώσει ή να κλιμακώσει τον πόνο, μόνο αν υπάρχει συναισθηματική επαφή. Είναι ανεκτίμητο να έχεις τον φυσιοθεραπευτή σου να σε παρακολουθεί από κοντά. Ακόμα και λίγες ασκήσεις μαζί του θα σου ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση.

Για τους ασθενείς μου, η μεγαλύτερη πρόκληση, ήταν να συνεχίσουν να κινούνται. Χωρίς πρόσβαση στο φυσιοθεραπευτήριο και στο γυμναστήρια και με τον φόβο να βγουν έξω, ήταν δύσκολο να μετακινούνται. Διαπιστώσαμε, ότι η καθημερινή αποστολή μηνυμάτων στο check in τους βοήθησε να ακολουθούν όσο το δυνατόν το πρόγραμμα άσκησής τους. Ολοι ξέρουμε, ότι το να έχεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι το πιο σημαντικό πράγμα, για να επιβιώσεις από το Covid-19, οπότε εργαζόμαστε σκληρά, για να ενθαρρύνουμε όλους να συνεχίσουν να ασκούνται!

2. Οσο λιγότερο κινείστε, οι αρθρώσεις συρρικνώνονται, σφίγγουν. Το να κάθεσαι ή το να στέκεσαι συνέχεια είναι άσχημο, το κλειδί είναι να αλλάζεις θέσεις και να κινείς συχνά τα χέρια, τα πόδια και τον κορμό σου. Η μόνη διαφορά μεταξύ μιας 90χρονης κυρίας που κάνει ακόμα γιόγκα και μιας 50χρονης, που δεν μπορεί καν να σκύψει, είναι ότι η πρώτη δεν σταμάτησε ποτέ να κινείται. Δεν πρέπει να περιμένετε να λήξει η καραντίνα, για να αποκαταστήσετε τη μυοσκελετική λειτουργία. Δεν απαιτείται εξοπλισμός για την κίνηση, να πάτε μια βόλτα, να ασκηθείτε ακόμα και μέσα στο σπίτι σας. Και αν δεν μπορείτε μόνοι σας, βρείτε έναν επαγγελματία που εμπιστεύεστε, για να σας καθοδηγήσει και αρχίστε αμέσως να κινείστε!

4. Είναι σημαντικό το σύστημα να στηρίζεται κυρίως σε επιστημονικά στοιχεία και όχι σε πολιτικές στρατηγικές. Βασισμένοι σε απόλυτα ασφαλή στοιχεία για τον πληθυσμό, οι επιστήμονες θα μπορούν να διαβεβαιώσουν, ότι το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί μόνο γι' αυτόν τον ιό και για τίποτα άλλο. Πιστεύω, ότι το συνολικό δημόσιο αγαθό εξυπηρετείται από την κατοχή ασφαλών και καλά ερευνημένων εμβολίων. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους σχετικά με την αξία των εμβολίων και αντί να τα επιβάλλουμε, να εξηγήσουμε τα κοινωνικά οφέλη σε αυτούς, ώστε να κατανοήσουν την βοήθεια που παρέχουν στους ίδιους και την οικογένειά τους.

* Dr. Dmitry R. Choklin, PT, CSCS, CKTP/ L.I.C Strong Physical Therapy and FitnessC/ (917) 328-8098/ Fax: (866) 282-1162