GR US

Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στην Σ. Αραβία - Το Ιράν «δείχνουν» οι ΗΠΑ

Αssociated Press

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της Aramco. (Saudi Press Agency via AP)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σημαντική άνοδος στις τιμές του πετρελαίου σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν πως την ευθύνη φέρει το Ιράν, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση.

Η επίθεση -την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης- σε δύο εργοστάσια της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, το Σάββατο, προκάλεσε παγκόσμιους κλυδωνισμούς, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν ένα ράλι 20% στις πρωινές συναλλαγές στην Ασία. Το μεσημέρι της Δευτέρας το αμερικανικό WTI κέρδιζε 9,5% στα 60,10 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent σημείωνε άλμα άνω του 10% στα 66,35 δολ. το βαρέλι, όπως έγραψε η «Wall Street Journal».

Επιπλέον, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα της Νέας Υόρκης, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δεν έχουν προχωρήσει στην άντληση περισσότερου πετρελαίου για την κάλυψη του πιθανού κενού στα παγκόσμια αποθέματα, καθώς μετά από επικοινωνία με τους πετρελαϊκούς συμμάχους της η Σαουδική Αραβία δήλωσε στους παραγωγούς ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι απαραίτητο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιχαίροντας τον εαυτό του, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής. «Λόγω του γεγονότος πως τα έχουμε πάει τόσο καλά με την Ενέργεια τα τελευταία χρόνια (σας ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε) είμαστε η νούμερο ένα παραγωγός Ενέργειας στον Κόσμο. Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής, και στην πραγματικότητα έχουμε πολύ λίγα τανκ εκεί, αλλά θα βοηθήσουμε τους συμμάχους μας», έγραψε στο Twitter την Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες από τις καταστροφές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας που προκλήθηκαν από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία οι ΗΠΑ εκτιμούν πως ήρθαν από τα βόρεια ή τα βορειοδυτικά της Σ. Αραβίας. Αυτό σημαίνει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τον Περσικό Κόλπο, το Ιράν ή το Ιράκ και όχι από την Υεμένη, αναφέρουν οι «New York Times».

Επιπλέον, ο κ. Tραμπ αμφισβήτησε την Δευτέρα τον ισχυρισμό του Ιράν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Αssociated Press

Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει το πλήγμα που δέχτηκε πετρελαϊκή εγκατάσταση στην Σαουδική Αραβία. (U.S. government/Digital Globe via AP)

«Θυμηθείτε όταν το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος λέγοντας εν γνώσει του πως ήταν στον ‘εναέριο χώρο’ του όταν, στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου κοντά. Επέμειναν σθεναρά σε αυτή την ιστορία ξέροντας ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Τώρα λένε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Θα δούμε;» έγραψε ο Τραμπ σε ένα μια ανάρτηση στο Twitter.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος δεν κατονόμασε ευθέως το Ιράν για την επίθεση, λέγοντας πως χρειάζεται πριν να συμβουλευτεί την Σαουδική Αραβία. «Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δέχτηκαν επίθεση», έγραψε στο Twitter το απόγευμα της Κυριακής. «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε τον υπαίτιο, έχουμε οπλίσει και είμαστε με το χέρι στην σκανδάλη αναμένοντας τη επιβεβαίωση, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε από το Βασίλειο για το ποια πιστεύουν ότι ήταν η αιτία της επίθεσης, και υπό ποιους όρους θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι τους στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες των υπηρεσιών τους με τη Σαουδική Αραβία.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν είπαν πόσο ευρεία μπορεί να είναι οποιαδήποτε αύξηση του μοιράσματος των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, Ομως οι Ηνωμένες Πολιτείες, από μακρόν επιφυλακτικές ώστε να μην έχουν μια βαθιά εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη, έχουν μοιραστεί μόνο επιλεκτικά πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών με τη Σαουδική Αραβία για τις απειλές από τους μαχητές των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.