GR US

Ακόμα 1,2 εκατ. Αμερικανοί στράφηκαν στα επιδόματα ανεργίας

Αssociated Press

Αεροσκάφη της Alaska Airlines βρίσκονται σταθμευμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σιατλ. (AP Photo/Ted S. Warren, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Περίπου 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν τα πολιτειακά επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, δείγμα πως η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να αναγκάζει επιχειρήσεις να περικόπτουν θέσεις εργασίας, τη στιγμή που το σημαντικό ομοσπονδιακό επίδομα των $600 έχει λήξει από την προηγούμενη Παρασκευή.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη σήμανε την 20ή συνεχή εβδομάδα που τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες στρέφονται στα επιδόματα ανεργίας.

Οι συγκριμένες απολύσεις είναι κατά 249.000 λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ είχαν αυξηθεί για δύο συνεχείς εβδομάδες.

Τα μέτρα περιορισμού για την πανδημία και η διστακτικότητα πολλών Αμερικανών να βγουν έξω να φάνε, να ψωνίσουν ή να ταξιδέψουν έχουν καταφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα στην Οικονομία, παρά τα έκτακτα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ, ο σημαντικότερος δείκτης της οικονομικής ευρωστίας, υποχώρησε σε ετήσιο ποσοστό 33% κατά το τρίμηνο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Ηταν μακράν η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στην Ιστορία της χώρας, αν και η Οικονομία έχει σε μικρό βαθμό ανακάμψει έκτοτε.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιεύσει μία σημαντική ανάκαμψη στις θέσεις εργασίας, οι οποίες σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα αυξηθούν κατά 1,6 εκατομμύρια, τονίζει το «Associated Press» στο σχετικό δημοσίευμά του.

Ακόμα και έτσι, οι εργοδότες μείωσαν σε τόσο μεγάλο βαθμό το μισθολόγιό τους μετά την παράλυση της Οικονομίας τον Μάρτιο από την πανδημία που ακόμα και η αναμενόμενη ανάκαμψη του Ιουλίου θα σημάνει ότι ανακτήθηκε μόλις το 40% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, ο ρυθμός των προσλήψεων είναι ξεκάθαρο πως υποχωρεί, τονίζει το «AP». Η αναζωπύρωση του ιού στις Νότιες και Δυτικές Πολιτείες και η εξάπλωσή του και σε άλλες περιοχές έχουν βάλει τέλος στις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της Οικονομίας, καθώς τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν ή να αναστείλουν τα σχέδιά τους για άνοιγμα και επαναπρόσληψη προσωπικού.

Συνολικά, 16,1 εκατομμύρια πολίτες λαμβάνουν τα παραδοσιακά επιδόματα ανεργίας από τις πολιτείες τους. Επί μήνες, οι άνεργοι λάμβαναν και $600 σε εβδομαδιαία βάση ως ομοσπονδιακό επίδομα, αλλά μετά τη λήξη του το Κογκρέσο αδυνατεί να έρθει σε συμφωνία κατά τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα και αφορά την επέκταση του συγκεκριμένου επιδόματος, το οποίο είναι πιθανό να επεκταθεί χρονικά αλλά με μειωμένο ποσό.

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άνεργοι ξαφνικά έχουν λιγότερα χρήματα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Πολλοί εξ αυτών είναι ανάμεσα στα 23 εκατομμύρια ανθρώπους πανεθνικά που κινδυνεύουν με έξωση από τα σπίτια τους, ζήτημα που επίσης αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις διαπραγματεύσεις του Κογκρέσου, μετά και τη λήξη του μορατόριουμ που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, ακόμα 650.000 άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας μέσω ενός προγράμματος που για πρώτη φορά αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους στις τέχνες. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν προσμετράται στα στοιχεία που εκδίδει το υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν είναι προσαρμοσμένο στις εποχικές τάσεις.

Μακριά από συμφωνία το Κογκρέσο

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Λευκός Οίκος και οι ηγέτες των Δημοκρατικών βρίσκονται αρκετά μακριά στις συνομιλίες για το νομοσχέδιο σχετικά με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας κατά της πανδημίας Covid-19.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, αλλά και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εμφανίστηκαν να σκληραίνουν τη στάση τους για την κατάρτιση του πλαισίου που θα έχει το νομοσχέδιο για το νέο οικονομικό πακέτο εκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας, κατά των οικονομικών συνεπειών της Covid-19.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να τερματιστούν στα τέλη της εβδομάδας, χωρίς να διαφαίνεται η επίτευξη συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά από σχεδόν δύο ώρες συνομιλιών, ότι οι Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν συμφωνία σε ένα νομοθετικό πακέτο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Αμερικανών, που έχουν κλονιστεί οικονομικά, από τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν για μήνες, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.

Πηγές: «New York Times», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»