GR US

Εκτοξεύονται οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στη Νέα Υόρκη, γράφει η «WSJ»

Αssociated Press

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Bebeto Matthews)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι δαπάνες των κατοίκων της πολιτείας της Νέας Υόρκης που ασφαλίζονται από την εργασία τους είναι υψηλότερες και αυξάνονται πιο δραστικά από τον εθνικό μέσο όρο. Ο κύριος λόγος είναι η αύξηση των τιμών, αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Η αύξηση των τιμών για τις ιατρικές επισκέψεις, τις υπηρεσίες νοσοκομειακής περίθαλψης και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα - ιδιαίτερα ορμόνες και αντι-μολυσματικά φάρμακα - οδήγησαν τις κατ’ άτομο δαπάνες στην πολιτεία στο ποσό των $6.335 το 2017 από τα $4.982 που ήταν το 2013, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το «New York State Health Foundation» και την ερευνητική ΜΚΟ «Health Care Cost Institute». Πανεθνικά, οι δαπάνες ανά άτομο ήταν $5.641 το 2017 και $4.834 το 2013.

Το ετήσιο ποσοστό αύξησης των δαπανών κατ’ άτομο από το 2013 έως το 2017 ήταν 6,2% για την Νέα Υόρκη, σημαντικά υψηλότερο από το 3,9% που επικρατούσε πανεθνικά. Η έκθεση περιλαμβάνει ανάλυση δεδομένων για περίπου 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω των 65 ετών, οι οποίοι καλύπτονται από συλλογική ασφάλιση από εργοδότη.

Πριν λίγα χρόνια, η Νέα Υόρκη βρισκόταν στη μέση της κατάταξης των πολιτειών για το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε ο Ντέιβιντ Σάντμαν, πρόσεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «New York State Health Foundation». Πλέον, βρίσκεται στην όγδοη θέση, ενώ η Νέα Ιερσέη είναι έκτη. «Το ποσοστό αύξησης είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο κ. Σάντμαν. «Αυτό επιδρά απευθείας στην τσέπη των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές θα επιφέρει σημαντικό ανταγωνισμό στην αγορά και «θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αναζητήσουν καλύτερες τιμές».

Την Δευτέρα, η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε να απαιτείται από τα νοσοκομεία να αναφέρουν τις τιμές των εκπτώσεων που διαπραγματεύονται με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτή είναι η τελευταία από μία σειρά κινήσεων της κυβέρνησης για την αύξηση της διαφάνειας στις τιμές και τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Πέρυσι, το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης προέβη σε ακρόαση αναφορικά με το κόστος των κοινών διαδικασιών στα διάφορα νοσοκομειακά συστήματα της πόλης.

Κατά την ακρόαση, μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις της πόλης, η «Service Employees International Union Local 32BJ», παρουσίασε στοιχεία που έδειξαν ότι το κόστος για συνηθισμένες ιατρικές διαδικασίες, όπως επέμβαση στο ισχίο ή γέννηση ενός μωρού, διαφέρει κατά χιλιάδες δολάρια ανάμεσα στα μεγαλύτερα υγειονομικά συστήματα της πόλης, σημειώνει η «WSJ».

Από την άλλη, η «Healthcare Association of NewYork State», ανέφερε ότι η χρέωση των νοσοκομείων δεν είναι καλός τρόπος για να ενημερώνεις τους πελάτες για το χρηματικό τίμημα που θα πληρώσουν και πως τα συστήματα υγείας και τα νοσοκομεία της πολιτείας είναι πρωτοπόρα στην προώθηση παραγωγικών πρωτοβουλιών για την διαφάνεια.

Εν μέρει υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους στην Νέα Υόρκη είναι η συγκέντρωση των νοσοκομειακών αγορών και η ενοποίηση των συστημάτων υγείας ανέφερε η Σέρι Γκλιντ, πρύτανης της σχολής «Robert F. Wagner Graduate School of Public Service» στο «New York University».

«Κινούμαστε προς μια εποχή κατά την οποία οι τιμές είναι το πρόβλημα», ανέφερε η κ. Γκλιντ. Οι δαπάνες για όλες τις κατηγορίες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 2017 ήταν πάνω από 20% υψηλότερες στην Νέα Υόρκη, περίπου στα $1.300 ανά άτομο, εν συγκρίσει με τον εθνικό μέσο όρο που κυμαινόταν στα 1.065 δολάρια, σύμφωνα με την νέα έρευνα.