GR US

Αυξήθηκε το ποσοστό φτώχειας στις ΗΠΑ, βοήθησαν τα επιδόματα

Αssociated Press

Αποψη από κατάλυμα αστέγων στην γειτονιά Βένις του Λος Αντζελες, 29 Ιουνίου, 2021. (AP Photo/Jae C. Hong, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ποσοστό των Αμερικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε ελαφρώς καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συντάραξε πέρυσι την Οικονομία, αλλά η μαζική διανομή επιδομάτων ανακούφισης έκανε για πολλούς πολίτες ευνοϊκότερη την κατάσταση, ανέφερε η έρευνα του Γραφείου Απογραφών που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη.

Επισήμως το ποσοστό παρουσίασε αύξηση κατά μία μονάδα το 2020, σημαίνοντας πως 11,4% των Αμερικανών ζουν στη φτώχεια. Ηταν η πρώτη αύξηση του ποσοστού φτώχειας μετά από πέντε συνεχείς ετήσιες μειώσεις.

Αλλά, ένας πιο ολοκληρωμένος τρόπος καταμέτρησης του δείκτη της φτώχειας, με τον οποίο λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ροές των εισοδημάτων όσο και τα επιδόματα, έδειξε πως στην πραγματικότητα το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια μειώθηκε, επισημαίνει το «Associated Press».

Το κλείσιμο πολλών τομέων της Οικονομίας λόγω της πανδημίας έπληξε σφόδρα τους πολίτες. Τον Απρίλιο μόνον του περασμένου έτους, πάνω από 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους. Τα γραφεία ανεργίας πλήρωναν εβδομαδιαία επιδόματα σε κατά μέσο όρο 20 εκατομμύρια πολίτες το 2020. Εκτοτε, η Οικονομία έχει ανακάμψει αλλά αγορά εργασίας υπολείπεται κατά πέντε εκατομμύρια δουλειές σε σχέση με τα επίπεδα πριν την πανδημία.

Το Κογκρέσο ψήφισε πέντε νομοσχέδια για την αντιμετώπιση του Covid-19 πέρυσι, συνολικού ύψους σχεδόν $3,5 τρισ. και υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Φέτος οι Δημοκρατικοί προώθησαν το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης του Τζο Μπάιντεν, ύψους σχεδόν $1,9 τρισ., με βάση τις ψήφους των κομμάτων. Τα αποτελέσματά της δεν αντικατοπτρίζονται στην έκθεση Απογραφής.

Παρ’ όλο που ορισμένες από τις ομοσπονδιακές ενισχύσεις πέρυσι καθυστέρησαν για λόγους διαμάχης γύρω από το κόστος έως τα προβλήματα διανομής, στο σύνολό τους απομόνωσε τις αμερικανικές οικογένειες από οικονομική καταστροφή που θα είχε επιδεινώσει την κρίση δημόσιας υγείας. Ορισμένες ομάδες έμειναν εκτός, όπως άτομα που δεν μένουν νόμιμα στη χώρα.

Καθώς οι Αμερικανοί πολεμούσαν για μέτρα όπως η χρήση μάσκας και το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ζωή της κοινότητας, οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων παρακινήθηκαν να αναλάβουν δραματική δράση, δήλωσε ο οικονομολόγος Μπρους Μέγιερ (Bruce Meyer), ειδικός του Πανεπιστημίου του Σικάγο για τη φτώχεια.

«Από την μία οι Δημοκρατικοί ήταν πολύ συγκεντρωμένοι στο να βοηθήσουν όσους ήταν άνεργοι και πληγωμένοι, και από την άλλη οι Ρεπουμπλικανοί που ήταν πρόθυμοι να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν στην επανεκλογή του προέδρου τους, οπότε υπήρξε μια συρροή κινήτρων ή επιθυμιών από τους πολιτικούς και από τις δύο πλευρές», είπε.

Ο Τραμπ τελικά έχασε την επανεκλογή, αλλά η έκθεση της Απογραφής παρέχει στοιχεία που σχετίζονται με την τρέχουσα συζήτηση για το σχέδιο κοινωνικής υποδομής του Μπάιντεν $3,5 τρισ. δήλωσε ο αναλυτής δημόσιας πολιτικής Ρόμπερτ Γκρίνσταϊν (Robert Greenstein), από τη δεξαμενή σκέψης του Brookings Institution.

«Για τους ανθρώπους που έχουν κυνική άποψη ότι τίποτα που κάνει η κυβέρνηση δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στο μέτωπο της φτώχειας, θα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η άποψη», δήλωσε ο Γκριστάιν, ο οποίος ίδρυσε το Κέντρο Προϋπολογισμού και Προτεραιοτήτων Πολιτικής, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συμβουλεύει εξ ονόματος των ατόμων με χαμηλό εισόδημα.

Το οικονομικό σχέδιο Μπάιντεν επεκτείνει τις φορολογικές πιστώσεις για οικογένειες με παιδιά, η οποία θεωρείται ως στρατηγική για τη μείωση της παιδικής φτώχειας και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της.

Πηγή: «Associated Press», «ΝΥΤ»